China stopt zijn mensen nu echt in een trechter: ‘sociaal kredietsysteem’ gaat op 1 mei van start

China stopt zijn mensen nu echt in een trechter: ‘sociaal kredietsysteem’ gaat op 1 mei van start

In China wordt voortaan alle informatie over burgers opgeslagen in een gigantische database. Daarin krijgt iedereen een sociale score toegekend, afhankelijk van zijn gedrag. De grondslag van het systeem wordt gevormd door Xi Jinpings mantra ‘Eens onbetrouwbaar, voor altijd beperkt’, dat ondertussen door 8 verschillende ministeries is goedgekeurd. Naast het Ministerie van Transport heeft ook het Chinese Hooggerechtshof zijn goedkeuring al gegeven.

De Communistische Partij van China wil met een verreikend systeem het gedrag van haar burgers gaan controleren. Beijing voert daarom per 1 mei een nationaal ‘sociaal- kredietsysteem’ in, waarbij mensen worden beloond wanneer ze zich gedragen naar de maatstaven die de partij vooropstelt. Doen ze dat niet dan worden ze gestraft.

Een eerste maatregel die wordt ingevoerd is een verbod op reizen per trein of vliegtuig voor mensen die valse informatie over terrorisme verspreiden op internet of die zich hebben misdragen op eerdere vluchten. Ook wie met een vals vervoersbewijs op de trein zit of op de trein rookt zal een jaar lang niet meer per trein mogen reizen, blijkt uit een aankondiging van de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming.

Vanaf 1 mei voert de Chinese hoofdstad Beijing een nationaal ‘sociaal- kredietsysteem’ in. Alle informatie van de burgers wordt gecontroleerd en wie zich goed gedraagt, wordt beloond. Wie zich niet gedraagt, wordt gestraft. Zo mogen bijvoorbeeld mensen die valse informatie over terrorisme verspreiden op internet of zich misdragen hebben op eerdere vluchten, niet meer met de trein of vliegtuig reizen.

Langs de andere kant zijn er voordelen voor diegene die zich wel gedragen, zoals VIP-behandelingen of gemakkelijkere toegang tot een lening. Is dit herkenbaar voor jou? Dan heb je waarschijnlijk al de Netflix-serie Black Mirror gezien. In de aflevering Nosedive van seizoen 3 kunnen mensen elkaar punten geven op hun smartphone. De score daarvan bepaalt welke voordelen je krijgt.

Bekijk hier een fragment uit de aflevering van Black Mirror:

Bekijk hier onze top 19 van alle afleveringen van Black Mirror

Gesponsorde artikelen