Geloof het of niet maar Cara Pils, het meest budgetvriendelijke pilsje van België, is aan een indrukwekkende opmars bezig in Costa Rica. Het bier wordt er echter niet genuttigd op festivalcampings en in stadsparkjes, maar wordt er verkocht als “Premium Belgian Pils”. Je betaalt er in het Centraal-Amerikaanse land omgerekend trouwens dubbel zoveel voor als bij ons.
Cara Pils is het goedkope huismerk van Colruyt. De supermarktketen laat de pils afwisselend bij verschillende brouwers vervaardigen, afhankelijk van waar het het goedkoopst kan. Heel wat mensen kijken neer op Cara Pils en noemen het “zwerversbier”. Menig bierkenner durft al eens te zeggen dat Cara Pils “geen echt bier” is, maar aan de andere kant van de Atlantische Oceaan zouden ze ongelijk krijgen. Zo krijgen ze in Costa Rica maar niet genoeg van het Colruyt-bier, waar het verkocht wordt onder het label van “Premium Belgian Pils”. Hoe is Cara Pils in dat verre land terechtgekomen? Een Belg begon het biertje er vijf jaar geleden te verkopen. Dat melden de Mediahuis-kranten.
Dubbel zo duur
De Belg vond de lokale biertjes van omgerekend 1,40 euro te duur. Zeker als je bedenkt dat de gemiddelde Costa Ricaan iets meer dan 2 euro per uur verdient. Nico Mortier is met zijn bedrijf Imbelco nu officieel importeur van Cara Pils in Costa Rica. “Ik nam contact op met Colruyt, en zij gingen akkoord”, zegt hij.
Cara Pils is nu op meer dan 250 plaatsen te koop in Costa Rica. Het gaat zowel om drankenhandels als supermarkten. Voor een blikje betaal je echter 500 colones of omgerekend zo’n 0,80 euro. In België kost een een blikje Cara Pils amper 0,33 euro. Mortier reageert dat het “naar Costa Ricaanse normen nog steeds een goedkoop bier” is.
“Lekker pilsje”
Hij benadrukt ook dat Cara Pils in Costa Rica “niet het marginale imago heeft dat het in België heeft”. Volgens Mortier is dat volledig ten onrechte en is Cara Pils eigenlijk “een lekker pilsje”: “Dat beeld bestaat trouwens vooral bij Belgen die het nog nooit gedronken hebben, of die het 15 jaar geleden eens geprobeerd hebben. Ik zou zeggen: probeer het eens zonder vooroordelen te proeven, zoals een Costa Ricaan het zou doen.”
Mortier benadrukt ook dat het voor hem lastig was om Cara Pils op de Costa Ricaanse markt te krijgen, doordat het ministerie van Gezondheid er erg streng is voor importproducten die concurreren met lokale voedings- en drankartikelen.
Scheldwoord en voetbalploeg
Bovendien hebben Costa Ricanen moeite om de naam het Colruyt-biertje uit te spreken. Ze zeggen vaak “Carepicha”, wat niet erg flatterend is, want “cara de picha” is een scheldwoord in Costa Rica. Het is vergelijkbaar met het woord “eikel” in het Nederlands. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, speelt een lokale voetbalploeg met Cara-shirts.
Exotische afzetmarkt
Costa Rica en België zijn niet de enige landen waar Cara Pils in de rekken ligt. Het budgetbier is in totaal in vijftien landen te koop. Het gaat steeds om hetzelfde bier, gebrouwen in België. Colruyt exporteert het biertje vooral naar Centraal- en West-Afrika en Kenia, maar ook naar de Nederlandse Antillen en Armenië.