Britse riskeert twee jaar cel in Dubai omdat ze de nieuwe vrouw van haar ex ‘paard’ noemt op Facebook

Britse riskeert twee jaar cel in Dubai omdat ze de nieuwe vrouw van haar ex ‘paard’ noemt op Facebook

Een moeder uit Londen heeft reden om spijt te krijgen van haar gedrag op Facebook. Een belediging in de richting van de nieuwe vlam van haar ex komt haar mogelijk op ettelijke duizenden euro’s boeteén een gevangenisstraf in de gevangenis van Dubai te staan.

Een Britse vrouw, Laleh Sharavesh, zit in diepe problemen omdat ze enkele jaren geleden de nieuwe vrouw van haar ex ‘paard’ zou genoemd hebben op Facebook. Dat ontdekte ze toen ze bij binnenkomst in Dubai twaalf uur lang werd vastgehouden, samen met haar twaalfjarige dochter Paris.

8 maanden Dubai

Dubai heeft serieus zware cybercriminaliteitswetten, waardoor ze ook toegang hebben tot oude Facebookposts, zeker als de persoon in kwestie ook nog in Dubai gewoond heeft. Je kan er jaren celstraf voor krijgen. Sharavesh heeft nauwelijks een jaar in Dubai gewoond met haar ex-man.

De 55 jaar oude vrouw, die nu in Richmond woont, was achttien jaar lang getrouwd met Pedro, een man uit Portugal. Die werkte voor HSBC en werd voor de Britse bank naar Dubai gestuurd. Daar verbleven ze acht maanden. In 2016 vertrok zij alvast terug naar Londen, in afwachting van haar man die ook zou terugkeren. In plaats van haar man, kreeg Sharavesh de scheidingspapieren toegestuurd.

7 types cybercriminaliteit en wat je eraan kan doen!

Pexels

“Je bent met een paard getrouwd”

Iets later zag de toen 52-jarige vrouw foto’s va haar ex-man op Facebook. Hij bleek zeer kort na de scheiding getrouwd te zijn met een 42-jarige Tunesische. Sharavesh kon haar woede niet controleren en schreef, in het Farsi, enkele commentaren op Facebook over de nieuwe vrouw van haar ex en de man zelf. “Ik hoop dat je onder de grond rot, idiote. Damn you. Jij hebt me voor dit paard verlaten. Je bent met een paard getrouwd, jij idioot.” Weinig flatterend, maar ook niet bijzonder, zouden we in België denken.

Daar eindigt het verhaal niet: op 3 maart van dit jaar sterft Pedro aan een hartaanval, hij is dan 51. Sharavesh en haar dochter vlogen terug naar Dubai om daar zijn begrafenis bij te wonen. Op dat moment raakte ze gearresteerd, omdat de nieuwe vrouw van Pedro haar had aangeklaagd bij de overheid van Dubai.

Computer plots traag? Misschien ben je het slachtoffer van cybercriminelen.

Boete van 58.000 euro en twee jaar cel?

Uiteindelijk werd ze na twaalf uur vrijgelaten, zonder paspoort. Op elf april komt de zaak voor. Sharavesh riskeert twee jaar cel en een boete van 58.000 euro. Tijdens de vorige zitting mocht Sharavesh zichzelf, naar eigen zeggen, niet verdedigen. Haar dochter is intussen terug in Londen.

De Verenigde Arabische Emiraten gebruiken de cyberwetten op enkele gebieden: zo mag je andere mensen hun privacy niet schenden. Daarnaast mag je ook geen illegale activiteiten doen, online. Maar er zijn ook ‘morele wetten’ die je niet mag overtreden: porno kijken mag al niet, gokken is ook verboden en religieuze entiteiten mag je ook niet beledigen. Mensen beledigen op het internet valt er onder laster en eerroof en dat kan je dus op een serieuze boete en twee jaar celstraf komen te staan.

pexels

Gesponsorde artikelen