China zet in op huwelijken en geboortes op jonge leeftijd om dalende geboortecijfers tegen te gaan

In een poging het sterk dalende geboortecijfer aan te pakken, heeft de Nationale Gezondheidscommissie van China nieuwe richtlijnen voorgesteld die de nadruk leggen op het belang van huwelijken en geboortes op een ‘geschikte leeftijd’. Deze campagne moet jonge koppels aanmoedigen om vroeger te trouwen en kinderen te krijgen, en zet tegelijkertijd in op gedeelde verantwoordelijkheden binnen de opvoeding.

Het geboortecijfer in China is in 2023 tot een historisch dieptepunt gedaald, wat de overheid ertoe heeft gebracht actie te ondernemen. Volgens de Nationale Gezondheidscommissie is het promoten van een positief beeld van het huwelijk en de gezinsvorming essentieel om deze demografische neerwaartse spiraal te stoppen. De kosten voor kinderopvang, de terughoudendheid om te trouwen en traditionele rolpatronen worden genoemd als enkele van de belangrijkste redenen voor het afnemende aantal geboortes.

Daarnaast is ook het aantal huwelijken fors gedaald, waarbij het laagste niveau sinds 2013 werd opgetekend. Dit zorgt voor extra druk op de Chinese bevolking, aangezien minder huwelijken direct leiden tot minder geboortes.

Demografische uitdagingen door historische beleidskeuzes

De demografische situatie in China is al enige tijd een bron van zorg. Het een-kind-beleid, dat van 1979 tot 2015 van kracht was, heeft een aanzienlijke impact gehad op de bevolkingsopbouw. De snelle vergrijzing en het lage geboortecijfer maken het voor China steeds moeilijker om een evenwichtige bevolkingsgroei te handhaven. Daarnaast speelt ook de hoge kost van onderwijs en kinderopvang een grote rol in de keuze van veel jonge gezinnen om hun kinderwens uit te stellen of te verkleinen.

In de nieuwe richtlijnen moedigt de commissie niet alleen vroeg trouwen en kinderen krijgen aan, maar ook het delen van opvoedingsverantwoordelijkheden tussen mannen en vrouwen. Dit moet de druk op werkende ouders verlichten en de kosten en lasten van het ouderschap meer evenwichtig verdelen.

Meer
Lees meer...