Celebs promoten massaal waist trainers, maar werkt dat wel?

Celebs promoten massaal waist trainers, maar werkt dat wel?

De Kardashians zijn fan en ook de deelnemers van Temptation Island promoten het: de waist trainer. Zo’n korset belooft je een wespentaille in no time. En vooral, zonder uren in de fitness en zonder diëten. Dat klinkt ideaal, nee? Maar werken die waist trainers wel?

Kylie Jenner kwam enkele dagen geleden nog onder vuur te liggen omdat ze op Instagram waist trainers promoot om die overtollige zwangerschapskilo’s kwijt te spelen. Volgens velen geeft Kylie daarmee een verkeerd signaal aan haar volgers.

Dat de Kardashian-clan fan is van deze korsetten is geen geheim. Dankzij hen zijn waist trainers nu een trend over de hele wereld. Dat is niet anders in ons land. Hier zijn het de deelnemers van Temptation Island die het korset promoten. Zo deelde Megan onlangs een story met haar volgers waarin ze een korset droeg en aanprees.

Wat belooft het?

Op de website van het favoriete merk van de Kasdashians, Waist Gang Society, zien we drastische voor- en nafoto’s. Op de site kan je waist trainers in alle kleuren en maten kopen, en er is zelfs een speciaal ‘snapback baby bump package‘.

Een waist trainer zou zorgen voor een smallere taille. Bepaalde merken beloven een vermindering van het vetpercentage en zelfs de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam. Het korset zit zo strak dat het bovendien zou zorgen dat je minder grote porties zal eten. Het zou ook de spieren in je bovenlichaam versterken en je houding verbeteren. Dat klinkt allemaal haast te mooi om waar te zijn, niet?

Wil je toch nog sneller resultaat? Dan raden bepaalde merken zoals Hourglass Gal, en influencer Khloé Kardashian, je aan om met de band naar de fitness te gaan. Op die manier zou je nog sneller gezegend zijn met het perfecte zandloperfiguur.

Werkt het echt?

Hoewel er in België nog geen studies naar zijn gevoerd, lijken experten het er wel over eens: waist trainers werken niet, of slechts enkel oppervlakkig en voorlopig. Meer nog, het korset zou kunnen zorgen voor heel wat lichamelijke problemen zoals ademhalingsproblemen en zwakkere spieren.

Het resultaat van een waist trainer zal enkel tijdelijk zijn. Het is inderdaad mogelijk dat je taille enkele centimeters smaller is dan voordien, maar al snel neemt je lichaam terug zijn oorspronkelijke vorm aan. Bovendien ga je door een korset te dragen geen vet verbranden. Vele vrouwen gaan, naast het dragen van de waist trainer, ook een gezonder eten en meer fitnessen. Het is deze combinatie van voeding en sport die zorgt voor vetverlies. Het is ook belangrijk te weten dat het onmogelijk is om te kiezen op welke plaats je vet verliest.

Samengedrukte organen

Door een korset te dragen worden je organen samengedrukt. Je longen kunnen minder uitzetten en nemen daardoor minder zuurstof op. Ook fitnessen met de waist trainer is niet aangeraden. Tijdens het sporten heb je immers meer zuurstof nodig. Door het korset krijg je net minder binnen en ben je sneller buiten adem, wat absoluut niet de bedoeling is.

Niet alleen je longen krijgen het hard te verduren, ook je maag kan problemen ondervinden. Sommige waist trainers zetten zoveel druk op je maag dat je last krijgt van reflux. En hoewel een korset volgens de fans ervoor kan zorgen dat je minder eet, blijkt ook dit een mythe. Tijdens het dragen ga je inderdaad kleinere porties consumeren omdat je maag samengedrukt wordt, maar eenmaal je de band verwijdert, ga je dat automatisch compenseren door meer en calorierijke voeding te eten.

Daarnaast zijn er gevallen bekend van nierfalen en ribfracturen.

Zweten en flauwvallen

Als je al gewicht verliest door het dragen van het korset, dan gaat het meestal niet om vet maar om vocht. Onder de band gaat je lichaam het warm krijgen en ga je extra transpireren. Dit zorgt voor een vochtverlies, en kan zelfs leiden tot dehydratatie. Het is mogelijk dat je lichaam onvoldoende afgekoeld geraakt. In combinatie met een zuurstoftekort kan je hierdoor flauwvallen.

Je huid kan onder de band niet ademen. Door het zweten en de strakke band kan je meer last krijgen huidirritaties en acne op je rug.

Verbeterde houding

Op het eerste zicht lijkt een waist trainer inderdaad je houding te verbeteren. Maar op lange termijn blijkt het tegenovergestelde waar.

Het langdurig dragen van een korset kan er net voor zorgen dat je spieren gaan verslappen, waardoor je houding minder goed wordt. De waist trainer gaat immers de functie van je spieren overnemen.

Is een waist trainer je geld waard?

Onze conclusie is dat je beter niet investeert in een waist trainer. De nadelen van een korset wegen zwaarder door dan de voordelen, als die er al zijn.

Wat werkt dan wel? Het klinkt niet zo sexy maar de beste manier om gewicht en centimeters te verliezen is door een gezond dieet en een goed trainingsschema. Je laat je daarbij best begeleiden door professionals, zoals een diëtiste en een sportcoach.

iStock

Gesponsorde artikelen