Deze week nog komen er in de haven van Antwerpen bijna 31,4 miljoen chirurgische mondmaskers aan. Die werden besteld door de federale regering. Met die monsterbestelling verdubbelt de strategische stock van chirurgische maskers van ons land.
Bij de start van de coronacrisis was er een rampzalig tekort aan mondmaskers in ons land. Momenteel is de federale stock van België verdeeld over drie opslagplaatsen. Bevoegd minister Philippe De Backer (Open Vld) stelt dat die moet volstaan om eventuele tekorten op te vangen. Deze nieuwe levering komt uit China en wordt zondag in de Antwerpse haven verwacht. Daarmee zullen er in totaal bijna 62 miljoen chirurgische maskers in voorraad zijn.
(Coronamedicijn remdesivir onder vuur: “Fabrikant vraagt 300 keer de productieprijs”.)
“Dat komt boven op de reserves van de eerste lijn, zoals in de ziekenhuizen, artsenpraktijken en de woonzorgcentra”, zegt De Backer in de krant De Tijd. “We zijn als federale overheid de laatste reddingsboei als er toch nog tekorten opduiken.” Tegen midden september is het de bedoeling dat er meer dan 162 miljoen chirurgische maskers op voorraad zijn.
De Backer benadrukt nog eens dat deze chirurgische maskers bijzonder belangrijk zijn, aangezien veel ziekenhuizen ze gebruiken in combinatie met een scherm voor het gezicht. Elke eerstelijnszorgverlener in ons land heeft ondertussen zo’n herbruikbaar scherm ontvangen. Daarnaast zitten al meer dan 250.000 brillen en schermen in de strategische federale stock. Dat moet volgens De Backer voorlopig volstaan.
(Gemiddeld 588 coronabesmettingen per dag, wereldwijd kaap van 20 miljoen overschreden.)
Strategische stocks
Eerder deze maand arriveerden al bijna 4,7 miljoen handschoenen uit Indonesië en 700.000 wegwerpschorten uit het Chinese Sjanghai in ons land. Momenteel zitten er 6,5 miljoen schorten in de strategische stock. Tegen midden september moeten dat er meer dan 14,4 miljoen zijn.
Daarnaast kwamen onlangs in Antwerpen 4,5 miljoen kwalitatieve KN95- en N95-maskers aan uit Sjanghai. Die lijken op de bekende FFP2-maskers, die vooral de drager van het masker beschermen. In de federale stock liggen op dit moment 14,2 miljoen van die maskers. Amper 10 procent van die mondmaskers zijn afkomstig uit Europa, al de rest werd in Azië gemaakt.
De Backer stelt ook dat de overheid tegenwoordig werkt met betrouwbare leveranciers, met strenge clausules en met garanties dat minderwaardige producten niet worden betaald en snel worden vervangen door goede exemplaren.