Left Right
scrollTop top

Dit zijn de 50 beste series op Netflix


We kunnen ons moeilijk nog een wereld voorstellen zonder Netflix en vele adepten met ons, maar tegelijkertijd worden er aan zo’n hoog tempo nieuwe titels gedropt dat het moeilijk is om door de bomen het bos nog te kunnen zien. Daarom zijn we Netflix in gedoken en hebben we de volgens ons beste 50 series die er op het platform te vinden zijn – alfabetisch – op een rijtje gezet.

Zo vind je de nieuwste series op Netflix!

1. 24 (8 seizoenen, 2001-2010, 9e seizoen in 2014)

Waarover gaat het?

Soms komt er vanuit het niets een stukje televisiegeschiedenis aanzweven op Netflix. Dat was onlangs zo met 24. De reeks – met Keith Sutherland in de rol van federaal agent Jack Bauer – is al sinds 2010 geëindigd, op de eenmalige herleving 24: Live Another Day in 2014 na. Zijn taak is het voorkomen van een terroristische aanslag. Elke aflevering kent het verloop van een uur, elk seizoen duurt 24 uur en speelt zich af in real-time. Dat wil zeggen dat de tijd niet sneller vooruit gaat in de serie dan in het echte leven, maar dat elke seconde film ook een seconde in het echt is. Dat een aflevering dan toch maar gemiddeld 42 minuten duurt, is simpelweg te wijten aan het feit dat ook de reclameblokken die tijdens de originele uitzending werden gebruikt in het tijdsverloop werd meegerekend.

De serie speelde zich af in Los Angeles gedurende de eerste 6 seizoenen, in seizoen 7 is het decor verhuisd naar Washington, seizoen 8 speelt zich af in New York en seizoen 9, tot slot, in Londen. Netflix biedt alle seizoenen aan en ook de televisiefilm die zich tussen seizoen 6 en 7 afspeelde.

194 afleveringen, een prequel film en 12 afleveringen van 24: Live Another Day, dat lijkt me voldoende tijdsbesteding voor de gehele zomer.

Waarom kijken?

We zijn de eerste om toe te geven dat niet elk seizoen van 24 even kwalitatief hoogstaand is. Tegelijkertijd blijft 24 wel uniek en was ze één van de eerste series die liet zien dat er op televisie ook intelligente dingen konden worden gedaan. Sinds deze reeks is er geen andere geweest die dezelfde manier van vertellen heeft gehad: de real-time, het gebruik van de split screen, de complexe verhaallijnen die zich op hetzelfde ogenblik afspelen. Het is dan ook geen toeval dat de serie doorheen de jaren niet minder dan 20 Emmy Awards, de Oscars van de televisie.

24 richtte zich heel erg op de wereld in het Bush-tijdperk en de oorlog in Irak. Al snel kreeg de serie dan ook kritiek omdat ze moslims een slechte naam zou bezorgen. De makers reageerden toen met een filmpje waarin Jack Bauer verklaarde dat de Amerikaanse moslimgemeenschap elke vorm van terrorisme klaar en duidelijk verwerpt.

Voor de fans van …

Designated Survivor, James Bond, de Bourne-films, …

2. 3% (4 seizoenen, 2017 – 2020)

Waarover gaat het?

Voor deze reeks trekken we naar Brazilië waar de bevolking is onderverdeeld tussen de arme massa en de elite, die op een paradijselijk eiland woont, ver weg van de overbevolkte krottenwijken. Elk jaar kan iedere 20-jarige zich opgeven voor ‘The Project’ waarmee je kans maakt om van de ene naar de andere kant te verhuizen. Maar slechts 3% van de kandidaten slaagt.

Waarom kijken?

3% is duidelijk geïnspireerd door The Hunger Games, maar tegelijkertijd is het slimmer en spannender dan die boeken- en filmreeks waardoor je het gevoel hebt dat je naar The Hunger Games zit te kijken, gekruist met de inventiviteit van pakweg De Mol. De kandidaten die meedoen aan The Process worden immers ook op elk vlak getest, ook psychologisch.

Voor de fans van …

The Hunger Games, De Mol

3. Alias Grace (1 seizoen, 2017)

Waarover gaat het?

Alias Grace start in 1859. Op dat moment is Grace nog steeds een jonge vrouw, al vijftien jaar geleden veroordeeld voor moord. Aangezien Grace haar proces destijds in de kranten is gevoerd, is ze een bekende moordenares, een bekendheid die haar roem niet te danken heeft aan het zingen van liedjes of het acteren op toneel. Grace heeft geen herinneringen meer aan het gebeurde, of herinnert zich maar flarden. De gerespecteerde Amerikaanse psychiater Simon Jordan wil een poging doen om samen met Grace haar verhaal te reconstrueren.

Waarom kijken?

De serie wordt vaak omschreven als Making A Murderer, maar dan in fictie. Dat lijkt ons te kort door de bocht en te beperkend: Alias Grace is meer dan dat. Enerzijds is het een reeks over schuld en onschuld en over wat die begrippen precies kunnen betekenen, maar anderzijds is het ook – en vooral – een reeks over vrouwen die ten onder gaan in een mannenmaatschappij. Dat gezegd zijnde: in Alias Grace krijgen we een versie van de feiten. Haar versie van de feiten.

Voor de fans van …

The Handmaid’s Tale, The Sinner, Rectify, Mindhunter

4. Bates Motel (5 seizoenen, 2013-2017)

Waarover gaat het?

Het leek even een rage in televisieland: je neemt een bekende film met een interessant totaal ontspoord hoofdpersonage en maakt van daaruit een televisiereeks die onderzoekt hoe het zo ver is kunnen komen. Bates Motel duikt in de psychologie van Norman Bates, de hoofdfiguur van Psycho (1960) van Alfred Hitchcock over de eigenaar van een motel die zijn eigen moeder vermoordde.

Hannibal (zie verder) deed in hetzelfde jaar hetzelfde met Hannibal Lector uit The Silence Of The Lambs, Ryan Murphy werkt momenteel voor Netflix aan een reeks over zuster Ratched uit One Flew Over The Cuckoo’s Nest en gaat na hoe een jonge zuster zo ontgoocheld raakt in de geestelijke gezondheidszorg en daardoor bitter wordt tegenover haar patiënten.

Waarom kijken?

Al van in het begin is de band tussen Norma (moeder) en zoon (Norman) Bates interessant om te zien. Wie oppervlakkig kijkt ziet een moeder en een zoon die hun leven een nieuwe richting proberen te geven na de dood van de vader van het gezin, maar wie dichterbij komt ziet een ongezonde relatie tussen een overbeschermende en bezitterige moeder die haar zoon (die in feite best een brave jongen is) het slechte voorbeeld geeft en mee het foute pad op trekt. En dan is er ook nog de seksuele spanning tussen moeder en zoon die ook niet helemaal oké is. En in het stadje waar Norman terecht is gekomen lijkt ook al niet alles pluis.

Voor de fans van …

Hannibal, Stranger Things, Twin Peaks

5. Better Call Saul (5 seizoenen, 2015 – …)

Waarover gaat het?

We zitten al in het tweede seizoen van Breaking Bad wanneer we kennismaken met Saul Goodman, een gladde aal van een advocaat die het mooi voor elkaar heeft, met zijn hoofd en slogan op levensgrote billboards prijkt en regelmatig met z’n hoofd op televisie komt. Hij is rad van tong, maar houdt er niet de meest waterdichte beroepsethiek op na.

Het is rond deze figuur dat Breaking Bad-bedenker Vince Gilligan een eigen reeks heeft geschreven. In Better Call Saul heet Saul Goodman nog gewoon Jimmy McGill heet en zien we hoe hij Saul Goodman geworden is. Het vijfde seizoen heeft bewezen dat de rek op deze reeks nog lang niet uitgewerkt is, maar het zesde seizoen wordt wel het laatste. Daarmee zal Better Call Saul langer gelopen hebben dan Breaking Bad zelf.

Waarom kijken?

Vince Gilligan is gek, dachten we collectief toen hij Better Call Saul aankondigde. Breaking Bad (zie verder) wordt immers algemeen als één van de beste reeksen aller tijden beschouwd en Gilligan zou hiermee alleen maar kunnen verliezen. Dat Gilligan ons collectief ons ongelijk heeft bewezen, is dan ook een grootse prestatie.

Ondanks de totaal andere setting zien we wel dezelfde beeldtaal dan in Breaking Bad en komen er enkele oude bekenden langs. En net als in Breaking Bad zien we een personage vanuit een puur rationele grondslag steeds verder gaan. Radicaliseren, in feite. We zien Jimmy, in zijn zoektocht naar respect, liefde en waardering, bochten nemen waarvan we als kijker al weten op het moment dat hij ze neemt dat het niet goed zal aflopen. Maar, en dat is het mooie: tegelijkertijd voelen we sympathie voor hem, begrijpen we waarom hij doet wat hij doet.

Voor de fans van …

Breaking Bad, Narcos, Ozark, Fargo

6. Big Mouth (5 seizoenen, 2017 – …)

Waarover gaat het?

Big Mouth volgt Nick, Andrew en Jessi die worstelen met de perikelen van de opkomende puberteit. Ze kunnen hun hormonen amper of niet de baas, worden verliefd, krijgen maandstonden, gaan daten en krijgen te maken met het moeten dansen op een bal en met de verwachtingen die bij een relatie komen kijken.

Waarom kijken?

Big Mouth is één van die reeksen die zich nadrukkelijk richt op volwassenen. Het mag dan wel over de puberteit gaan en over een fase gaan die ieder van ons heeft meegemaakt, er wordt véél over seks gepraat in Big Mouth – waar praat je anders over in de puberteit? – en de reeks is soms best aangebrand. Een extra troef is het hormonenmonster dat ons allen aanzet tot vulgariteit. Maar vergis je niet: onder al die vulgariteit behandelt Big Mouth serieuze onderwerpen als seksuele oriëntatie, depressie en leven met angsten. Uitstekend nieuws voor de fans, want het vijfde seizoen verschijnt nog voor het einde van dit jaar en Netflix heeft de reeks ook vernieuwd voor een zesde seizoen.

Jenny Slate – die haar stem vier seizoenen leende aan Missy – kondigde in de nasleep van de Black Lives Matter-protesten aan dat ze het als blanke vrouw niet langer opportuun vond om de stem van een zwart meisje in te spreken.

Voor de fans van …

rcher, BoJack Horseman, Rick And Morty, F Is For Family

7. Black Mirror (5 seizoenen, 2011 – …)

Waarover gaat het?

Black Mirror bestaat uit losstaande afleveringen. Drie in het eerste seizoen, drie en een kerstspecial in het tweede en zes voor het derde seizoen en vierde seizoen. Samen negentien afleveringen met telkens andere hoofdpersonages en een andere verhaallijn. (Bekijk hier onze top 19.) Wat de afleveringen bindt is de thematiek: hoe beïnvloedt technologie ons leven nu al, wat zijn de gevaren die de nieuwste snufjes met zich meebrengen én waar kunnen we ons nog aan verwachten als we op dit elan blijven doordenderen?

Waarom kijken?

Black Mirror vervult je niet bepaald met een gevoel van trots over het mens-zijn. Meer nog: niet zelden laat een aflevering je achter met een erg wrang gevoel. En toch moet iedereen naar Black Mirror kijken. Om eens stil te staan bij onszelf. Bij wie we zijn, wat we doen en vooral ook om even stil te staan bij wat de rol van technologie in ons leven is. Gaat het soms niet te ver? En komt er ooit een punt waarop we onszelf als mensheid grenzen zullen opleggen inzake technologische evolutie? En: waar ligt die grens dan precies?

Voor de fans van …

Westworld

8. BoJack Horseman (6 seizoenen, 2014-2020)

Waarover gaat het?

BoJack Horseman is een animatiereeks over een wereld die bevolkt wordt door mensen en dieren die zich gedragen als mensen. BoJack is een paard dat dankzij het succes van de sitcom Horsin’ Around waar hij in de jaren 80 en 90 de hoofdrol in speelde uitgegroeid tot een ster. Dat is ondertussen meer dan twintig jaar geleden en sindsdien worstelt BoJack met het sterrendom, maar nog het meest met zichzelf, met zijn alcoholverslaving, zijn depressie en zijn jeugdtrauma’s.

Waarom kijken?

BoJack Horseman werd bij zijn start op gemengde reacties onthaald, maar dat had volgens ons veel te maken met de vreemde wereld waarin de kijker geworpen werd. Vanaf het tweede seizoen wordt de reeks (terecht) op handen gedragen door een steeds grotere groep mensen en elk seizoen lijkt de reeks nog iets dieper te graven en nog iets menselijker te worden. Zoals Jelle Denturck van dirk. zei in het interview dat we met hem hadden: “Er is nog nooit een personage zo menselijk geweest als dat paard.”

Een zesde seizoen is aangekondigd.

Voor de fans van …

Rick And Morty, Archer, Big Mouth, F Is For Family

9. Borgen (3 seizoenen, 2010-…)

Waarover gaat het?

Borgen geeft je een blik achter de schermen van de Deense politiek. De reeks wordt soms ook “de Deense House Of Cards” genoemd, maar dat klopt niet. Waar Kevin Spacey en Robin Wright gestalte gaven aan een verderfelijk powerkoppel met een meesterplan, staat premier Nyborg (Sidse Babette Knudsen), de eerste vrouwelijke premier in Denemarken, in Borgen een progressief milieubeleid voor en probeert ze altijd op een correcte manier aan politiek te doen. Ze probeert keuzes te maken die ze kan rijmen met haar persoonlijke waarden en overtuigingen. Dat lukt niet altijd, maar zelfs wanneer ze tegen haar eigen morele waarden moet ingaan, begrijpen we als kijker waarom ze die bepaalde keuze moest maken.

Waarom kijken?

Hoewel de makers de richtlijn hadden gekregen om Borgen zo Deens mogelijk te maken, werd de reeks wereldwijd verkocht, ook aan landen die cultureel of qua afstand verder van ons verwijderd liggen, zoals Rusland, Zuid-Korea of Colombia. Netflix weet dus: deze reeks kan een wereldpubliek bereiken, want ze hééft dat eerder al eens gedaan. Dat heeft er veel mee te maken dat Borgen op alle vlakken vakmanschap uitstraat, in de beste betekenis van het woord: er wordt geweldig in geacteerd door de gehele cast, de scenario’s zijn intelligent en realistisch.

Een vierde seizoen van de reeks wordt in 2022 op Netflix verwacht, negen jaar na het oorspronkelijke einde van Borgen. Het is zeker dat hoofdrolspeelster Sidse Babett Knudsen als Birgitte Nyborg opnieuw zal meedoen, net als Birgitte Hjort Sørensen die Katrine Fønsmark speelt.

Voor de fans van …

House Of Cards, Marseille, Scandinavische fictie en iedereen die tijdens deze reeks een beetje verliefd zal worden op Sidse Babette Knudsen.

10. Breaking Bad (5 seizoenen, 2008-2013)

Waarover gaat het?

Dit is het in televisieland ondertussen legendarische verhaal van de chemieleraar Walter White die te horen krijgt dat hij kanker heeft en vervolgens – om zijn gezin financieel veilig te stellen als hij er niet meer is – een handeltje in crystal meth opzet, samen met zijn ex-leerling Jesse Pinkman.

Waarom kijken?

Alle televisieliefhebbers zijn het erover eens: naast The Sopranos en The Wire staat ook Breaking Bad aan de top van wat er ooit op televisie te zien was. Alles aan Breaking Bad was anders dan datgene dat we al kenden. Van bij de intro af – Walter White die in zijn onderbroek in een camper door de woestijn scheurt – weet je: dit wordt bijzonder. De beeldtaal in de reeks is uniek én er wordt gretig gebruik gemaakt van de kracht van stilte.

Tot slot wordt er op ontzettend hoog niveau geacteerd in de reeks: Bryan Cranston is sinds Breaking Bad tot in de eeuwigheid verbonden met Walter White, maar ook Aaron Paul lijkt met Jesse Pinkman zijn signature role al te hebben neergezet, Bob Odenkirk (Saul Goodman) heeft aan zijn heerlijke rol Better Call Saul (zie boven)overgehouden en ook onder andere Anna Gunn (Skyler), Dean Norris (Hank) en Krysten “Jessica Jones” Ritter (Jane) lieten een onuitwisbare indruk na.

Gewoon kijken en daarna gewoon nog eens kijken!

Voor de fans van …

Better Call Saul, The Sopranos, The Wire, Narcos, Ozark

11. Bridgerton (1 seizoen, 2020-…)

Waarover gaat het?

De reeks is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Julia Quinn. Die focust op de Bridgerton-familie, bestaande uit acht kinderen – vier jongens en vier meisjes – en hun moeder, die weduwe is. In elk van de boeken volgen we het pad naar de liefde van één van de acht, in de achtergrond van de high society van begin 19e eeuw.

In het eerste seizoen ligt de focus op Daphne (Phoebe Dynevor), de oudste dochter van het gezin, die op de talrijke bals op zoek gaat naar een geschikte partner. Ze loopt daarbij Simon tegen het lijf, een begeerlijke vrijgezel die het op een akkoordje gooit met Daphne: ze zullen doen alsof ze verliefd zijn op elkaar, maar enkel en alleen om Daphnes plaats op de markt daarmee te verbeteren. De hertog heeft immers een panische angst voor de liefde en heeft zijn vader op zijn sterfbed gezworen dat hij nooit voor erfgenamen zal zorgen. Die haat jegens zijn vader lijkt groter dan de liefde die hij voor Daphne voelt.

Waarom kijken?

Bij het verschijnen van de reeks werd er vooral geschreven over de pikante seksscènes. In ons land kwam daar nog heisa op Twitter bij omdat politica Assita Kanko meende dat “geschiedenis en gezond verstand gegijzeld worden door de woke cultuur.” Het kon volgens haar niet dat een zwarte man anno 1800 in London hertog was en de meest begeerde vrijgezel.

Die discussies doen onrecht aan de reeks. Wij zagen vooral een ode aan de liefde, een sterk presterende cast, knappe kostuums en een reeks die benieuwd maakt naar meer. De jonge Daphne (gespeeld door Phoebe Dynevor) bleek een natuurtalent en de reeks deed nadenken over de macht van de media (reputatie gaat boven alles in de reeks) en hoe onze hedendaagse kijk op liefde verschilt van die van weleer.

Momenteel zijn we vooral benieuwd naar het seizoen rond Eloise (vertolkt door Claudia Jessie die aan de haal gaat met elke scène waar ze in zit) die droomt van een ongehuwd zelfstandig bestaan en een baan. Een tweede seizoen van de reeks is alvast bevestigd.

Voor de fans van…

Kostuumdrama’s en Gossip Girl.

12. Community (6 seizoenen, 2009-2015)

Waarover gaat het?

Deze legendarische sitcom die liep van 2009 tot 2015 heeft een erg grote cultaanhang. De reeks draait om een studiegroep bestaande uit een arrogante strafpleiter zonder diploma, een idealistisch blondje waar hij al meteen een oogje op krijgt, een filmnerd, een strever, een oud-atleet, een huismoeder en dan ook nog gewoon…Pierce.

Waarom kijken?

Wie nu naar Community kijkt ziet niet alleen heerlijke vormexperimenten en intelligente gein – zoals G.I. Joe-afleveringen en paintballafleveringen – maar ook bakken talent. Donald Glover kennen we vandaag van Atlanta en als muzikant en producer Childish Gambino, Alison Brie schitterde in BoJack Horseman en kwam op het voorplan in Netflix-serie GLOW en Gillian Jacobs was drie seizoenen heerlijk in de Netflix-serie Love van Judd Apatow. Voor wie ze nog niet gezien heeft: er staan 110 afleveringen te wachten.

Voor de fans van…

Parks And Recreation, The Office US, The Big Bang Theory, …

13. Crazy Ex-Girlfriend (4 seizoenen, 2015-2019)

Waarover gaat het?

Het uitgangspunt van Crazy Ex-Girlfriend is heerlijk: de reeks draait om Rebecca Bunch, een erg succesvolle advocate in New York die op het punt staat om promotie te maken. Dan ontmoet ze toevallig Josh, een jongen waar ze in haar tienerjaren verliefd op was en waar ze ooit een korte vakantierelatie mee heeft gehad. Ze leert dat hij in een klein dorpje aan de andere kant van het land woont, weigert vervolgens haar promotie en dient haar ontslag in om naar de andere kant van het land te verhuizen om in de nabijheid van Josh te gaan wonen.

Waarom kijken?

Crazy Ex-Girlfriend is uniek. Het is een komische reeks waarin ook musicalgewijs gezongen en gedanst wordt. De nummers zijn dan ook nog eens goed gemaakt en grappig op zichzelf. We hebben al vaak hardop moeten lachen met deze reeks, ook als we in ons eentje kijken. Tegelijkertijd maakt de reeks psychische problemen bespreekbaar, al van in het begin voel je dat er iets mis is met een vrouw die zo een radicale beslissing maakt, zonder duidelijke aanleiding.

Voor de fans van …

Jane The Virgin, The Good Place, Unbreakable Kimmy Schmidt

14. Everything Sucks! (1 seizoen, 2018)

Waarover gaat het?

Het is 1996 wanneer Luke en zijn vrienden schoorvoetend aan hun eerste jaar middelbaar onderwijs (of in het Amerikaanse systeem: high school) beginnen. Luke krijgt het meteen te pakken voor Kate, een meisje dat een jaar ouder is dan hem en de dochter van de directeur blijkt te zijn. Ze leren elkaar kennen in de audiovisuele club en wanneer Luke haar aanbiedt te helpen om een camera schoon te maken, lukt het Luke om contact te leggen met Kate. En dat in zijn eerste week high school én bij een ouder meisje!

Waarom kijken?

Everything Sucks! mikt duidelijk op wie jong was in de jaren negentig en zoekt naar de nostalgie in een tijd waarin niet iedereen voortdurend met elkaar verbonden was, toen we nog geloofden dat het internet ons de waarheid vertelde en toen MTV nog iets betekende. De muziek van die tijd speelt een belangrijke rol, maar nog meer draait Everything Sucks! om het zoeken naar liefde, om imago en om Kate Messner die worstelt met haar identiteit en probeert in een hokje te passen dat niet het hare is.

Toen de reeks onlangs door Netflix werd stopgezet vielen we bijna van onze stoel van verbazing. Fans reageerden massaal onder de hashtag #IamKateMessner die voor hen een rolmodel was. Anderen schreeuwden om eerherstel en waren er zeker van dat Everything Sucks! net als Freaks And Geeks bijna twintig jaar eerder zou uitgroeien tot een geliefde cultreeks. Wij hebben er in ieder geval immens van genoten.

Voor de fans van …

Freaks And Geeks, Dazed And Confused, Love

15. Fargo (3 seizoenen, 2014 – …)

Waarover gaat het?

Het was Noah Hawley die het geschifte idee opvatte om een televisiereeks te maken die niet gebaseerd was op de filmklassieker van de broers Coen, maar zich wel in dezelfde geest zou afspelen. Elk seizoen start met een nieuw verhaal en een nieuwe cast, maar er is altijd een lijn: een onverwachte en ietwat klungelige schurk werkt zich steeds dieper in de nesten tot het chaos wordt. In 2020 volgt er – na drie jaar – eindelijk een nieuw seizoen!

Waarom kijken?

Het is moeilijk om serieverslinders te vinden die Fargo geen goede reeks vinden. Wij kennen er alvast geen. Dat heeft veel te maken met de benadering van showrunner Noah Hawley die een hekel heeft aan herhaling en van elk seizoen een compleet nieuwe ervaring wil maken.

Eén steeds terugkerend element is de cast die boven zichzelf uitstijgt. In het eerste seizoen schitterden Martin Freeman en Billy Bob Thorton, in het tweede (nog betere) seizoen was dat onder andere Kirsten Dunst en in het derde seizoen maakte Ewan McGregor indruk in een dubbelrol. Een vierde seizoen, met castleden als Chris Rock, Jessie Buckley en singer-songwriter Andrew Bird, is intussen uitgezonden op Canvas, maar is nog niet op Netflix te bespeuren..

Voor de fans van …

De originele Fargo-film, True Detective, Narcos, Breaking Bad

16. Fauda (3 seizoenen, 2015-…)

Waarover gaat het?

Wie door alle usual suspects van Netflix heen is, kan meteen aan Fauda beginnen, een erg knappe maar tot nu toe nogal onderbelichte serie. Concreet draait de serie om de Mista’arvim, een speciale antiterreureenheid van het Israëlische leger, waarvan de leden infiltreren in Palestijnse terreurcellen.

Waarom kijken?

Het bijzondere aan deze reeks is dat ze vanuit Israëlisch oogpunt verteld wordt, maar dat de Palestijnse kant van het verhaal evenveel tijd en aandacht toebedeeld krijgt. Dat levert een uniek beeld op van een land in een unieke situatie. Voor het nieuwe derde seizoen werd er voor het eerst gefilmd op de Gazastrook.

Voor de fans van…

Homeland, The Spy, …

17. Friends (10 seizoenen, 1994-2003)

Waarover gaat het?

We hebben het gevoel dat we dat niet echt meer hoeven uit te leggen, maar kom, hier gaan we: Friends gaat over zes vrienden die in New York leven en daar werken, liefjes krijgen, trouwen, kinderen krijgen, scheiden, grappen, grollen en heel veel koffie drinken. Friends gaat over vriendschap en over volwassen worden.

Waarom kijken?

Nog niet zo heel erg lang geleden hebben we Friends nog eens helemaal herbekeken, van aflevering 1 tot aflevering 234, en het moet gezegd worden: op de kapsels en de kleding na was er nog niet veel gedateerd aan. We mogen dan al 24 jaar na de start van de reeks zijn (shit, echt?), de humor was nog steeds scherp, fris en vaak origineel. Op die luie compilatieafleveringen na hebben we graag naar Friends gekeken. Dat er nog steeds geen sitcom is opgestaan die de plaats van Friends heeft kunnen innemen zegt genoeg.

Tegenwoordig verschijnt er hier en daar wel eens een artikel over hoe grensoverschrijdend Friends is als je er naar kijkt met #MeToo-ogen, hoe wit, seksistisch en LGBTQ-onvriendelijk het is en dan denken we: wel ja, het zij zo. Kijk naar de reeks met de ogen van 25 jaar geleden, tel eens tot 10 na een ongepaste mop, rol eens met de ogen na het onvolwassen gedrag van Joey, maar vooral: geniet.

Voor de fans van …

Modern Family, The Big Bang Theory, Sex And The City, How I Met Your Mother

18. Gilmore Girls (7 seizoenen, 2000-2007)

Waarover gaat het?

De reeks draait om Lorelai en Rory Gilmore. Ze zijn moeder en dochter in het fictieve stadje Stars Hollow waar de moeder een hotel uitbaat. Gilmore Girls focust op de bijzondere band die moeder en dochter met elkaar hebben.

Waarom kijken?

Na Friends nog een koffieklassieker: Gilmore Girls. De zeven eerste seizoenen waren – ook als man – een genot om naar te kijken. De moeder- en dochterband die Lorelai en Rory met elkaar hebben is de band die elke dochter stiekem met haar moeder wil. Vooral Lauren Graham spat van het scherm, de dialogen rollen, de sarcastische Michel zorgt voor de komische noot en de soundtrack en de vele muzikale referenties maken de reeks ook genietbaar voor muziekliefhebbers.

Voor de fans van …

Parenthood, Dawson’s Creek, Gossip Girl, New Girl, Full House

19. Godless (1 seizoen, 2017)

Waarover gaat het?

De serie speelt zich af in 1884 in het Wilde Westen. Frank Griffin is een gewelddadige crimineel die met zijn bende op zoek is naar Roy Goode, een gewezen handlanger die hem bestolen heeft. Goode houdt zich verborgen op de ranch van Alice Fletcher, die in de buurt woont van La Belle, een dorpje waar zo goed als alle mannen om het leven zijn gekomen door een ongeluk in de mijn.

Waarom kijken?

De uitgestrekte dorre vlaktes. De eenzame cowboy die te paard zit met alleen maar de leegte voor en achter hem, op weg naar ergens zonder dat je weet naar waar. De onvermijdelijke treinoverval. De duels op leven en dood. En de prachtige muziek. Het zijn de clichés uit het westerngenre die Godless met graagte omarmt. Anderzijds weet de reeks die clichés ook precies te ontwijken, want Godless speelt zich af in La Belle, een stadje dat bevolkt en bestuurd wordt door vrouwen. Ze nemen het heft in handen en bewijzen dat zij ook kunnen wat hun mannen deden.

De reeks geeft alle ruimte aan karakterontwikkeling waardoor de acteurs stuk voor stuk kunnen schitteren. Bovendien is de serie ook een streling voor het oog, met het opspattende water bij het oversteken van de rivier aan het einde van de eerste aflevering als hoogtepunt.

Voor de fans van …

Deadwood, Anne With An E, Mudbound

20. GLOW (3 seizoenen, 2017-2019)

Waarover gaat het?

GLOW speelt zich af in de jaren tachtig. De serie is gebaseerd op een worstelcompetitie die echt bestaan heeft in het Los Angeles van tussen 1986 en 1990. Net zoals in ‘The Wrestler’ – de film van Darren Arronofsky uit 2008 alweer – wordt uit ‘GLOW’ duidelijk dat worstelen vooral acteren is. De reeks volgt een aantal vrouwen in hun professionele en persoonlijke leven, met Ruth Wilder (Alison Brie) als hoofdpersonage. Ruth is een worstelende (no pun intended), meestal werkloze actrice die haar ouders moet bellen om geld over te maken zodat ze eten kan kopen. Dus wanneer ze een telefoontje krijgt voor een auditie waarvoor als enige richtlijn wordt meegegeven dat ze op zoek zijn naar “onconventionele vrouwen”, dan gaat Ruth ook daar op af.

Waarom kijken?

Het knappe aan GLOW is dat de reeks zich niet laat beperken tot een reeks over worstelende vrouwen. In de pilootaflevering zien we Alison Brie in de openingsscène auditie doen. Ze leest verkeerdelijk – en met opzet – de mannenrol die veel meer vlees heeft dan de vrouwenrol. Dit is geen grap, dit een aanklacht. En dat in een reeks vol sterke vrouwelijke personages.

Ja, vrouwen worden geobjectiveerd in GLOW. Ze worden in strakke pakjes gestoken, de vrouwen met de mooiste borsten worden in de strakste pakjes gestopt en er wordt al eens een opmerking gemaakt over een achterwerk. Net op die manier toont deze reeks aan hoe niet oké het is om op die manier naar vrouwen te kijken. Net zoals de opmerking die in één van de eerste afleveringen valt over “een regisseur die een opmerking maakt over je te dikke kont, maar er wél naar grijpt.” Hallo, #MeToo. Andere thema’s – zoals ras en gender – worden doorheen het tweede seizoen ook aangehaald.

Normaal gesproken zou er in 2020 nog een vierde seizoen gevolgd zijn, maar die plannen werden herzien ten gevolge van de coronapandemie. Zo kwam er na drie seizoenen een abrupt en spijtig einde aan deze knappe reeks die een écht einde verdiend had.

Voor de fans van…

Alias Grace, Good Girls, Orange Is The New Black.

21. Hollywood (1 seizoen, 2020)

Waarover gaat het?

Hollywood speelt zich af in het tijdperk na WOII. We volgen een aantal jonge acteurs en acteurs die ervan dromen om het te maken in Hollywood. Al snel merken ze dat het er in Hollywood iets minder correct aan toe gaat dan ze verwacht hadden en dat ze hun principes opzij zullen moeten zetten om ergens te raken. Tot de jonge scenarist Archie Coleman met het scenario Peg komt aanzetten, een film over Peg Entwistle, de actrice die zelfmoord pleegde door van de Hollywood-letters te springen.

Waarom kijken?

Hollywood is een nieuwe Netflix-productie van Ryan Murphy, wat wil zeggen dat ook deze reeks weer balanceert op een dunne koord tussen kunst en kitsch, om uiteindelijk aan de goeie kant te belanden. Murphy presenteert een soort van alternatieve wereld, een Hollywood van zijn dromen, een wereld waarin het misschien wel allemaal anders had kunnen zijn. De verwijzingen naar Gone With The Wind maken de reeks op een gekke manier weer brandend actueel, de finale aflevering tijdens een fictieve Oscaruitreiking bracht ons aan het huilen.

Ryan Murphy gebruikt altijd een variant op hetzelfde trucje, maar heeft wel de hand gehad in intussen drie titels in deze lijst (zie ook Pose en The Assassination Of Gianni Versace) en dus moet hij wel iets goed doen, nee?

Voor de fans van…

The Politician, Pose, American Crime Story, Little Fires Everywhere, …

22. Homeland (8 seizoenen, 2011-2020)

Waarover gaat het?

Homeland draait in eerste instantie om Carrie Mathison, die in de eerste seizoenen van de reeks CIA-agente is. Ze verdenkt een Amerikaanse marinier ervan dat hij spion is voor Al-Qaida. De marinier in kwestie wordt vereerd door het Amerikaanse volk wanneer hij na acht jaar krijgsgevangenschap vrijkomt, maar voor Carrie Mathinson vormt Nicholas Brody in de eerste plaats een bedreiging voor de nationale veiligheid.

Het achtste en laatste seizoen is lopende, maar dat is nog niet op Netflix te zien.

Waarom kijken?

Homeland heeft zich doorheen de jaren een serie met een stevige dosis lef getoond. Ondertussen is de reeks bezig aan zijn zevende seizoen en is ze zo ongeveer aan haar derde leven bezig. Het knappe aan Homeland is dat de reeks de realiteit steeds dichter op de hielen lijkt te gaan zitten en met de jaren alleen maar meer relevant wordt.

Dat er ook nog eens uitstekend in wordt geacteerd, door bijvoorbeeld Mandy Patinkin (Saul Berenson) is een grote meevaller, maar dé grote troef van Homeland is Claire Danes die sinds ze Carrie Mathison speelt het smoelentrekken tot kunst heeft verheven. Dat Carrie lijdt aan een bipolaire stoornis maakt haar personage alleen maar interessanter.

Voor de fans van …

Designated Survivor, The Blacklist

23. House Of Cards (6 seizoenen, 2013-2019)

Waarover gaat het?

House Of Cards was één van de eerste series die maakte dat Netflix fel over de tongen ging als leverancier van kwaliteitsseries. House Of Cards is een remake van de gelijknamige Britse mini-serie uit 1990 (die ook te zien is op Netflix) en gaat over het haaienspel van de Amerikaanse politiek. Francis en Claire Underwood spelen een ambitieus duivelskoppel die over lijken gaan om hun eigen politieke positie veilig te stellen.

Waarom kijken?

Er hangt tegenwoordig een schaduw over House Of Cards omdat de reeks niet bepaald een glamoureus einde heeft gekend nadat Kevin Spacey in opspraak raakte wegens klachten van seksuele intimidatie. Netflix pikte zulk gedrag niet en zette Kevin Spacey meteen aan de deur. Met als gevolg dat de reeks werd gecanceld en dat het geheel werd afgerond met een afsluitend mini-seizoen van acht afleveringen waarin Kevin Spacey helemaal niet meer te zien was.

Dat afsluiten gebeurde niet op de allerbeste manier, maar het was wel het afscheid van een reeks die seizoenenlang heeft weten te boeien omdat de scenario’s slim waren, de acteerprestaties briljant en de personages sterk doordacht. En het is niet omdat Kevin Spacey zijn handjes niet heeft weten thuis te houden dat we daarover van mening moeten veranderen.

Voor de fans van…

House Of Cards (1990), The West Wing, Designated Survivor

24. La Casa De Papel (5 seizoenen, 2017-2021)

Waarover gaat het?

Een mysterieuze man die zich de Professor noemt organiseert samen met acht specialisten, criminelen die niets meer te verliezen hebben, de grootste overval in de geschiedenis. Ze vallen de Koninklijke Munt van Spanje binnen en gijzelen de aanwezigen met het plan om geld te drukken en met 2,4 miljard euro de Munt te verlaten. Daarvoor moeten ze elf dagen tijd zien te rekken.

Waarom kijken?

La Casa De Papel is nog maar eens het bewijs dat series op Netflix die in een andere taal dan het Engels gesproken worden wereldwijd kunnen aanslaan: de serie is zonder meer dé hype van het moment. De verhaallijn is helemaal anders, maar verder is La Casa De Papel in zijn essentie sterk te vergelijken met De Dag: een gijzeling in een bank en afleveringen die je op het puntje van je stoel doen blijven zitten door beresterke cliffhangers.

Sinds het derde seizoen is La Casa De Papel – wat eerst nog een aangekochte serie was – een rasechte Netflix Original. De seizoenen volgen zich sindsdien sneller op en de scenario’s worden minder en minder origineel, maar de populariteit van de reeks blijft ongezien hoog. Het vijfde en laatste seizoen wordt in twee delen opgesplitst. Het eerste deel verschijnt in september, het allerlaatste deel is voor december van dit jaar.

Voor de fans van …

De Dag, Las Chicas Del Cable, O Mechanismo

25. Love (3 seizoenen, 2016-2018)

Waarover gaat het?

Wanneer Gus en Mickey elkaar voor het eerst ontmoeten is er duidelijk een klik. Ze hebben eenzelfde referentiekader en begrijpen elkanders grapjes en al snel besluiten ze dan ook om voor elkaar te kiezen. Maar dat maakt het er natuurlijk niet gemakkelijker op.

Waarom kijken?

Met Love stap je een wereld binnen die we allemaal kennen. Een wereld waarin het de grote vraag is wanneer je eigenlijk volwassen bent, een wereld waarin onzekerheid troef is en liefde een werkwoord. Gus en Mickey zijn lang niet perfect, maar ze doen allebei wel hun uiterste best om er het beste van te maken.

Voor de fans van …

Girls, Lovesick, Master Of None, New Girl

26. Lovesick (3 seizoenen, 2014-…)

Waarover gaat het?

Dylan heeft chlamydia en brengt al zijn ex-partners hiervan op de hoogte. Dat is het startpunt van Lovesick, een serie die door Netflix van naam én van netwerk veranderd werd en doorheen de jaren heel wat harten heeft gestolen.

Waarom kijken?

Het opzoeken van al zijn exen is een slimme manier om Dylan te laten terugblikken op zijn eigen leven. Hoewel (bijna) elke aflevering van Lovesick de titel van een ander meisje meekrijgt, draait de reeks in feite van in het begin om de relatie tussen Dylan en Evie, zijn beste vriendin. Dylan en Evie dansen al jaren om elkaar heen, belanden af en toe eens samen in bed, maar altijd is er wel één of andere omstandigheid die niet goed zit.

Lovesick is een erg veelzijdige reeks. De ene keer is het ontzettend herkenbaar omdat we allemaal ooit die zoektocht naar De Liefde ondernomen hebben, in een volgende aflevering lig je dubbel van het lachen omdat nagenoeg de gehele aflevering zich afspeelt op een spoeddienst nadat één van Dylans veroveringen haar vinger iets te diep in zijn achterste heeft gestopt.Eén ding staat vast: wie naar Lovesick kijkt, gaat aan zelfevaluatie doen.

Voor de fans van …

Catastrophe, Love, Crashing, Master Of None, Please Like Me, …

27. Lucifer (5 seizoenen, 2015-2021)

Waarover gaat het?

Lucifer Morningstar is de duivel, maar hij heeft besloten dat hij toe is aan een vakantie en trekt naar Los Angeles. Hij wil wat ontspannen en gaandeweg wat lol maken en ertoe komen om de mens beter te begrijpen. Maar dan ontmoet hij Chloe Decker, een agente op wie zijn duivelse vaardigheden geen vat lijken te hebben. Chloe intrigeert hem en Lucifer besluit met haar op te trekken.

Waarom kijken?

We kunnen geen betere reden verzinnen dan: omdat Lucifer heel lollig is. Tom Ellis schittert als de duivel die heel kwallerig aandoet, wat natuurlijk precies de bedoeling is. Lucifer is niet te zwaar op de hand en is heel tongue-in-cheek, maar heeft ons net daardoor wel vaak doen lachen. Over de soundtrack is ook nagedacht: Lucifer die aan de piano gaat zitten en King Of Pain van The Police intzet: dat is géén toeval.

Na drie seizoenen werd de reeks stopgezet door FOX, maar na een maand online lobbyen, kwam Netflix als overnemer op de proppen. Daar kwamen drie uitstekende seizoenen uit, maar nu is het wel echt gedaan.

Voor de fans van …

The Flash

28. Maid (1 seizoen, 2021)

Waarover gaat het?

Maid is een minireeks over Alex (Margaret Qualley), een jonge alleenstaande moeder die aan het begin van de eerste aflevering het huis uitvlucht met haar dochtertje Maddy. In de gang waar ze doorliep op weg naar de voordeur kraken de glasscherven onder haar voeten. Er hoeft niets uitgelegd te worden: we weten als kijker meteen wat er aan de hand is, en ook wat er gebeurd is voorafgaand aan deze scène: Alex is het slachtoffer van emotionele mishandeling. In Maid zien we hoe ze aan de slag gaat als poetsvrouw in een poging om een thuis te maken voor haar en haar dochter.

Waarom kijken?

Met heel veel respect en gevoel voor nuance maakt Maid voelbaar hoe uitputtend leven in armoede is. Alex werkt erg hard en toch komt ze maar moeizaam vooruit. Ze heeft dan ook de pech dat ook de mensen in haar omgeving die steunfiguren zouden moeten zijn elk hun eigen problemen hebben. Maid is soms moeilijk om naar te kijken, maar dat neemt niet weg dat het wel een erg goede en belangrijke reeks is.

Voor de fans van …

Al die andere uitstekende minireeksen van Netflix die hier in de lijst staan, maar in het bijzonder Unbelievable en Unorthodox.

29. Master Of None (3 seizoenen, 2015-…)

Waarover gaat het?

De serie is grotendeels gebaseerd op Dev en zijn vrienden. Dev is een 30-jarige acteur die in New York woont. Het grootste wapenfeit in zijn carrière is een populaire yoghurtreclame. Samen met zijn vrienden Arnold, Brian en Denise probeert hij zijn weg in het leven en in de liefde te vinden. In het nieuwe derde seizoen is Denise het hoofdpersonage. De vijf afleveringen hebben de ondertitel ‘Moments In Love’ meegekregen. De stijl en het tempo van de serie zijn helemaal veranderd, maar mooi is het nog steeds.

Waarom kijken?

Master Of None heeft zich in korte tijd op de kaart weten te zetten als een unieke reeks. In wezen gaat Master Of None over eenzaamheid in een tijdperk waarin we meer dan ooit met elkaar verbonden zijn, het gaat over de vraag wat te doen in het leven en hoe je als mens je leven vorm moet geven, zowel op gebied van relaties als op het vlak van de job die je uitoefent en de vrienden met wie je jezelf omringt.

Vanaf de tweede helft van het eerste seizoen lijkt de reeks van toon te veranderen en sluipt er meer nostalgie in de reeks. Het tweede seizoen haalt dat niveau nagenoeg de hele tijd en zet de deur zelfs op een kier voor meer experiment. Zo is er een gehele aflevering in zwart-wit en krijgen we een andere aflevering waarin we acht minuten dialoog krijgen zonder geluid.

Voor de fans van …

Love, Parks And Recreation

30. Mindhunter (2 seizoenen, 2017-…)

Waarover gaat het?

Seriemoordenaars, Netflix lijkt er een kleine fascinatie voor te hebben, getuige de vele films en true crime-reeksen over het onderwerp. Toch is de beste tip die we op dat vlak kunnen geven een fictiereeks, eentje van de grote regisseur David Fincher dan nog. In Mindhunter volgen we Holden Ford, een gijzelingsonderhandelaar en leerkracht bij de FBI die de redenen achter misdaad steeds minder lijkt te begrijpen en steeds meer begint te beseffen dat psychologie weleens de ontbrekende factor zou kunnen zijn in het begrijpen van seriemoordenaars.

Hij besluit om samen met de meer ervaren agent en professor Bill Tench zijn collega’s duidelijk te maken dat de factor psychologie niet overschat kan worden in hun werk. In tweede instantie gaan ze ook seriemoordenaars interviewen om zo meer inzicht te krijgen in de psyche en die kennis te gebruiken in toekomstige zaken.

Waarom kijken?

Wat Mindhunter zo interessant maakt, is het pionierswerk van Ford en Tench. En hoewel David Fincher ons in de openingsscène meteen middenin de actie dropt, is Mindhunter vooral een reeks waarin veel nagedacht wordt over wat ongeweten is, over de “waarom?”-factor. Er wordt gespeculeerd en uitgelegd aan wie niet wil luisteren.Mindhunter is ideaal voor wie altijd al gefascineerd is door (serie)moordenaars en hun motieven, maar nooit op hen toe durfde stappen.

Voor de fans van …

The Alienist, Hannibal, True Detective, Manhunt: Unabomber

31. Narcos (3 seizoenen, 2015-2017)

Waarover gaat het?

Narcos begon als een serie over de jacht op de Colombiaanse aanvankelijk door de bevolking op handen gedragen drugsbaron Pablo Escobar en zijn Medellinkartel. Toen Escobar op het einde van het tweede seizoen kwam te sterven – geen spoiler, gewoon een biografisch feit – vormden de makers de reeks om naar een reeks die gewoon het verhaal van Pablo’s concurrenten begon te vertellen. Er opereerden immers meerdere drugkartels in Colombia. Na het derde seizoen koos Netflix voor een spin-off, Narcos: Mexico. Het lijkt er alleszins op dat Narcos, in allerlei vormen, nog een tijdje mee kan, maar dit is het origineel.

Waarom kijken?

In de eerste twee seizoenen vertelde Narcos een fascinerend verhaal over een fascinerende figuur die te onbekend was bij ons. Onze mond hing regelmatig tot op de grond. Nu het derde seizoen is geland is dezelfde rotvaart gebleven, dezelfde beeldtaal en andere steengoeie acteerprestaties.

Voor de fans van …

Breaking Bad, Ozark, El Chapo, Drug Lords, La Casa De Papel, Narcos: Mexico.

32. Never Have I Ever (2 seizoenen, 2020-…)

Waarover gaat het?

Devi heeft Indische roots en is een doodgewone Amerikaanse tiener op de middelbare school Sherman Oaks. Devi en haar twee vriendinnen zijn niet bepaald onzichtbaar en zelfs bijna onzichtbaar op school. Na een traumatisch jaar neemt Devi zich voor dat ze populair wil worden en een vriendje wil scoren.

Waarom kijken?

Never Have I Ever is leuker dan het op het eerste zicht lijkt. De reeks was één van de aangename verrassingen van 2020, één van de series die ons door de eerste lockdown wist te loodsen. De makers presenteren met Devi een meisje dat worstelt met haar Indische roots en met de dood van haar vader, maar de makers weten de reeks altijd licht en origineel te houden. Devi is dan ook grappig en impulsief en komt daardoor in de vreemdste situaties terecht. Maar het grootste unique selling point van deze reeks is toch de voice-over van de legendarische tennisster John McEnroe, de échte. Voor diens aanwezigheid bestaat overigens niet echt een logische verklaring – behalve dat ze beide wel eens een woedeaanval krijgen – waardoor de voice-over nog de beste grap van de hele reeks is.

Een derde seizoen is ons beloofd.

Voor de fans van …

Sex Education, Atypical, I Am Not Okay With This, Everything Sucks!

33. Ozark (4 seizoenen, 2017-2022)

Waarover gaat het?

Wanneer een deal met een drugbaas misloopt wegens fraude van zijn partner redt financieel adviseur Martin Byrde zijn leven door drugbaas Del Rio te vertellen over de Lake Of The Ozarks – een kustlijn langer dan heel Californië die zich uitstrekt over Missouri, Arkansas, Kansas en Oklahoma – en de economische opportuniteiten daar. Het is een plek waar toeristen met geld gooien en waar er dus heel wat geld over de balk gaat. Om Del te bewijzen wat hij kan, belooft Marty zijn gezin te verkassen en in een periode van 5 jaar 500 miljoen dollar wit te wassen. Del stemt toe, maar laat Marty eerst proefdraaien met 8 miljoen dollar.

Waarom kijken?

Het is interessant om te zien hoe – erg gewaagd – in de eerste aflevering blokjes worden aangereikt waarop kan worden verder gebouwd, waarna heel de toren omver wordt geworpen en Ozark een hele andere richting uitgaat dan je aanvankelijk gedacht had. Het aandeel aan geweld, bijvoorbeeld, ligt hoger in de eerste aflevering dan in de rest van de afleveringen samen. Er zijn geen explosies, geen special effects. Deze serie moet het hebben van zijn acteurs en van zijn plot.

Ozark is het kindje van Jason Bateman, die toch vooral gekend staat als komisch acteur. Hier is hij dat geenszins en hij laat een diepe indruk na. Zowel voor als achter de schermen was hij erg betrokken bij de totstandkoming van deze reeks.

Het vierde en laatste seizoen is aangekondigd voor het voorjaar van 2022.

Voor de fans van …

Narcos, Fargo, Arrested Development

34. Peaky Blinders (5 seizoenen, 2013-…)

Waarover gaat het?

Deze reeks volgt de Peaky Blinders, een criminele bende in het Birmingham kort na de Eerste Wereldoorlog. De Peaky Blinders worden geleid door Thomas Shelby die één doel heeft: zijn bende decriminaliseren en zodoende de maatschappelijke ladder beklimmen.

Waarom kijken?

Peaky Blinders is het beste van een kostuumdrama en een maffiareeks met elkaar verweven. De reeks heeft een grauwige look, maar we zijn dan ook net de Eerste Wereldoorlog voorbij en Engeland zit nog volop in het herstelproces. Tegelijkertijd ziet Peaky Blinders er erg verzorgd uit: de kostuums zijn prachtig en de accenten authentiek. De psychologie van een personage als Thomas Shelby – die getraumatiseerd uit de oorlog kwam – is interessant, de acteurs (onder andere Cillian Murphy en Tom Hardy) zijn meer dan uitstekend en de soundtrack die volgepropt staat met onze favoriete muziek (Radiohead, Nick Cave, David Bowie, Leonard Cohen, Tom Waits, Arctic Monkeys, …) is briljant. En wie aan het derde seizoen is aangekomen: dat is helemaal ingeblikt door de Belg Tim Mielants. Vijf seizoenen staan er momenteel op Netflix te wachten, de toekomst van de reeks is verzekerd met een zesde én zevende seizoen.

Voor de fans van …

Breaking Bad, Frontier, Godless, Sons Of Anarchy, Taboo

35. Please Like Me (4 seizoenen, 2013-2016)

Waarover gaat het?

Het zit Josh niet meteen mee, want op dezelfde dag dat zijn vriendin het met ‘m uitmaakt omdat ze sterke vermoedens heeft dat hij homoseksueel is, probeert zijn moeder zelfmoord te plegen. Hij besluit dus bij haar in te trekken in de periode waarin hij ook nog volop zijn nieuwe identiteit probeert te ontdekken.

Waarom kijken?

Please Like Me maakt de realiteit zo absurd mogelijk en toch blijf je meevoelen met Josh. De reeks heeft in de vier seizoenen dat de reeks liep veel lof toegezwaaid gekregen voor de manier waarop ze homoseksualiteit en psychische problemen genormaliseerd hebben. We voelen ons bij geen enkel personage écht thuis, daarvoor zijn ze net iets te vreemd, maar we voelen wel hun angst en onzekerheid. De titel maakt het duidelijk: Please Like Me gaat over de angst om graag gezien te worden. Kan het meer 2020?

Voor de fans van…

Love, Lovesick, Pose, …

36. Pose (3 seizoenen, 2018-2021)

Waarover gaat het?

Pose speelt zich af in het New York van de jaren 80, dat toen niet de beste plek was om (openlijk) holebi te zijn. De nieuwe ziekte AIDS sloeg steeds wilder om zich heen, geen enkele verzekering dekte de behandeling voor de ziekte en de wereld zag het hoge sterfaantal als een soort straf van God. Dus trok de holebigemeenschap zich terug zich in ‘houses’, plekken en groepen waar iedereen (“social outcasts and misfits“), achter gesloten deuren weliswaar, helemaal zichzelf mocht zijn en waar geschitterd werd zoals dat in de buitenwereld niet kon. In de ballroomwereld mag je je verkleden en paraderen en je wordt er zelfs voor beloond door een jury en een heleboel gejuich.Waanneer transgender Blanca (MJ Rodriguez) vlak nadat ze te weten gekomen is dat ze het Hiv-virus heeft opgelopen haar dromen begint na te jagen en de ballroom-groep House Of Abundance verlaat om zelf haar groep op te richten, House Of Evangelista, waar ze haar eigen ideeën zou kunnen uitvoeren op haar eigen manier.

In het tweede seizoen maken we een sprongetje naar het begin van de jaren negentig. Vogue van Madonna voert de top van de hitlijsten aan, een overwinning voor de holebi-gemeenschap. Tegelijkertijd woedt het aidsvirus nog in alle hevigheid.

Waarom kijken?

Pose is de reeks met de grootste transgender cast tot nu toe en bestaat uit gelijke delen glitter, glamour, extravagante feestjes en fun én drama en ontroering. Nooit vergeten we dat de personages uit Pose allemaal verstoten zijn en daardoor gedwongen zijn om bijvoorbeeld als sekswerker te gaan werken. Het zijn mensen die zichzelf niet mochten zijn in de maatschappij en zich genoodzaakt zagen om zich terug te trekken om achter gesloten deuren wel helemaal zichzelf te kunnen zijn.

De eerste aflevering presenteert zich aanvankelijk als een hoop clichés, maar net wanneer je denkt te weten wat voor reeks Pose is – glitter, glamour, show en disco – blijkt ze toch dieper te graven dan verwacht. Het draait immers niet om seksuele voorkeur alleen in Pose, er wordt een veel breder palet gekleurd.

Voor de fans van…

GLOW, Ru Paul’s Drag Race, Transparent.

37. Queer Eye (5 seizoenen, 2018-…)

Waarover gaat het?

Wie van een fijn streepje reality houdt kan eindelijk weer terecht bij Queer Eye. Netflix heeft de reeks die liep van 2003 tot 2007 en in 2004 een Emmy won een nieuw leven gegeven met een nieuwe Fab 5.

In Queer Eye geven vijf homoseksuele mannen tips aan ongelukkige hetero mannen met de bedoeling hun leven te vergemakkelijken en te verbeteren. De tips komen op het gebied van cultuur, mode, eten en drinken, design en uiterlijke verzorging. Queer Eye gaat dan ook verder dan vijf keer Jani én komt met een missie: “The original show was fighting for tolerance, our show is fighting for acceptance“, klinkt het in de trailer.

Waarom kijken?

Geef het een kans, dat is alles wat we kunnen zeggen. Ook wij waren vooraf sceptisch, maar goed gemaakte reality kan ook heel erg krachtig zijn. De mannen helpen om mensen weer in zichzelf te doen geloven, om hun leven weer op te pikken of weer op de rails te krijgen. Geloof ons: een pakje zakdoekjes in de buurt houden is geen overbodige luxe bij deze reeks.

Voor de fans van…

Ru Paul’s Drag Race, Chef’s Table

38. Rick And Morty (5 seizoenen, 2013-…)

Waarover gaat het?

Rick is een briljante wetenschapper die zijn kleinzoon mee op avontuur trekt in de meest onwaarschijnlijke en intergalactische avonturen. Rick beseft als enige op aarde hoe groot en oneindig het heelal is en hoeveel wezens er nog op allerlei verschillende planeten en melkwegen wonen. Soms redt Rick de wereld van de overgang, maar evengoed brengt hij de wereld dichter bij zijn vernietiging. Voor Morty vindt hij school vaak zinloos, want daar wordt hem toch alleen maar de beperkte kennis van het mensenras aangeleerd.

Waarom kijken?

De sci-fi reeks is van een ongekende absurditeit, maar is net daardoor ook uniek in het genre. Vaak kan je alleen maar “what the fuck?” naar het scherm roepen, maar tegelijkertijd lig je wel plat van het lachen. Tot het fatalistische karakter plots als een natte dweil in het gezicht kletst. Rick And Morty kreeg in 2018 plots veel aandacht en een Emmy voor de intussen legendarische Pickle Rick-aflevering: Rick die is getransformeerd in een augurk. Het is maar één voorbeeld van hoe absurd de reeks kan worden.

De voorlopige teller van het aantal afleveringen staat intussen op 51, maar we hoeven geen angst te hebben dat Rick en Morty ons binnenkort zullen vertalen: kanaal Adult Swim heeft maar liefst 70 nieuwe episodes besteld.

Voor de fans van…

BoJack Horseman, Gravity Falls, Big Mouth.

39. Seinfeld (9 seizoenen, 1989-1998)

Waarover gaat het?

Over niks, als we de makers zelf mogen geloven. Als we toch een beetje moeite doen om uit te leggen waar Seinfeld over gaat, komen we bij Jerry Seinfeld uit. Zijn beste vriend George is een driftkop en loopt wat verloren in de wereld, Jerry’s buurman Kramer stormt op de meest zotte en ongepaste momenten binnen en dan is er nog Jerry’s ex Elaine, zonder wie hij het leven ook niet zou kunnen voorstellen.

Waarom kijken?

Het ziet er allemaal wat oubollig uit, zeker in dat oude beeldformaat, maar vergis je niet: Seinfeld is de belangrijkste en de beste der sitcoms. Zonder Seinfeld zou er ook geen sprake geweest zijn van Friends, The Office en consorten. In Europa lijkt deze sitcom nog altijd een beetje cult, maar in de Verenigde Staten is de reeks een begrip. Er is immers een reden waarom Netflix bereid was om meer dan 500 miljoen dollar (!) neer te tellen voor de rechten op de 180 afleveringen.

Voor de fans van…

Friends, That 70’s Show, Curb Your Enthousiasm, The Office, …

40. Sex Education (3 seizoenen, 2019-…)

Waarover gaat het?

Sex Education start aan het begin van een nieuw schooljaar. Otis (Asa Butterfield) en Eric (Ncuti Gatwa) beginnen aan hun laatste twee jaar middelbare school en voelen meteen dat er seks in de lucht hangt. De hormonen spelen op en het lijkt wel alsof iedereen seks heeft, seks wil hebben of alleen nog maar aan seks kan denken. Otis van zijn kant wordt dagelijks met alles wat met seks te maken heeft om de oren geslagen, want zijn moeder Jean (Gillian Anderson) is een sekstherapeute en heeft een gezonde seksuele drive. Otis heeft seks zo theoretisch gemaakt door met zijn moeder samen te leven dat hij – theoretisch althans – seks en relaties tot in de puntjes beheerst. Dat valt ook Maeve (Emma Mackey) op en de twee besluiten om sekstherapie op school te gaan geven. Otis is de therapeut en Maeve behelst de zakelijke en praktische kant.

Waarom kijken?

Sex Education is de Everything Sucks! van de nieuwe Netflix-generatie en verbeeldt waar die serie misschien geland zou kunnen zijn als ze de kans gekregen zou hebben om door te groeien. Net als in Everything Sucks! gaat het ook in Sex Education over sociale status, over erbij willen horen en over de grote onzekerheid van tieners, alleen spitst die onzekerheid zich in deze serie specifiek toe op het seksuele en alles wat errond hangt.

Het is ook een heel erg relevante reeks, want hoewel seks de meest evidente zaak ter wereld lijkt (en we ook vaak doen alsof het de meest evidente zaak ter wereld is) is het dat lang niet en lopen velen van ons rond met vragen, angsten en onzekerheden rond het seksuele. En hoewel de reeks niet helemaal vrij is van clichés heeft het allemaal wel iets fris en leuks over zich heen.

Na een succesvolle derde is ook nog een vierde reeks aangekondigd.

Voor de fans van…

Everything Sucks!, Big Mouth, The End Of The F*cking World, Elite.

41. Squid Game (1 Seizoen, 2021)

Waarover gaat het?

456 mensen die om uiteenlopende redenen in de armoede zijn beland en nood hebben aan geld worden door een geheimzinnige organisatie uitgenodigd om deel te nemen aan een spel. Wie verschillende kinderspelen tot een goed einde weet te brengen, maakt kans op 45,6 miljard won, of zo’n 33 miljoen EUR. Maar al snel merken ze dat ze voor die prijs wel letterlijk hun leven op het spel zullen moeten zetten.

Waarom kijken?

Squid Game is een voorbeeld van de wereldwijde impact van Netflix: in geen tijd was gans de wereld deze serie aan het bekijken. Squid Game is zelfs op weg om de meest bekeken reeks ooit te worden, en dat is ongezien voor een serie uit Zuid-Korea.

De grootste kracht van Squid Game is dat de makers je zo lang in het ongewisse laten over wat er nu precies aan de hand is. Mensen in rode overalls met maskers op, dat kenden we al, maar dat was in een andere serie. En daar was het vanaf moment één duidelijk wat het doel was. Hier niet. Dat mysterie maakt je ook als kijker nieuwsgierig. Daarnaast is Squid Game ook ronduit brutaal in zijn geweld, levert de reeks kritiek over de kapitalistische maatschappij waarin steeds meer mensen niet meer mee kunnen én doet ze je nadenken over wat je nu zélf zou doen: spelen of niet?

Voor de fans van …

3%, Alice In Borderland, Snowpiercer, The Hunger Games.

42. Stranger Things (3 seizoenen, 2016-…)

Waarover gaat het?

Het verhaal speelt zich af in een klein stadje waar iedereen elkaar kent en de sheriff eigenlijk nooit iets spannends beleeft. Tot nu, uiteraard. In de eerste aflevering zie je hoe een jongetje uit een hechte vriendenkring plots verdwijnt. Niemand weet aanvankelijk wat er gebeurd kan zijn, maar wij hebben als kijker al gezien dat er bovennatuurlijke krachten aan het werk zijn.

Waarom kijken?

De sfeer van de jaren 80, vol mysterie en een vleugje horror: wie daarvan houdt moet zich dringend voor Stranger Things zetten, maar ook wie in eerste instantie afgeschrikt is, zou dat moeten doen. De reeks zit immers vol nostalgie en trekt je – even mysterieus als hun plot – de reeks in. Bovendien zijn de kindsterretjes niet irritant en is Millie Bobby Brown als Eleven zelfs een revelatie. De reeks betekende ook de comeback van Winona Ryder. Een vierde seizoen staat gepland voor 2022.

Voor de fans van …

Twin Peaks en alle horror en fantasy uit de jaren 80 waaraan Stranger Things een ode is: Ghostbusters, Mad Max, It, E.T., Alien, Poltergeist enz. enz.

43. The Assassination Of Gianni Versace (1 seizoen, 2018)

Waarover gaat het?

Deze had ook onder American Crime Story gesorteerd kunnen staan, maar omdat de twee seizoenen van die reeks ook op Netflix apart gesorteerd staan, doen wij het hier nu ook. In de reeks American Crime Story wordt ieder seizoen een andere misdaad tot op het bot uitgebeend. In The Assassination Of Gianni Versace is dat – u raadt het nooit – de moord op de legendarische modeontwerper Gianni Versace. Op 15 juli 1997 werd Gianni Versace vermoord voor zijn huis in Florida door de seriemoordenaar Andrew Cunanan. Gianni was het vijfde dodelijke slachtoffer van de seriemoordenaar.

Waarom kijken?

Deze tweede reeks kwam er na het immense succes van The People vs. O.J. Simpson (die ook op Netflix staat) en persoonlijk vonden we deze nog beter. De makers van American Crime Story schoven dit verhaal een seizoen naar voren ten nadele van het seizoen over de nasleep van orkaan Katrina in de week nadat de orkaan in New Orleans was gepasseerd. Dit seizoen over Versace verraste met zijn casting, onder andere Ricky Martin speelde een glansrol, en hoewel in eerste instantie gevreesd werd dat het verhaal snel zou gaan vervelen bleef het boeiend van begin tot eind.

Uiteindelijk is het al in de eerste aflevering dat de wereldberoemde mode-ontwerper wordt omgelegd door Andrew Cunanan. De rest van de reeks zoomen we in op het leven van Andrew (een schitterende rol van Darren Criss) en proberen we vat te krijgen op zijn beweegredenen voor de moorden op Versace en vier anderen die al dan niet toevallig zijn pad kruisten.

Voor de fans van…

The People vs. O.J. Simpson, The Sinner, Mindhunter, Unbelievable, …

44. The Crown (4 seizoenen, 2016-…)

Waarover gaat het?

The Crown volgt de lotgevallen van Queen Elisabeth II, prins Charles en de meer uitgebreide koninklijke familie. In het begin van The Crown staat Elisabeth aan het begin van haar heerschappij, maar naarmate we meer doorheen de geschiedenis bewegen komen we ook meer en meer in het recente verleden. In het huidige vierde seizoen wordt de generatiefakkel doorgegeven en komen prins Charles en prinses Diana (rol van de jonge actrice Emma Corrin) meer op de voorgrond te staan.

Waarom kijken?

The Crown is de duurste reeks die Netflix tot nu toe laten maken heeft en dat is er aan te zien. De locaties, de kostuums en de production design in het algemeen is een lust voor het oog, maar ook de cast staat uitzonderlijk goed te acteren. In het derde seizoen werd de cast vernieuwd omdat de personages verouderden traden onder andere Olivia Colman en Helena Bonham Carter aan boord. Die vernieuwing zal zich voor het volgende seizoen nog eens voltrekken. De grote waarde van The Crown is dat er zowel stilgestaan wordt bij de grote geschiedenis als bij de kleine gebeurtenissen in een mensenleven. Daardoor krijgen we als kijker te zien dat zelfs de leden van de koninklijke familie ook maar gewoon mensen zijn met hun eigen gebreken, twijfels, huwelijkscrisissen en onzekerheden.

Voor de fans van …

Downton Abbey, Windsor

45. The Good Place (4 seizoenen, 2016-2020)

Waarover gaat het?

Wanneer The Good Place begint en we Eleanor ontmoeten krijgen we samen met haar te horen dat ze dood is. Ze krijgt te horen dat ze op The Good Place belandt is, de plek waar personen die terechtkomen die zich tijdens hun leven voorbeeldig hebben gedragen. Eleanor beseft meteen dat er een vergissing gemaakt is – onder geen beding heeft zij zich voorbeeldig gedragen tijdens haar tijd op aarde – en ze probeert dus angstvallig haar ontdekking geheim te houden.

Waarom kijken?

We kunnen niet veel vertellen zonder dingen over The Good Place zonder dingen te verklappen waarvan het niet fijn zou zijn dat we ze zouden weggeven. Laten we het houden op: we hebben nog nooit een serie als The Good Place gezien. We hebben al een paar keer “WTF???” naar onze televisie geroepen en we houden van alle personages, (maar in het bijzonder van Eleanor), maar helemaal bijzonder is toch dat deze komische reeks je doet nadenken over wat een mens tot een goed mens maakt. Waren de lessen filosofie ook maar zo entertainend. En oh ja: de reeks is op de mooist mogelijke manier geëindigd, een kunst op zich.

Voor de fans van …

Unbreakable Kimmy Schmidt, Crazy Ex-Girlfriend, Santa Clarita Diet

46. The Haunting Of Hill House (1 Seizoen, 2018)

Waarover gaat het?

De reeks vertelt het verhaal van de getroebleerde familie Crain en het effect van één noodlottige zomer die ze hebben doorgebracht in een groot oud en afgelegen landhuis in 1992. The Haunting Of Hill House wisselt tussen die zomer, een recenter verleden en het nu. En zo krijgen we in stukjes en beetjes via associatieve flashbacks – zoals het menselijke brein werkt – het verhaal van een gezin van vijf kinderen, hun ouders en de zomer die zoveel indruk op hen heeft gemaakt en over hoe er een zelfmoord van de jongste zus nodig was om de familie weer bij elkaar te brengen.

Waarom kijken?

Hoewel The Haunting Of Hill House heel erg in de markt gezet is als een horrorreeks willen we de reeks die stempel niet geven. Daarvoor is het aandeel horror te beperkt. Het is eerder een familiedrama met daarin ook een aantal horrorelementen. Het maakt dat The Haunting Of Hill House het genre overstijgt en onze verwachtingen wist te overtreffen.

Er komt nog meer, maar het verhaal zal niet meer over de Crane Family gaan. Bedenker Mike Flannegan zei in 2018 al dat dat verhaal afgerond was, waarna Netflix de reeks in 2019 vernieuwde met de toevoeging dat het vanaf nu om een anthology reeks zou gaan: elk seizoen een nieuw begin dus. De titel van het tweede seizoen is The Haunting Of Bly Manor en is intussen ook al op Netflix te vinden.

Voor de fans van…

The Haunting Of Bly Manor, Midnight Mass, The Chilling Adventures Of Sabrina, The OA, Locke & Key, Stranger Things

47. The Koiminsky Method (3 seizoenen, 2018-2021)

Waarover gaat het?

Michael Douglas speelt in deze reeks Sandy Kominsky, een acteur die al enige tijd zijn brood verdient als acteercoach. Hij houdt er een eigenaardige maar al langdurige vriendschap op na met Norman (Alan Arkin). In The Kominsky Method zien we hoe de twee elkaar op hun geheel eigen manier steun bieden na het overlijden van Eileen, de vrouw van Norman en al meer dan veertig jaar een goeie vriendin van Sandy.

In het derde en laatste seizoen moesten de makers – en dus ook Sandy in de reeks – het zonder Alan Arkin doen, die Norman speelt. Arkin had zijn pensioen al aangekondigd nog voordat er duidelijkheid was over een derde seizoen. De dynamiek is daardoor in het laatste seizoen geheel anders, tegelijkertijd komt de serie hiermee tot aan haar kern: leren hoe om te gaan met verlies.

Waarom kijken?

De bedenker van onder andere The Big Bang Theory en Two And A Half Men heeft een nieuwe reeks klaar en ze is niets van wat je zou verwachten. Waar de twee voorbeelden aan alle clichés van de sitcom beantwoorden, doet The Kominsky Method dat niet. Meer dan een sitcom – kort voor situation comedy – is The Kominsky Method volgens ons een dramedy.

Na die paar uurtjes The Kominsky Method hebben wij Sandy en Norman in ons hart gesloten. Ouder worden, daar kijken we nog niet naar uit, maar onbewust geeft deze nieuwe prettige reeks ook die boodschap mee: geniet van het leven, want het is voorbij voordat je ’t weet. Een reeks waar de lach en de traan soms heel dicht bij elkaar liggen, maar die vooral een beeld schetst van een mooie vriendschap.

Voor de fans van…

Dramedy-reeksen, zoals Togetherness van HBO.

48. The Last Dance (1 seizoen, 2020)

Waarover gaat het?

Netflix heeft stevig gescoord met The Last Dance, een tiendelige documentairereeks waar sportzender ESPN drie jaar lang aan heeft gewerkt en die inzoomt op het NBA-seizoen van 1997-1998. Op dat moment hadden de Bulls in de afgelopen zeven jaar al vijf keer de titel binnengehaald, maar toch groeide binnen het bestuur van de club de overtuiging dat de sterspelers en hun coach Phil Jackson maar stilaan plaats moesten ruimen. Ze hadden hun tijd gehad. Maar omdat Jordan toen zo onaantastbaar was, wilde hij de coach terug of hij zou niet spelen: hij won. De legendarische groep spelers ging nog één keer voor de titel. Er werd ook een cameraploeg binnengelaten die het gehele seizoen mocht filmen waar ze maar wilden, en het werd een turbulent seizoen.

Waarom kijken?

In België hebben we lang niet zo’n hechte relatie met basketbal als de gemiddelde Amerikaan met de NBA. Toch kennen we wél allemaal de Chicago Bulls van de jaren 90 met namen als Michael Jordan, Scotti Pippen en Dennis Rodman. Deze documentairereeks gaat over levende legendes die hun sporttak overstegen hebben. Beelden van de Bulls die aankomen in Parijs waren veelzeggend over de status van het team toen: “Het was alsof The Beatles waren aangekomen”, zegt iemand.  Los daarvan laat de reeks zich bekijken als een thriller en is het camerawerk subliem. Reken daar de jeugdnostalgie nog bij en je kan jezelf beginnen afvragen waarom je in godsnaam niet zou kijken.

Voor de fans van…

Space Jam, Formula 1: Drive To Survive.

49. Unbelievable (1 seizoen, 2019)

Waarover gaat het?

Vorig jaar was het Netflix die met de strafste debutant op de proppen kwam. Dat was deze Unbelievable waarin de jonge Marie Adler besluit om na een verkrachting klacht in te dienen. Maar ze wordt niet meteen geloofd en wordt zelfs aangeklaagd voor het indienen van een valse aangifte.

Waarom kijken?

Er wordt enorm sterk geacteerd in déze reeks, met Merrit Wever in de rol van Detective Karen Duvall op kop. Het is zij die na een verkrachtingszaak bij Amber (een bijrol van Danielle MacDonald) in het ootje begint te krijgen dat ze wel eens met een serieverkrachter te maken zou kunnen hebben en die gaat aankloppen bij Detective Grace Rasmussen (Toni Colette) uit een ander district. Unbelievable is een spannende en realistisch gemaakte serie over een politieonderzoek, maar het is de pijn die op het gezicht van Marie (Kaitlyn Dever) staat te lezen die deze serie helemaal sterk, relevant en bijwijlen ook wel zwaar om naar te kijken maakt. Maar wel: essentiële televisie.

Voor de fans van…

Euh…Mindhunter? Unbelievable is zo uniek dat het eigenlijk enkel met zichzelf vergeleken mag worden.

50. Unorthodox (1 seizoen, 2020)

Waarover gaat het?

Esty is opgegroeid in een streng orthodox-joods chassidisch milieu in Williamsburg, New York. Als vrouw is haar pad in het leven duidelijk: ze moet zo snel mogelijk trouwen en kinderen maken. Esty doet haar best om de schoondochter te zijn die ze hoort te zijn, maar ze wil meer. Ze neemt haar vrijheid en vlucht naar Berlijn.

Waarom kijken?

Het was belangrijk voor de makers om de cultuur, taal en rituelen tot in de details correct weer te geven. We voelen dan ook erg hard dat de reeks met respect voor de gemeenschap gemaakt is. Wij hebben daarnaast ook respect voor Netflix die een reeks hebben gemaakt met in de kern een universeel verhaal (op zoek gaan naar jezelf), maar het hebben aangedurfd om dat te doen in een taal die we niet kennen (de reeks is grotendeels gesproken in het Jiddisch), met kostuums en rituelen die we niet kennen. Unorthodox is één van de mooiste dingen die we dit jaar al zagen.

Voor de fans van…

Minireeksen. Zie ook Alias Grace, Godless, Unbelievable, Self-Made en The English Game.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…