Brussel kent de meeste aantal berovingen van alle Europese steden

Uit gegevens van het statistiekbureau Eurostat blijkt dat Brussel de meeste berovingen telt van heel Europa. Het aantal berovingen in heel België blijft ook bijzonder hoog.

In beeld: Eurostat publiceerde in 2021 voor het eerst het aantal berovingen op stedelijk niveau, België doet het slecht.

  • Kaartenmaker Landgeist ging met de gegevens aan de slag, en maakte een grafisch overzicht. Daaruit valt op te merken dat België niet eens zo donker lijkt ingekleurd. Maar waar er minder berovingen zijn in landelijke gebieden, staan onze steden erg hoog gerangschikt.
  • Brussel voert de lijst van alle steden aan, met 360 aangegeven berovingen per 100.000 inwoners. Op plaats 4 vinden we Luik, met 237, en ook Charleroi staat in de top 10, op plaats 7 met 164 gemelde berovingen per 100.000 inwoners.
  • In de top 10 vinden we verder nog vier Spaanse steden, waaronder Barcelona en Madrid; twee kleinere Duitse steden; en Lissabon, de hoofdstad van Portugal.
  • Daarbij moet wel worden opgemerkt dat er geen individuele cijfers waren voor Franse of Britse steden. Frankrijk, Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland zijn ingekleurd volgens hun gemiddelde cijfers.

Wel verbetering merkbaar

Genoteerd: Het gemiddeld cijfer voor België blijft hoog, maar verbetert.

  • Als we het gemiddelde per land gaan bekijken, staat Spanje bovenaan, met afgerond 112 berovingen per 100.000 inwoners. Daarna volgt België, met 99 berovingen. De cijfers van Engeland en Wales volgen, meldt Landgeist.
  • Maar die website merkt op dat er wel verbetering is: in 2019 zat België nog aan 140 berovingen per 100.000 inwoners. Die neerwaartse trend is er voor zowat elk Europees land, met verder nog sterke dalingen in Spanje, Portugal en Frankrijk.

Tot slot: De cijfers zeggen niet alles.

  • De verzamelde data behandelt het aantal aangegeven berovingen bij de politie. Het werkelijke aantal kan dus hoger liggen.
  • Eurostat definieert overigens een beroving als “het stelen van iets of iemand door middel van het gebruiken van geweld”, voor zowel personen als winkels, bestelbusjes of banken. Cijfers van diefstallen zonder geweld of geweldplegingen zonder diefstal zijn hier niet in opgenomen.
Meer
Lees meer...