Waarom je champagne beter niet in een fluitje serveert

Ook in bescheiden bubbel worden er waarschijnlijk bubbels geschonken vanavond. Maar de kans is groot dat je die in het foute glas serveert.

Fotogeniek zijn ze zeker, de fluitjesglazen die vanavond weer menig Instagramfeed zullen sieren. De reden van zo’n langwerpig glas is dan ook puur visueel. Het koolzuur kan op die manier ontsnappen en de bubbels krijgen voldoende ruimte om richting de oppervlakte te bruisen. Maar het serveren van echte lekkere champagne in zo’n glazen, en die is er ruimschoots voorhanden, doet een beetje wijnkenner pijn aan de ogen. 

Het smalle ontwerp van zo’n fluitje zorgt er namelijk voor dat de smaak en de complexiteit van de bubbels worden afgezwakt. Bovendien is het glas te smal om de vloeistof te laten ronddraaien om te ruiken aan de wijn. De luchtstroom naar de champagne is daardoor beperkt. Geen ramp bij een fles cava van enkele euro’s, maar toch jammer voor wie speciaal voor het eindejaar eens een bijzondere fles in huis had gehaald. 

In een ‘coupeke’ ontsnappen de bubbels te snel

Een ‘coupeke‘ dan?

Ook een klassiek en nochtans stijlvol ‘coupeke’ zoals uit oma’s servieskast is geen dankbaar alternatief. Daarbij is het glas te breed, waardoor er geen aroma’s worden vastgehouden in het glas en de bubbels te snel ontsnappen, met een fletse smaak tot gevolg. 

Hoe we onze mousserende wijn dan wel moeten serveren? Wijnexpert Frank van der Auwera schiet te hulp: “Tulpvormige glazen zijn beter. Ze brengen het boeket meer tot expressie. Voorwaarde is wel dat het glas niet te dik is en de punt onderaan de kelk puntig samenloopt. Zo kunnen de belletjes zich blijven ontwikkelen.” Cheers to that. 

Meer
Lees meer...