De kogel is door de kerk: het omstreden Chinese techbedrijf Huawei gaat in het VK het nieuwe 5G-netwerk uitbouwen. Huawei zal, op aanraden van experts en beleidsmakers, echter niet betrokken zijn bij het voorzien van onderdelen voor de kern van de internetinfrastructuur van de Britten. Er wordt gevreesd dat de beslissing in Peking in het verkeerde keelgat zal schieten.
De Britse premier Theresa May heeft groen licht gegeven voor de uitbouw van het nieuwe 5G-netwerk door Huawei in het land, zolang het Chinese techbedrijf uit de kern van dat netwerk blijft. Huawei zal onder meer antennes en andere netwerkapparatuur aanleveren. Dat melden de Britse kranten The Telegraph en The Guardian.
De beslissing werd genomen door de Nationale Veiligheidsraad, waarin May aan het roer staat. Een aantal Britse politici en opiniemakers hebben al laten weten dat ze misnoegd zijn door de beslissing. Ze vrezen dat Huawei, waarvan vermoed wordt dat het banden heeft met de Chinese overheid, gegevens van Britse burgers, bedrijven en overheidsinstellingen zal doorspelen aan Peking. Bovendien zijn er sterke aanwijzingen dat China via Huawei cyberaanvallen zal uitvoeren op het westen. Die claim werd voor het eerst geuit door Washington.
Kern van 5G-netwerk
Jeremy Fleming, hoofd van de informatiebeveiliging in het VK, heeft vandaag een speech gegeven in Glasgow om te waarschuwen over de cyberbedreiging vanuit China en Rusland. Hij richtte zich tot inlichtingendiensten uit Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en de VS.
Medewerkers van Fleming hebben ook al hun bezorgdheid geuit, maar de officiële positie van de overheidsinstelling blijft dat het VK eventuele bedreigingen aankan, onder meer omdat Huawei niet mee sleutelt aan de kern van het nieuwe internetnetwerk.
Vanaf de overkant van de Atlantische Oceaan heeft de regering van Trump al geprobeerd om westerse bondgenoten onder druk te zetten om geen apparatuur van Huawei te gebruiken voor de uitbouw van infrastructuur en netwerken. De Amerikanen hebben trouwens verboden dat overheidsinstellingen en aannemers technische apparatuur van Huawei gebruiken.
Australië en Nieuw-Zeeland hebben Huawei verboden om de telecominfrastuctuur in de beide landen te helpen uitbouwen. In Nieuw-Zeeland geldt dat verbod ook voor de uitbouw van het nieuwe 5G-netwerk. In de VS is dat nog niet het geval, maar het zit er wel aan te komen.
Armworstelen tussen Washington en Peking
Hoe Huawei en de Chinese overheid op de beslissing van de Britten zullen reageren, valt nog af te wachten, maar gelukkig zullen ze hier vast en zeker niet mee zijn.
Bij Huawei ontkennen ze steevast banden te hebben met de Chinese overheid en beweren ze dat de invloed van de Volksrepubliek stopt aan de Chinese grenzen. China liet nog aan de VS weten dat ze er alles aan zouden doen om Huawei te beschermen. De Amerikaanse autoriteiten vragen de uitlevering van Meng Wanzhou, de CFO van Huawei en dochter van oprichter Ren Zhengfei. Die werd eind vorig jaar door de Canadese politie opgepakt op verdenking van schendingen van het Amerikaanse handelsembargo tegen Iran.
Onlangs sprak de voormalige Amerikaanse Marine Corps-generaal James Jones zich nog over China uit tijdens de Munich Security Conference. Hij gaf aan dat de Chinese apparatuur dan wel goedkoper zou zijn, maar je zou er wel je privacy en veiligheid voor opofferen. Vergelijkbare technologie uit de VS zou een stuk betrouwbaarder zijn.
Ren Zhengfei, de oprichter van de Chinese smartphonefabrikant Huawei en vader van Meng Wanzhou, heeft gezegd dat “de VS Huawei zeker niet kan verpletteren”: “De wereld kan ons niet laten liggen, want wij zijn meer geavanceerd. Zelfs als ze meer landen overhalen om tijdelijk geen gebruik te maken van onze diensten, kunnen we altijd op een lager pitje verder werken.” Hij sprak ook van een “politieke arrestatie”.
Bewijzen tegen China
Er zijn nochtans heel wat bewijzen dat China, net als Rusland en Iran, jarenlang geprobeerd heeft om via buitenlandse netwerken van het leger en particulieren geheimen te stelen en te bespioneren op vlak van businessstrategieën en militaire informatie.
Dat heeft tot groot wantrouwen vanuit het westen geleid. Van grote Chinese techbedrijven wordt nu vermoed dat ze sterk beïnvloed worden door Peking, waaronder de sociale netwerksite Tencent, de zoekmachine Baidu, de elektronicagigant Xiaomi en leveranciers van telecomonderdelen zoals Huawei en ZTE.
Huawei in tegenaanval
Toch ging Huawei in de tegenaanval door naar de Amerikaanse rechtbank te trekken met de claim dat de ban van zijn producten ongrondwettelijk is.
Op senator Marco Rubio maakte die move alvast weinig indruk. “Huawei wordt vanuit de Chinese overheid bestuurd met maar één doel: buitenlandse concurrentie ondermijnen door handelsgeheimen en intellectueel eigendom te stelen”, liet hij enkele weken geleden weten aan de Amerikaanse techwebsite The Verge. “De Communistische, Chinese regering is op lange termijn de grootste bedreiging voor de nationale en economische veiligheid van de VS. De VS moet waakzaam zijn en verhinderen dat telecombedrijven, zoals Huawei en ZTE, die vanuit de Chinese staat bestuurd worden, onze 5G-netwerken in gevaar brengen.”
Niet enkel Trump-aanhangers
Niet enkel Trump-aanhangers zijn kritisch voor Huawei. De Democratische senator Mark Warner zei dit aan The Verge: “Er zijn genoeg bewijzen dat geen enkel groot, Chinees bedrijf onafhankelijk is van de Chinese overheid en de Communistische Partij, en Huawei is zeker geen uitzondering.”
Warner denkt dat Huawei toelaten om het 5G-netwerk in de VS mee uit te bouwen “de nationale veiligheid ernstig zou kunnen in gevaar brengen”.