China gaat vanuit de ruimte zonne-energie aftappen, maar zit er geen verborgen agenda achter?

China is van plan om de eerste satellieten de ruimte in te sturen die draaien op zonnestroom. De eerste prototypes zouden tussen 2021 en 2025 gelanceerd worden. Klinkt allemaal erg ecologisch en ‘wereldverbeterend’, maar zit er geen dubbele bedoeling achter?

Researcher Pang Zhihao zegt dat deze satelliet de hele mensheid zou kunnen voorzien van een “onuitputbare bron van energie”. Dat lezen we in de Chinese, wetenschappelijke krant Science and Technology Daily en in The Sydney Morning Herald. Uit de documenten leiden we af dat zo’n satelliet zes keer meer energie kan opwekken dan een zonnepark op aarde.

Microgolf- of laserstralen

De eerste satellieten zouden nog geen gigantische hoeveelheden energie opwekken, maar de Chinese researchers zijn van plan om tegen 2030 een grotere faciliteit te bouwen van 1 megawatt. Dat station zou zo’n 1.000 ton wegen en zou in de baan rond de aarde zweven op een hoogte van zo’n 36.000 kilometer.

Die zonne-energie zou omgezet worden in elektriciteit wat dan terug naar de aarde verzonden wordt via een microgolf- of laserstraal.

(Lees hier meer over de ruzie tussen China en de VS over Huawei.)

EPA

3D-printer?

Pang wijst erop dat het momenteel de grootste uitdaging is om de grote satelliet in de ruimte te sturen. Die zou meer dan dubbel zo zwaar zijn als het International Space Station (ISS). De onderzoekers bekijken of het mogelijk is om de satelliet te ontwikkelen met een 3D-printer.

Bovendien stellen ze zich nog vragen bij de veiligheid van microgolfstralen voor de atmosfeer van de aarde en voor het milieu.

Grote vervuiler

De productie van het eerste prototype zal binnenkort van start gaan in de Chinese stad Chongqing. Li Ming, de vice-president van de China Academy of Space Technology, zegt dat China de eerste zal zijn om zonne-energie vanuit de ruimte naar de aarde te halen. Andere regio’s die naar die technologie kijken, zijn Japan, India en Europa.

Op zich is het opvallend dat China hier het voortouw neemt. Zo draait het land in de eerste plaats nog steeds op steenkool. Daarmee is Peking een van de grootste vervuilers ter wereld. Toch willen de Chinezen de buitenwereld doen geloven dat ze zich gaan herpakken. Zo hebben ze in september 2018 gezegd dat ze tegen 2030 35 procent van al hun elektriciteit uit hernieuwbare bronnen willen halen. Nochtans is de vervuiling van China zowel in 2017 als in 2018 gestegen.

Daarnaast legt Peking de nadruk op wind- en hydroelektrische energie. Tegen 2020 hopen ze 210 gigawatt wind te kunnen genereren.

Technologiejury

Maar dat zijn natuurlijk lang niet de enige ondernemingen van China op technologisch vlak. Of die bedrijven nu bezit zijn van de staat of van particulieren, de Chinese Communistische Partij (CCP) wil een groter stuk van de taart. Eerder deze maand werd nog aangekondigd dat de beurs in Shanghai hervormd zou worden. Shanghai gaat een technologiejury in het leven roepen die beginnende startups toelaat om investeringen van de staat te vragen nog voor ze winstgevend zijn. Daarmee wordt de macht afgenomen van reguleringsinstanties die beoordeelden wie er aanvragen mag indienen.

Buitenland uitsluiten

Volgens persbureau Reuters zullen de Chinese startups hier een stuk beter van worden en nieuwe instrumenten en technieken kunnen ontwikkelen in de domein high-tech productie, nieuwe energie, biotechnologie, big data en cloud computing.

Dat valt allemaal te situeren binnen het ‘Made in China 2025’-plan van de CCP. Met deze nieuwe regels wordt het voor bedrijven in een aantal sectoren, zoals die van netwerkbeveiliging, niet aan fondsenwerving zullen mogen doen buiten China.

Heel wat Chinese techbedrijven hebben globale ambities, maar daar gaat Peking niet mee akkoord. President Xi Jinping doet zich publiekelijk voor als een voorstander van globalisering en de vrije markt, maar in feite is niets minder waar.

Het Chinese bedrijf Alibaba, een van de meest succesvolle onderemingen ooit, ging bijvoorbeeld op de beurs in New York en Tencent, het moederbedrijf van het Chinese WeChat, is gevestigd in Hong Kong.

Bovenstaande fenomenen staan peking niet aan omwille van twee redenen. Ten eerste gaat een gedeelte van de winst naar investeerders die weinig tot niets te maken hebben met China. Ten tweede moeten Chinezen, die aandelen van deze bedrijven willen kopen, met hun geld naar het buitenland gaan. Daarmee dragen ze bij aan ‘kapitaalvlucht’ uit China. Door techbedrijven binnen China te houden, hoopt de CCP deze trend om te keren.

Amerikaans president Donald Trump voert tegenwoordig eigenlijk gelijkaardige maatregelen door. Die doet er alles aan om Apple te dwingen de productie van hun iPhones en MacBooks in de VS te laten plaatsvinden.

Protectionisme

En dat China aan het veranderen is, is een understatement. Uit een nieuw rapport van persbureau Bloomberg blijkt dat er ondertussen in totaal al 9.500 nieuwe, elektrische bussen rondrijden in grote Chinese steden. Zo’n 99 procent van de elektrische bussen, die momenteel in de wereld rondrijden, vervoeren Chinese passagiers. Verder is contactloos betalen via smartphone de norm geworden in China. Sommige etablissementen weigeren zelfs nog cash geld te ontvangen. Bovendien worden arbeiders in China, meer dan bij ons, vervangen door machines. China is eerder dit jaar zelfs geland op de donkere kant van de maan.

Het doel van ‘Made in China 2025’ is om het land op technologisch vlak uiteindelijk onafhankelijk te maken van het buitenland en het productieniveau en de verwezenlijkingen op vlak van onderzoek er exponentieel te verhogen. De technologiejury is dan ook van plan om Chinese techbedrijven uit hun afhankelijkheid van buitenlands geld te dwingen.

Het staat hoe dan ook vast dat de Chinese autoriteiten er alles aan doen om investeerders en geld binnen de landgrenzen te houden en de slimste wetenschappers in hun greep.

Meer
Lees meer...