CD&V wil “levenskwaliteit” claimen, maar de communicatietrein staat nog niet helemaal op de rails

De christendemocraten geven de aftrap van hun campagne, en leggen een claim op “levenskwaliteit”. Uit onderzoek blijkt dat dat verzuchting nummer één is bij de Vlaming. Alleen verloopt de communicatie nog wat rommelig: van een strak geregisseerde show was allerminst sprake, terwijl het communautaire spook plots terug is en alle aandacht naar zich zoog. 

“Zijn er nog vragen? Neen. Dan zijn we rond. Tenzij hier bij mij iemand nog iets wil toevoegen? Neen? Goed dan, terug allemaal aan het werk!”

Op een wat vreemde manier sluit Wouter Beke zijn persmoment af, omringd door de hele stoet kopstukken van CD&V, die hij wat vermanend aanspreekt. Iedereen staat er wat ongemakkelijk bij, lacht om het wat vreemde bevel. Het is het bizarre einde van een bizarre ‘lancering’ van de CD&V-campagne.

Want, was het nu een persconferentie, of een campagnemoment, een ‘dialoog met de basis’ of een ‘burgemeesterstop’ of dat alles samen in één? Hoe dan ook “rommelig” was een term die meer dan eens viel, nadat het event was afgelopen, bij de lijsttrekkers zelf.

Het geheel hoefde ook niet meteen keihard te knallen, zo is intern bij CD&V te horen. De christendemocraten geloven niet dat “al het poeder nu al verschoten moet worden”. Door de val van de regering zit de Wetstraat al langer in een soort drôle de guerre of phony war, waarbij de schermutselingen wel bezig zijn, maar doordat pas op 26 mei gestemd wordt, iedereen zich toch nog niet gooit in de campagne. Behalve N-VA, die graag een vervroegde verkiezing gezien had, en al snel ook meteen een kandidaat-premier én een kandidaat-minister-president had. “Niet te vroeg komen”, is dus bij CD&V te horen. Een wat rommelig lanceringsevent kan dus geen kwaad, lees je tussen de lijnen.

Nu nog geen uitdagers voor Jambon en De Wever

CD&V is dus niet van plan om nu al te antwoorden op de uitdagende houding van N-VA, om tegenkandidaten te krijgen, tegen Bart De Wever (Vlaamse lijst) en Jan Jambon (Kamer), als boegbeelden die de Vlaamse en federale regering wensen te leiden. “Op het gepaste moment zullen we op de gepaste manier antwoorden”, zo antwoordt Wouter Beke op die vraag.

De reden dat CD&V toch al kwam dan, met haar persmoment, was marktonderzoek. Geen peilingen, wel bevragingen bij de Vlaamse kiezers, waaruit blijkt dat thema nummer één voor de Vlaming ‘levenskwaliteit’ is. In datzelfde onderzoek stond ‘migratie’, het geliefde N-VA-thema, pas op de tiende plek. “Wij kiezen waar de Vlamingen écht van wakker liggen”, zo is te horen. En omdat er toch wat vrees was dat anderen met dat thema zouden gaan lopen, wilde CD&V graag het veld bezetten, zelfs al moest dat allemaal dan wat inderhaast ineen gezet worden.

De oude communautaire garde roert zich

En toch, het blijft een beetje pijnlijk: een persconferentie houden over ‘levenskwaliteit’, en dan enkel vragen krijgen over het communautaire. Want een groepje oudgedienden, Luc Van den Brande en Johan Sauwens op kop, vond het toch nodig bij CD&V om de trom nog even te roeren over de staatshervorming. “Een obligate oefening van de oude garde”, zo zuchtte een lijsttrekker achteraf.

Maar die oude garde nam dus behoorlijk was zuurstof weg, die plots naar het thema van de grote concurrent N-VA ging: een nieuwe staatshervorming. De CD&V-top, die zich aansloot bij Van den Brande en Sauwens, stelt voor die te doen in 2024, binnen twee legislaturen dus. En passent krijgt de Senaat alweer levensverlening dan: het kan de plek worden waar die staatshervorming wordt voorbereid. De campagne is uiteraard nog lang, en CD&V krijgt ongetwijfeld nog kansen om te scoren. Maar misschien dan toch met een veldopstelling en tactische aanpak die iets minder geïmproviseerd is?

Meer
Lees meer...