Wordt cash binnenkort crimineel in Nederland? “In deze brief vragen wij u om het opnemen van contant geld te verminderen”

De Nederlandse bank Rabobank stuurt sinds kort brieven naar klanten die “regelmatig contant geld” opnemen, om hen te vragen daarmee te minderen.

Waarom is dit belangrijk?

Vorige maand ontstond in Nederland ophef over een plan van de overheid om bijna alle transacties van burgers te volgen, ogenschijnlijk een eerste stap richting de implementatie van een digitale centrale bankmunt (CBDC). Nu banken klanten afraden om te veel cash geld af te halen, lijkt de volgende stap te zijn gezet.

De essentie: Rabobank waarschuwt in de brieven voor de “risico’s van contant geld” en vraagt klanten om minder vaak af te halen.

  • Een woordvoerder van de bank bevestigde aan Business AM dat de brieven echt zijn en vertelde dat die enkel worden verstuurd naar klanten die “grote hoeveelheden” cash afhalen. 
  • Dat zou de bank doen om klanten te waarschuwen voor de risico’s van contant geld, maar ook om criminele praktijken te voorkomen.
  • Het is echter niet duidelijk wat de bank als “grote hoeveelheden” definieert. Rabobank weigerde die informatie te delen.
  • Toen Business AM aan de woordvoerder vroeg waarom de bank niet bekend wil maken om welke bedragen het gaat, zei die dat “we criminelen niet wijzer willen maken dan ze al zijn. Hoe meer informatie we geven, hoe beter zij daarop kunnen inspelen.”
  • De woordvoerder benadrukte dat cash “heel nuttig” is en dat Rabobank zich inzet om cash “toegankelijk te houden voor iedereen”. Dergelijke brieven zouden “niet zomaar” worden verstuurd.

De achtergrond: Hoewel Rabobank zegt dat de praktijk dient om witwassen aan te pakken, is er al even ophef in Nederland over de oorlog tegen contant geld.

  • Eind oktober werd bekend dat Nederland transacties boven de 100 euro in een grote database wilde onderbrengen. Ook toen werd de strijd tegen het witwassen van geld als reden aangegeven.
  • Volgens critici zou de maatregel echter leiden tot massale inbreuken op het privacyrecht. Het zou immers mogelijk worden om het betaalgedrag van Nederlanders massaal op te volgen.
  • Sommige experts vrezen zelfs dat de maatregel is ontworpen om CBDC’s op te leggen aan burgers. “Dit houdt waarschijnlijk verband met de geplande CBDC’s, waar enkel kleine betalingen nog anoniem zullen zijn, terwijl alle grotere betalingen worden geregistreerd en gecontroleerd”, zei de bekende belegger en auteur Willem Middelkoop toen op Twitter.
  • Sommige landen zijn al diepgaandere maatregelen aan het nemen. Zo zal Nigeria de hoeveelheid contant geld die individuen en bedrijven kunnen opnemen, binnenkort drastisch inperken. Dat wordt gedaan om de centrale bankmunt van het land, de eNaira, te promoten. 
Meer
Lees meer...