‘Dealer’ is de grote winnaar op de Ensors geworden, ‘Grond’ werd bekroond als beste televisiereeks

Met de uitreiking van de Ensors kwam er een einde aan de eerste wintereditie van het Filmfestival van Oostende (FFO). Dealer, het regiedebuut van Jeroen Perceval, was op voorhand de grote favoriet met maar liefst 14 nominaties en maakte die rol ook waar door in negen categorieën te winnen. Bij de televisiereeksen werden vooral Grond (Play4) en Beau Séjour 2 (Eén) bekroond.

De Ensors werden al voor de 12e keer uitgereikt. Sinds 2018 worden de prijzen niet meer toegekend door een gastjury maar door de Ensor Academie en worden ook de televisieproducties bekroond. Na een digitale versie vorig jaar kon dit jaar de uitreiking weer helemaal live doorgaan in het Kursaal in Oostende.

Dealer grote winnaar

Dealer was de absolute winnaar in de categorie Film, een beslissing van de Ensor Academie waar wij het alleen maar eens mee kunnen zijn. De prent van Jeroen Perceval wist maar liefst negen van haar veertien nominaties te verzilveren, met de Ensors voor Beste Film, Beste Regie, Beste Scenario,en Beste Acteerprestatie in een Ondersteunende Rol voor Bart Hollanders wist de film bijna alle grote prijzen binnen te halen. Het regiedebuut van Perceval wist ook de Telenet Publieksprijs in de wacht te slepen.

De enige grote prijs die wat de films betreft niet naar Dealer ging, viel in handen van Cool Abdoul: Nabil Mallat kreeg voor die boksfilm de prijs voor Beste Acteur toegekend. Ben Segers was in die categorie ook genomineerd voor zijn rol in Dealer, maar Nabil Mallat werd ondanks de knappe prestatie van Ben Segers hier de winnaar.

De prijs voor Beste Jeugdfilm ging overigens naar de uitstekende prent Mijn Vader Is Een Saucisse. Wij spraken toen de prent uitkwam met Johan Heldenbergh over zijn rol.

Grond en Beau Séjour 2

Voor televisie waren Grond en Beau Séjour 2 de grote winnaars. Grond – de reeks die bij ons op Play4 te zien was over twee jongens die een zakenopportuniteit ruiken wanneer één van hen plots mede-eigenaar wordt van het mortuarium van zijn vader – werd bekroond met de Ensors voor Beste TV-Serie, Beste Scenario en Beste Acteerprestatie in een Hoofdrol voor Yassine Ouaich, die Ismaël vertolkte.

De fictiereeks Beau Séjour 2 die op Eén te zien was kon eveneens drie Ensors verzilveren: die van Beste Regie voor Kaat Beels en Nathalie Basteyns, Beste Montage voor Bert Jacobs en Beste Kostuum voor Catherine Marchand.

Streamz en Netflix kwamen er nogal bekaaid vanaf. Netflix wist geen enkele prijs binnen te halen voor Ferry (film) of Undercover (serie). En hoewel de uitstekende reeks F*** You Very, Very Much van Streamz – die intussen op Play4 werd uitgezonden – ook 12 nominaties haalt ging de serie met lege handen naar huis. Red Light – dat intussen al op vtm te zien was – kon wel met een prijs pronken, want Geert Van Rampelberg werd bekroond als Beste Acteerprestatie in een Ondersteunende Rol.

Otto-Jan Ham en Karine Claassen winnaars bij de documentaires

VRT deed het dus niet uitstekend met Beau Séjour 2, een productie van De Mensen, maar ook bij de documentaires. Bij de films werd Hi My Name Is Jonny Polonsky bekroond, de documentaire die toont hoe Otto-Jan Ham een rockster die hij bewonderde naar België haalt voor een minitournee en bij hem thuis laat logeren. De film die hij maakte voor Woestijnvis toonde opnieuw dat je nooit je idolen moet ontmoeten, maar toonde vooral een grote liefde voor muziek. Wij zijn alvast blij met deze verrassende winnaar.

Het Leven In Kleur was de mooie winnaar bij de televisieserie. In de vijfdelige reeks die Karine Claassen maakte voor Panenka en die op Canvas werd uitgezonden onderzocht deze getalenteerde reportagemaakster hoe fel racisme in Vlaanderen nog aanwezig is, hoe het geuit wordt en wat het met diegenen die racistisch bejegend worden kan doen. Een erg beklijvende reeks die ons heeft doen slikken en heeft doen nadenken. Voor Claassen, die zwanger was tijdens de opnames van de reeks, was de insteek ook erg persoonlijk: ze wilde niet dat haar kindje hetzelfde zou moeten meemaken dan wat zij en zovele anderen wel hebben moeten doorstaan. Het Leven In Kleur is nog steeds te bekijken via VRT Nu.

Lifetime Achievement

Doorheen de week werden tijdens het Filmfestival tot slot ook nog drie Lifetime Achievement awards uitgereikt. Actrice Sien Eggers, de Nederlandse broers Alex en Marc Van Warmerdam, van wie nu net Nr. 10 in de zalen speelt en hier en daar al te streamen is, en aan de sporadische acteur, legendarische zanger en boegbeeld van Oostende: Arno. Bovendien werd Arno ook geëerd met een heuse erehaag.

Meer
Lees meer...