‘Bevergem’ lokt 618.000 kijkers naar Canvas: 12 redenen waarom dat er volgende week nog meer mogen zijn!

“Wij gaan Canvas redden” zeiden Bart Vanneste en Wannes Cappelle in de afgelopen weekendkrant van De Morgen. En kijk, ze gaan nog gelijk krijgen ook. Bevergem kan na de eerste van acht afleveringen een geweldig resultaat laten optekenen, want 618.000 kijkers stemden af op het moeilijke Canvas. De eerste aflevering was dan ook geniaal, met de meest kleurrijke en originele personages in tijden.

Bart Vanneste, de komiek die vorm geeft aan Freddy De Vadder, en Wannes Cappelle, acteur en gezicht van de groep Het Zesde Metaal, hebben zes jaar aan Bevergem gewerkt. Ze hebben hun tijd genomen, elk detail moest goed zetten. En alweer is het bewijs geleverd dat rustig je tijd nemen om aan een reeks te werken uiteindelijk loont, want Bevergem kon op 618.000 kijklustigen rekenen. Een opsteker voor het vernieuwde Canvas, al werd de reeks nog goedgekeurd door de vorige netmanager Mark Coene. En laat de mond-aan-mond-reclame nu maar zijn werk doen.

1. Nu al een hype

Bevergem is dé serie van het najaar die je gezien moet hebben. De hype waarmee de dag na uitzending gelachen zal worden aan de koffiemachine, de reeks die er zich toe leent om quotes tot nieuw West-Vlaams erfgoed te maken. Wacht je, dan zal die ene collega die zich altijd net iets té interessant wil voordoen alles al verklappen.

2. Droogkomisch

Bart Vanneste zelf noemt de reeks “een sarcastische nostalgische serie” en er is iets van aan. De figuren in Bevergem worden te kakken gezet zonder belachelijk te worden gemaakt. Ze zijn raar en je houdt van hen net omwille van hun eigenaardigheden.

3. Freddy De Vadder

De Wereldvrede/Canvas

Freddy De Vadder is eerlijk en daarom durft hij dingen te zeggen waar anderen voor terugschrikken. Of zoals Bart Vanneste het ooit zei: “Iedereen heeft slechte gedachten, alleen kan het Freddy geen zak schelen om die hardop uit te spreken.”

En hij is geen fan van Leuven.

4. Aspirine in champagne

De Wereldvrede/Canvas

Wat we gisteren geleerd hebben van Freddy De Vadder: als je een kater hebt, kan je in plaats van een aspirine op te lossen in water dat even goed in een glas champagne doen. Dat werkt ook en als het niet werkt, is het alvast lekker.

5. Claude Delvoye

De Wereldvrede & Canvas

Voorzitter van het Kringloopcentrum en OCMW, politiek opportunist en oplichter in bijberoep die tegen iedereen loopt te verkondigen dat hij “volgens sommigen”, maar toch vooral volgens zichzelf de volgende burgemeester zal worden. “Aan de top kent iedereen iedereen” is zijn favoriete zinnetje. En hij wil er uiteraard niet mee opscheppen, maar ja, hij is familie van de wereldberoemde kunstenaar van de kakmachine. Hij heeft zever met z’n vrouw, maar doet er alles aan om dat voor iedereen verborgen te houden.

6. Anja

De Wereldvrede/Canvas
Een “kakmadam”, maar wel grote fan van Freddy De Vadder. Ze heeft de Lotto gewonnen, maar wil niet dat de mensen het weten en tegelijkertijd laat ze het zo breed als maar kan hangen. Want het belangrijkste voor Anja is wat de mensen over haar denken. Ze verkiest een crematie boven een begrafenis want “’t is properder hé”.

7. Kenny & Lorenzo

De Wereldvrede & Canvas
Twee handen op één buik. Kenny wordt liever aangesproken als “den Dikken” en Kenny en Lorenzo zijn trots op hun werk in de Kringloopwinkel waar ze de mensen wijzen op “de waarde van ’t geld” waar ze volgens het tweetal de voeling helemaal mee kwijt zijn. Ze geven het woord “kansspel” een nieuwe invulling en de lunchpauze om klokslag 12 is heilig.

8. Amar

De Wereldvrede & Canvas
Een fervent wielertoerist die zich op de juiste momenten van de maand als “melkkoe” laat gebruiken. Schoonbroer van Claude, medeoplichter en de beste garagist van Bevergem, volgens Claude. Hij schat zelfstandigen hoog in, want enkel zij weten nog wat werken is en enkel dankzij hen blijft de wereld draaien. Na een begrafenis zou “ne ambtenaar drie weken thuis zitten bleiten”, maar een zelfstandige heeft die luxe niet.

9. Johan

De Wereldvrede & Canvas
Dorpsagent en wereldverbeteraar. Hij ziet alleen maar het goede in mensen, anderen zouden hem naïef noemen.

10. Kurt & Danny

De Wereldvrede & Canvas

De ene is getrouwd met Anja en moet gewoon doen wat zij zegt – de vrouw draagt de broek in huis – en de ander heeft net zijn moeder verloren, is stil en te bang en braaf om te zeggen wat hij denkt en laat dus door iedereen over zich heen lopen.

11. Geen Theaternederlands

In De Gloria

Oké ja, Bevergem is ondertiteld, maar eindelijk krijgt het echte West-Vlaams een plaats op televisie. Door mensen die zelf van de streek afkomstig zijn. Bevergem is het resultaat van West-Vlaamse acteurs die het beu zijn om in Theaternederlanders of een soort AN-Antwerps moeten spelen en dan maar besloten hun eigen streekproduct in de kijker te zetten.

12. “Wij hebben nogal ne scheet gelachen”

De belangrijkste reden waarom wij volgende week weer aan het scherm gekluisterd zullen zitten.

Wie de eerste aflevering van Bevergem gemist heeft, kan die herbekijken op de website van Canvas.

Meer
Lees meer...