CD&V heeft misschien wel logische opvolger voor Pieter De Crem (CD&V) beet: rijzende ster Vincent Van Peteghem 

CD&V heeft misschien wel logische opvolger voor Pieter De Crem (CD&V) beet: rijzende ster Vincent Van Peteghem 

CD&V vervangt straks een staatssecretaris die bijzonder weinig profiel gaf aan de partij: Pieter De Crem (CD&V) wordt fulltime burgemeester in Aalster. De Oost-Vlaming kon op geen enkel moment indruk maken de afgelopen vier jaar. Er is nog geen beslissing genomen over z’n opvolging, die is pas voor januari, als De Crem verkast. Maar een logische kandidaat is kamerlid Vincent Van Peteghem, die sterk scoorde op 14 oktober in z’n thuisbasis De Pinte. 

Officieel klinkt het dat CD&V nog niet bezig is met een opvolger voor Pieter De Crem, de partij is nog volop bezig de analyse van de verkiezingen te maken en de laatste coalities te sluiten. Onder meer in Oost-Vlaanderen heeft de provincie nog geen coalitie.

Maar tegelijk vraagt iedereen bij CD&V zich wel af wie straks De Crem opvolgt. Die bezet als staatssecretaris de post van Buitenlandse Handel. Maar een echt succes was dat niet: in alles was de afgelopen vier jaar duidelijk dat De Crem moeilijk kon verkroppen dat hij zwaar gedegradeerd werd. In een vorige regering onder Elio Di Rupo (PS) was De Crem nog vicepremier. In deze regering ging hij onder meer nog opnieuw studeren aan Harvard, wat tot felle kritiek leidde bij oppositie en meerderheid.

De Crem besliste zelf dat het mooi geweest was, en dat hij voortaan fulltime burgemeester zou worden in Aalter, z’n thuisbasis. Daar haalde hij opnieuw een ruime absolute meerderheid. Vanaf januari verdwijnt De Crem dus uit de federale regering.

CD&V zou ervoor kunnen opteren om een wat meer ervaren figuur opnieuw voor een half jaar staatssecretaris te maken: fractieleider Servais Verherstraeten (CD&V) en kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V) bekleedden in de vorige regering nog die functie. Maar een wissel op de toekomst zou dat niet zijn, en in Antwerpen heeft CD&V met Kris Peeters al een boegbeeld die voor Verherstraeten komt. En Bogaert toonde zich de afgelopen jaren niet als trouwste partijsoldaat.

Nieuw gezicht voor CD&V

Veel interessanter voor de partij is een nieuw gezicht naar voor schuiven, zeker in Oost-Vlaanderen, dat straks andere boegbeelden dan De Crem nodig heeft. In die context valt binnen de partij dan de naam van Vincent Van Peteghem. Die deed het erg goed op 14 oktober, waar hij in De Pinte fors vooruit ging met CD&V en de nieuwe burgemeester wordt. Z’n vader werd in 2012 onttroond als burgervader, het is dus een beetje zoete wraak voor z’n zoon om nu de sjerp te claimen na een score van meer dan 40 procent.

Van Peteghem kwam als opvolger in de Kamer toen Sarah Claerhout (CD&V) er in 2016 plots de brui aan gaf. Hij is een professor management aan de EDHEC Business School in Rijsel en specialist buitenlandse politiek voor z’n partij. Een profiel dat dus wel goed past bij de post Buitenlandse Handel.

Pikant detail is dat, als De Crem verdwijnt uit de regering en terugkeert naar de Kamer, het uitgerekend Van Peteghem zou zijn die z’n zetel verliest. Maar hij kan dus letterlijk een position switch krijgen, en dan omgekeerd de post van De Crem nemen. Maar voorlopig is nog niets beslist.

Gesponsorde artikelen