Ongeveer een jaar nadat Game of Thrones eindigde, laat actrice Carice van Houten, beter bekend als Melisandre in de reeks, zich uit over de negatieve reacties van fans op het slot. In een interview met de nieuwswebsite Insider noemt ze de klagende fans “ondankbaar”: “Dat extremisme, dat is eng!” Opgelet: dit artikel kan enkele spoilers bevatten.
“Ik vond de willekeur en onhandigheid waarmee de koning werd gekozen geweldig”, vertelt Carice van Houten over het slot van Game of Thrones. “Daarom was ik ook fan van het eerste seizoen. De man die eindelijk koning was (Robert Baratheon, red.), wilde helemaal geen koning zijn. We kregen al meteen een les: waarom streef je naar een soort macht als je daar niet gelukkig van wordt?”
Toen van Houten gevraagd werd naar de kritiek op het einde van de reeks, noemde ze de fans “een beetje ondankbaar”: “Het feit dat sommige mensen teleurgesteld waren, was omdat alles daarvoor zo goed was. We hebben de fans een geweldige tijd gegeven en dan zijn ze teleurgesteld, omdat het niet afloopt zoals ze hadden verwacht. Natuurlijk krijgen we kritiek, maar ik dacht dat dat ermee te maken had, dat het zo’n goede serie was.”
Petitie
Zo’n jaar geleden werd een petitie op poten gezet om de scenaristen David Benioff en Dan Weiss te laten vervangen en een nieuw einde van de reeks te laten maken door nieuwe schrijvers. Over dat initiatief is van Houten al helemaal niet te spreken. De actrice stelt dat de makers van de petitie zich geen fans van Game Of Thrones meer mogen noemen: “Dat is extremisme, dat is eng. Als ze de schrijvers zouden kennen en weten hoe geweldig die zijn, dan weten ze dat David en Dan dit niet verdienen.”
Naaktscènes
Vorige week zei van Houten nog tegen Insider dat ze achteraf bekeken niet zo blij was met haar naaktscènes in Game Of Thrones. Die waren volgens van Houten niet essentieel voor het verhaal en zorgden voor een fout in de continuïteit.
“Toen de #MeToo-beweging op gang kwam, begon ik daarover na te denken”, zei ze nog. “Het veranderde mijn perspectief op mijn hele carrière, niet alleen op Game Of Thrones. Achteraf bekeken dacht ik: ‘Waarom moest ik naakt zijn in die scène? Was dat wel normaal?’ Ik begon dingen in vraag te stellen. Niet dat ik bepaalde mensen de schuld gaf, maar mijn blik op het vak evolueerde wel.”