Brits plan om illegale migranten naar Rwanda te sturen onderuit gehaald door rechtbank

Vorig jaar stelde de regering van het Verenigd Koninkrijk voor om migranten die illegaal over zee komen naar Rwanda te sturen. Rechters oordeelden dat dat land niet kwalificeerde als “veilig derde land”.

Waarom is dit belangrijk?

Het Verenigd Koninkrijk kende in 2022 een recordaantal migranten. Het is er al even een groot politiek punt. In de aanloop van het Brexit-referendum werd migratie een centraal debat. Critici zeggen dan weer dat het VK migratie nodig heeft om de arbeidsmarkt te versterken. Hoe dan ook is het rechterlijk oordeel voor huidig premier Rishi Sunak een tegenslag.

In het nieuws: Het Hof van Beroep oordeelde donderdag dat het Britse plan om asielzoekers naar Rwanda te deporteren onwettig is, dat meldt CNBC.

  • Een meerderheid van drie rechters van het Hof van Beroep velden dat oordeel. Toen de eerste vlucht met migranten een jaar geleden naar Rwanda moest vertrekken, werd dat op het laatste moment nog geblokkeerd door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Sindsdien werd de verdere uitvoering van dat plan gestaakt tot er een juridisch oordeel was.
  • Volgens de rechters is er geen zekerheid dat de asielzoekers in Rwanda veilig zullen zijn. Rechter Ian Burnett, die het oordeel van de twee andere rechters overigens niet volgde, legde de beslissing uit:

“De tekortkomingen in het asielstelsel in Rwanda zijn van die aard dat er gegronde redenen zijn om aan te nemen dat er een reëel risico bestaat dat personen die naar Rwanda worden gestuurd, zullen worden teruggestuurd naar hun land van herkomst waar zij worden vervolgd of op een andere onmenselijke manier worden behandeld.”

Rechter Ian Burnett, geciteerd door CNBC

Onderliggend probleem

  • De Sunak-regering wil namelijk de migratiestroom van asielzoekers die met kleine bootjes het kanaal oversteken, stoppen. Een studie uit 2020 geeft aan dat 44 procent van de Britten wil dat er minder migratie is.
  • De politieke oppositie is niet mals voor dit voorstel. Ze noemen het Rwandabeleid immoreel, ineffectief en te duur. Bovendien wordt het onderliggend probleem niet aangepakt, en verwijten ze de regering dat discours te gebruiken om politiek gewin te halen. 
Meer
Lees meer...