Brussel is erbij: we mogen het EK 2020 mee organiseren

Het is zover: België is uit één van de enveloppes van UEFA-voorzitter Michel Platini gekomen om het Europees Kampioenschap Voetbal van 2020 mee te organiseren. Dat zal voor het eerst georganiseerd worden in dertien verschillende landen. Voor het EK zal in Brussel een nieuw stadion gebouwd worden. De finale wordt in Londen gespeeld.

De halve finale en de finale worden gespeeld in het Wembley-stadion van Londen. Brussel had gehoopt om één van de kwartfinales te mogen organiseren, maar daar werden Munchen, Bakoe, Sint-Petersburg en Rome voor gekozen. Voor de groepswedstrijden en de achtste finales kwamen Kopenhagen, Boekarest, Amsterdam, Dublin, Bilbao, Boedapest, Glasgow en Brussel uit de enveloppe.

In Brussel zullen een achtste finale en drie groepswedstrijden gespeeld worden. Daar zal een nieuw stadion voor gebouwd worden op de parking van het huidige Koning Boudewijnstadion. Er zijn nog drie kandidaten om het zogenaamde Eurostadion te bouwen: Besix, BAM/Ghelamco en Denys. Ten laatste midden januari zal de winnaar gekozen worden, en die moet dan in 2016 beginnen te bouwen. De overheid noch de Belgische voetbalbond zal geld in het stadion investeren. Dat zal volledig gebouwd worden met privégeld. Normaal gezien zal RSC Anderlecht mee investeren en van het stadion zijn nieuwe thuisbasis maken.

Besix

Besix is de grootste bouwgroep van België en heeft met onder meer de Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld, en het olympisch stadion van Londen heel wat adelbrieven om voor te leggen. 

BAM/Ghelamco

Ghelamco heeft in België onder het grote publiek naamsbekendheid gekregen door de bouw van het nieuwe stadion van AA Gent. Maar ook bijvoorbeeld het Soccer City Stadium in Johannesburg werd voor het WK2010 gebouwd.

Denys

Bouwbedrijf Denys stond onder meer in voor de renovatie van het Santiago Berbabeu-stadion van Real Madrid. In België mag het onder andere de nieuwe “supergevangenis” van Haren bouwen.
Meer
Lees meer...