Het tweede seizoen van Squid Game staat sinds vorige week op Netflix en het favoriete nieuwe personage van heel wat kijkers is zonder twijfel Cho Hyun-ju/Speler #120. Zij is een transvrouw die deelneemt aan de wedstrijd om geld te verdienen om haar transitie te financieren. Het personage zou gebaseerd zijn op het waargebeurde – en tragische – verhaal van de Zuid-Koreaanse transvrouw Byun Hui-su.
De wereld is opnieuw in de ban van Squid Game. Daarbij is Cho Hyun-ju/Speler #120 (Park Sung-hoon) een populair personage. Veel Koreaanse kijkers merkten op dat het personage heel wat wegheeft van Byun Hui-su, een Zuid-Koreaanse transvrouw met een tragisch levensverhaal.
Hyun-ju (Speler #120)
In het tweede seizoen van Squid Game maakten we kennis met Cho Hyun-ju/Speler #120. Zij toonde zich doorheen de verschillende rondes als een dappere en sterke speelster. In het eerste spel hielp ze samen met Gi-hun (Lee Jung-jae) een gewonde speler over de finishlijn en in het tweede spel was ze er eigenlijk eigenhandig verantwoordelijk voor dat haar team het hoofd koel hield en binnen de tijd finishte. Door haar ervaring als sergeant bij de Special Forces van het Zuid-Koreaanse leger kon ze tijdens de revolutie in de zevende aflevering de andere spelers leren hoe ze een wapen moesten gebruiken.
Hyun-ju is dus een heldhaftig personage met het hart op de juist plaats. Ze nam deel aan het spel om genoeg geld te kunnen verdienen om naar Thailand te reizen en daar een geslachtsoperatie te ondergaan. Maar op het einde staat ze mee aan de kant van Gi-hun en probeert ze samen met hem een einde te maken aan de spelen om zo honderden mensenlevens te redden.
Byun Hui-su
Hoewel maker Hwang Dong-hyuk hierover nog niets bevestigd heeft, lijkt het verhaal van Hyun-ju sterk op dat van Byun Hui-su. Zij is de eerste officiële transvrouw in het Zuid-Koreaanse leger. In 2019 reisde ze naar Thailand om haar geslachtsoperatie te laten uitvoeren. Nadien keerde ze terug naar het vrouwenkorps van het leger. Maar in januari 2020 werd ze ontslagen. Ze probeerde dit in juli 2020 nog aan te vechten, maar dit werd geweigerd omdat het “verlies van haar mannelijke geslachtsorganen” gezien werd als een “mentale of fysieke handicap”.
In een persconferentie na deze uitspraak zei Hui-su: “Ik zal blijven vechten tot de dag waarop ik mag terugkeren naar het leger. Ik zal deze beslissing aanvechten tot het einde. Tot aan het hooggerechtshof. Ongeacht mijn genderidentiteit wil ik aan iedereen laten zien dat ik een van de beste militairen kan zijn om mijn land te beschermen.”
In maart 2021 werd het levenloze lichaam van Hui-su aangetroffen in haar woning. Ze pleegde zelfmoord. Zeven maanden na haar dood oordeelde de Zuid-Koreaanse rechtbank dat haar ontslag onwettig was en dat het ging om discriminatie tegenover een transgender militair.
Bekijk hier onze top 50 met de beste reeksen op de streamingdienst.
Voor meer streamingnieuws kan je je inschrijven op onze wekelijkse streamingnieuwsbrief.
Als je met vragen zit over zelfdoding of nood hebt aan een gesprek, kan je terecht op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.