Chinees alternatief voor Twitter heeft dit jaar al meer dan 40 boetes gekregen

De Cyberspace Administration of China heeft Weibo, het Chinese alternatief voor Twitter, een boete opgelegd van omgerekend 470.000 dollar. Volgens de Chinese regulator waren sommige profielen en inhoud op het platform in strijd met de regels. Dat meldt CNBC. Het is niet de eerste keer dat Weibo een boete heeft gekregen dit jaar.

De Cyberspace Administration van China zei op haar officiële WeChat-account dat ze de operator van Weibo, BJ Weimeng Innovation and Technology Company, een boete heeft opgelegd “omdat sommige profielen en inhoud de geldende wetten en voorschriften hebben overtreden”.

Ruim 40 boetes

Volgens de Chinese regulator heeft het platform tussen januari en november al 44 boetes gekregen, voor een totaalbedrag van 2,24 miljoen dollar. In reactie op de nieuwe boete zei Weibo dat het de nodige rectificaties zal doorvoeren, zijn verantwoordelijkheid zal nemen en zijn bedrijfsvoering zal blijven verbeteren.

Hoe dan ook heeft de boete een negatieve impact gehad op de beurskoers van Weibo. Het aandeel is dinsdag met maar liefst 9 procent gezakt.

Chinese regeldrift

De boete voor Weibo is het zoveelste bewijs dat China geen plannen heeft om snel een einde te maken aan de strikte regulering van de techsector. Vorig jaar werd bijvoorbeeld de beursgang van Ant Group een halt toegeroepen. De directieleden van het bedrijf werden door toezichthouders gedagvaard. Jack Ma, de topman achter het bedrijf, is sindsdien zo goed als volledig uit het openbare leven verdwenen.

Intussen hebben de toezichthouders een hele reeks nieuwe regels ingevoerd, variërend van antitrustregels voor internetplatforms tot een aangescherpte wet inzake gegevensbescherming.

Onder druk van China overwegen meer en meer Chinese bedrijven overigens om dichter bij huis op de beurs te noteren. De Chinese taxi-app Didi liet onlangs bijvoorbeeld weten dat het afscheid zal nemen van de New York Stock Exchange om naar de beurs van Hongkong te trekken.

(evb)

Meer
Lees meer...