De Chinese overheid maakt gretig gebruik van surveillancesystemen met artificiële intelligentie (AI), maar wat zijn de implicaties voor ons? Specialist in Belgische inlichtingendiensten Kenneth Lasoen wees bij Business AM op de gevaren.
Luister hier naar het volledige interview met Kenneth Lasoen:
Waarom is dit belangrijk?
China past op grote schaal gezichtsherkenning toe om overtreders van kleine misdrijven te vatten. Experts waarschuwen voor de gevaren mocht een dergelijk AI-systeem ook hier toegepast worden.
Die surveillancesystemen kunnen steeds meer verregaande dingen doen. Vooral de gezichtsherkenning wordt zeer geavanceerd, met heel veel biometrische gegevens. Die systemen kunnen erg performant allerlei zaken afdwingen, waarbij controle bijzonder gemakkelijk wordt. We hebben dergelijke systemen al gezien in Europa. Ze zijn onder andere uitgerold om de coronamaatregelen te kunnen controleren, waarbij de AI aan de hand van infraroodcamera’s exact kon meten of men wel anderhalve meter afstand bewaarde, of dat het mondmasker correct aan was.
China gaat daar nog veel verder in. De gezichtsherkenning helpt gewoon mee aan de naming en shaming van kleine overtredingen zoals het zebrapad oversteken als het eigenlijk rood is. Alles kadert in een functie van wat in China bekend staat als het sociale kredietsysteem, waarbij je extra punten en sociale voordelen krijgt wanneer je gehoorzaam bent aan het regime.
Heel veel landen hebben die technologie uit China geïmporteerd en maken er ook gebruik van. Natuurlijk zijn de regels bij ons momenteel nog wat strenger, maar er is het potentieel om andere linken te leggen met veel meer data. Vooral het biometrische gegeven is echt onrustwekkend. (…) Als het gaat over kleine dingetjes, dan moeten we ons daar wel vragen bij stellen.