De Britse premier Rishi Sunak heeft aangekondigd dat zijn partij, de Conservatieven, de verplichte dienstplicht opnieuw wil invoeren. Dit voorstel maakt deel uit van hun verkiezingsprogramma voor de aankomende verkiezingen in de zomer.
Het plan, dat door Sunak afgelopen weekend werd onthuld, voorziet dat elke 18-jarige in het Verenigd Koninkrijk een dienstplicht van twaalf maanden zal vervullen in het leger. Gedurende deze periode zullen jongeren zich bezighouden met onder andere cyberveiligheid, logistiek, aanbestedingen en civiele responsoperaties. De Conservatieven hopen hiermee een “nieuw gevoel van trots op het land” te creëren. Dat laatste is volgens Sunak verdwenen tijdens de coronacrisis.
Voor degenen die geen militaire dienst willen vervullen, biedt het voorstel een alternatief in de vorm van een civiele dienst. Deze civiele dienst omvat 25 dagen, ofwel één weekend per maand. Daarbij kunnen jongeren werken bij organisaties zoals de brandweer, politie en de nationale gezondheidszorg.
Organisatie en kosten
Hoe de invoering van de dienstplicht precies zal worden georganiseerd, is nog niet duidelijk. Dat moet worden onderzocht door een speciale commissie. Deze commissie zal worden opgericht indien de Conservatieven de verkiezingen winnen. De eerste proefprojecten met dienstplichtige tieners zouden al in september 2025 van start moeten gaan.
De kosten van het plan worden geraamd op 2,5 miljard pond (2,9 miljard euro).
Kritiek van Labour
Kort na de aankondiging kwam er hevige kritiek van de oppositiepartij Labour. Een woordvoerder van Labour beschuldigde de Conservatieven van het uithollen van de strijdkrachten tot de kleinste krijgsmacht sinds Napoleon. Het Britse leger telt momenteel 138.000 militairen, waarvan 73.000 in de landmacht. Volgens de legerleiding is dat lage aantal het resultaat is van jarenlange bezuinigingen.
Op 4 juli kiezen de Britten een nieuw parlement. De laatste peilingen voorspellen een duidelijke overwinning voor Labour. Het voorstel van Sunak kan worden gezien als een poging om de Conservatieven aantrekkelijker te maken voor de kiezers. Jongeren zal hij waarschijnlijk wel niet overtuigen. Uit onderzoeken blijkt namelijk dat zij over het algemeen niet gewonnen zijn voor een verplichte dienstplicht.