Broeit er wat op je radio?

De Vlaamse Regering denkt er niet aan om de private landelijke radiolicenties in de toekomst plots te gaan veilen per opbod. Dat liet Mediaminister Sven Gatz in de marge verstaan in het Parlement op vraag van Bart Caron van oppositiepartij Groen in de Commissie Media. De frequentievergunningspolitiek blijft een ‘beautycontest’, dixit Caron.

De voorzitter in de Media Commissie had op een hoorzitting ruim een week geleden, toen de sector werd bevraagd over de door de Vlaamse Regering goedgekeurde conceptnota van Gatz (Open VLD), het proefballonnetje opgelaten aan Nostalgie Vlaanderen (Mediahuis). “In een biedingsscenario, dan zal u de 4 landelijke tegelijk hebben. We willen graag dat de overheid ons het pakket zo wil geven, voor ons is het onbetaalbaar”, zei managing director Dirk Guldemont (foto).

Landelijke toekomst?

TV-zenders Vier en Vijf hengelen opnieuw (net zoals begin van de nillies) naar een radiovergunning. Het was voor hen niet klein Pierke die woensdag 15 juni met sterkhouder Guldemont zijn mening kwam geven over de zoektocht naar een extra landelijke radio. Peter Quaghebeur, kersvers CEO van SBS Belgium/Vier en Vijf, die het in de nillies schopte van commercieel directeur tot CEO bij Medialaan (terwijl er met gemak de vergunning voor Qmusic werd versierd), gaat in op “de noodzaak bij SBS Belgium om radio te maken”.”Wij willen geen automatische bestendiging van de huidige radio’s, dat houdt een duopolie in stand, en dat is economisch onfair”.

Minister Sven Gatz over hun recente radiokandidatuur bij de Administratie Media: “Er is een vierde landelijk radiodossier dat deskundig is ingediend, met wiskundige en fysica modellen. De terreintesten die we aan ’t doen zijn, zijn bijna afgerond; we doen ze met grootste zorgvuldigheid. Naast het technische, is er een politieke keuze, het dossier zijn we zorgvuldig aan het voorbereiden”.

Kaper op de radiokust?

‘t Voorstel van SBS houdt in dat een aantal VRT-frequenties gehergroepeerd worden, zodat er plaats komt voor een extra landelijk radionet. Ook Nostalgiebaas Guldemont, notabene ex-VRT, daarover : ”Er kan wat dubbele dekking/overbescherming uitgehaald worden”. Die bescherming is ook nodig volgens Els Van De Sijpe, mediamanager Radio, VRT; “Een herschikking op moment dat we digitaliseren, da’s een moeilijk verhaal”. Nu de Persgroep, zeg maar Medialaan, de vrouwenbladen van Sanoma Magazines overnam, is Sanoma-vrouwenzender StoryFM ter ziele gegaan. Uit die netwerkhoek dus geen kapers meer op de kust.

Digitale toekomst

Voornamelijk ging het in de Commissie Media over die toekomstige digitalisering van radiouitzendingen, zeg maar over de gedwongen overstap van de klassieke ether (FM) naar een digitale (DAB+). Om deze hervorming van het radiolandschap door te kunnen voeren, wil de coalitie zoals bekend het Mediadecreet wijzigen. Minister Sven Gatz ziet zijn conceptnota als een blauwdruk ervoor. Eerder kwamen leden van de CD&V-fractie ook met hun conceptnota. Er blijft later plaats voor maximum 4 netwerkradio’s (die verplicht naar DAB+ moeten migreren).

Op DAB+ hoort de schamele bezitter van zo’n digitaal radiotoestel al ondermeer netwerkradio’s TOPRadio en FamilyRadio, die de Storyzenders overnam. “We zijn met 7 kleine spelers begonnen op DAB+”, zegt directeur van dancestation TOPRadio Bruno Heyndrickx (foto). Hij ziet ook graag de mediaconcentratie beperkt en suggereert drie maximum radio’s per speler en pleit voor een vrijstelling van de eerste schijf van de verschuldigde administratieve vergoeding.

Minister Sven Gatz neemt de vraag mee om het zogenaamde crossownership kritisch te bekijken, er mogen een aantal redelijke beperking met betrekking tot crossownership komen. “Anders dreigen we op landelijke schaal te krijgen wat we met netwerkradio’s gehad hebben. Dit staat los van mededinging”.

Regionale toekomst?

Hoe ziet men de toekomst van overblijvende lokale/regionale/provinciale radio na de omschakeling van de analoge ether (FM) naar een digitale (DAB+), zo willen zowel meerderheid als oppositie weten? “Ik bevestig het Duitse model van Bart Caron : landelijke op DAB+ naast lokaal op FM, zegt de Mediaminister. “Een aantal spelers zeggen : men moet ons wel de kans geven om DAB+ te mogen doen”.

Ze moeten het digitaal gaan zich natuurlijk kunnen veroorloven. “In de tarieven om op DAB+ te gaan zijn vrij grote verschillen met onze buurlanden, we gaan zorgen dat DAB+zo toegankelijk mogelijk gemaakt wordt”, zegt Gatz. Hij plant over de lokale reclamekoek nog een gesprek met VRT over de ontkoppeling op Radio 2. “We krijgen af en toe signalen dat de symbiose niet perfect verloopt. De reclamemarkt voor de VRT is nu nog altijd zeer gezond, we hopen die nog iets op te rekken. Dan is ’t goed dat men met de kleintjes ook rekening houdt”.

De lokale radio’s kunnen intussen weer een FM-vergunning van 9 jaar krijgen, er komt ook een verlenging van 4 jaar voor de landelijke; “Het is de bedoeling hen als locomotief te gebruiken voor de digitalisering”, besluit Gatz.

Thierry De Neve

Lees ook: CD&V : Naar een versnelde digitalisering van Vlaams radioland

-TDN

Meer
Lees meer...