Nieuw fenomeen in Britse nachtclubs: studenten gedrogeerd via injectienaald

In heel het Verenigd Koninkrijk doen er zich recent enkele opmerkelijke incidenten voor. Verschillende Britse jonge vrouwen en mannen, meestal studenten, hebben al gemeld dat ze tijdens een avondje uitgaan injecties kregen toegediend. Dit fenomeen wordt needle spiking genoemd, waarbij er drugs via een injectienaald wordt ingespoten. Steeds meer jonge studenten getuigen dat ze tijdens het uitgaan helemaal van de kaart zijn gegaan, nadat ze plots een prik in hun arm of been voelden.

In verschillende Britse universiteitssteden wordt een toenemend aantal incidenten gemeld van needle spiking. Daarbij krijgen jonge mensen drugs via een injectienaald toegediend in nachtclubs en andere uitgaansgelegenheden, schrijft The Independant. De afgelopen weken zijn er al meldingen van dergelijke incidenten opgedoken in Nottingham, Exeter, Schotland en Noord-Ierland. De politie van Nottinghamshire onderzoekt 12 afzonderlijke gevallen van jonge vrouwen en mannen die in minder dan een maand gespiked werden.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel heeft de politie gevraagd om dringend een onderzoek te starten naar de omvang van dit nieuwe fenomeen dat zich voordoet op feestjes en in nachtclubs, omdat er gevreesd wordt dat vrouwen het doelwit worden van mensen die hen tijdens het uitgaan drugs inspuiten.

Wat is het?

Deze injecties, ook wel needle spiking genoemd, vinden plaats wanneer een nietsvermoedende persoon via een naald drugs krijgt ingespoten. De Britse politie voert momenteel onderzoeken uit, maar er wordt aangenomen dat de drugs die bij deze incidenten worden gebruikt dezelfde zijn als de drugs die onopgemerkt toegediend worden in een drankje zoals Rohypnol (roofie) of Gamma Hydroxybutyraat (GHB), algemeen bekend als date-rape drugs.

Getuigen

Slachtoffers van deze injecties hebben gemeld dat ze een pijnlijk injectiepunt op hun lichaam vonden, nadat ze bewusteloos waren geraakt. Sarah Buckle, een tweedejaars studente in Nottingham, vertelde aan Sky News dat ze 10 uur in het ziekenhuis had doorgebracht, nadat ze ernstig ziek was geworden tijdens een avondje uit en wakker werd met een blauwe plek op haar hand. “Je gaat uit om een leuke tijd met je vrienden te hebben, het was ook mijn eerste avond terug op de universiteit, maar het ging allemaal vreselijk mis”, vertelt ze.

“Ik heb geen herinnering aan wat er die nacht is gebeurd, mijn vrienden die bij me waren hebben het allemaal aan elkaar gepuzzeld. Blijkbaar kon ik geen woorden meer uitbrengen en begon ik over te geven in de taxi op weg naar huis. Ze konden zien dat er echt iets grondig mis was, want ik verloor meermaals het bewustzijn.”

“De blauwe plek werd na verloop van tijd steeds donkerder en mijn hand begon ook steeds meer pijn te doen”, voegt ze toe. “De verpleegster zei tegen mij: ‘Het lijkt erop dat je mogelijk door een naald bent geprikt’. Maar ik herinner me dat helemaal niet, ik herinner me alleen dat ik duizelig werd en in elkaar zakte in de rookruimte.”

Ook de 19-jarige Zara Owen werd met een spuit geprikt. Ze had een totale black-out en kan zich nog weinig herinneren van de avond. De studente spreekt van geluk dat haar vrienden goed op haar hebben gelet. “Ik vind het vooral eng om te beseffen wat er met me had kunnen gebeuren”, zegt Zara.

Gevolgen

Op sociale media zijn er een hoop verhalen te lezen van studenten die over hun ervaring met needle spiking vertellen, opvallend is dat ze hierbij ongeveer dezelfde symptomen vertonen als die bij het innemen van date-rape drugs, gewoonlijk toegediend in het drankje van het slachtoffer. De jonge vrouwen en mannen beschreven dat ze plots onwel en hevig misselijk werden, moeite kregen om op hun benen te blijven staan en de volgende ochtend hun geheugen kwijtwaren.

Volgens Drink Aware kan het gebruik van date-rape drugs leiden tot evenwichtsverlies, visuele problemen, misselijkheid en braken, verwarring en bewustzijnsverlies. Het is niet bekend waarom dit fenomeen nu plots toeneemt, mogelijk door het feit dat je tegenwoordig niet meer zo makkelijk onopgemerkt iets in iemand zijn of haar drankje kan slippen. De Britse politie heeft gezegd dat het “duidelijk anders” is dan alles wat ze tot nu toe al gezien hebben.

Maatregelen

Vooral universiteiten krijgen met een bijzonder hoog aantal meldingen over needle spiking te maken. Een woordvoerder van Universities UK, een belangenorganisatie die hoger onderwijsinstellingen in het hele land vertegenwoordigt, zei: “De veiligheid van studenten is het allerbelangrijkste. Alle universiteiten werken samen met de lokale politie, clubs, bars en de studentenverenigingen om ervoor te zorgen dat ze volledig op de hoogte zijn van alle risico’s. Universiteiten tolereren geen enkele vorm van seksueel geweld of intimidatie en zijn vastbesloten om ervoor te zorgen dat studenten de veilige en plezierige universiteitservaring hebben die ze verdienen.”

In een gezamenlijke verklaring van de Universiteit van Bristol en de Bristol Students’ Union staat: “We zijn ons bewust van een toenemend aantal meldingen uit het hele land van jongeren waarvan iets in hun drankje is gedaan of zelfs iets ingespoten kregen via een injectie in bars en nachtclubs. Dit is ongelooflijk verontrustend, vooral omdat dit de eerste keer is dat veel jongeren uit kunnen gaan en eindelijk plezier kunnen maken na de maandenlange lockdowns en vrijheidsbeperkingen. Voor alle duidelijkheid: de slachtoffers van drank- en drugsmisbruik zijn niet de schuldigen en onze studenten moeten zich zonder angst kunnen amuseren.”

Boycot

Dertig universiteiten in het Verenigd Koninkrijk hebben zich aangesloten bij de online campagne Girls’ Night In, waarmee de campagnevoerders alle vrouwen en meisjes willen aanmoedigen om voorlopig niet meer naar de nachtclubs te trekken, maar in de plaats een andere activiteit te doen. Hiermee pleiten ze voor veiligere uitgaansgelegenheden door middel van deksels voor drankjes bijvoorbeeld en beter getraind personeel.

Een groot aantal studenten sluit zich aan bij deze campagne om alle nachtclubs te boycotten en om zo de aandacht te vestigen op een serieus groeiend probleem. De meesten dragen nu ook jeansjasjes in de club in de hoop dat de naald niet door de dikke stof kan prikken, om zich toch op een of andere manier te verweren.

Daarnaast is er ook een petitie gestart om nachtclubs wettelijk te verplichten om iedereen aan de inkom grondig te fouilleren. De petitie heeft ondertussen al meer dan 167.000 handtekeningen verzameld en zal behandeld worden in het parlement.

Meer
Lees meer...