Avonturier Chris Ramsey rijdt met elektrische Nissan van pool tot pool

De Britse avonturier en klimaatactivist Chris Ramsey gaat volgend jaar met een elektrische Nissan Ariya een roadtrip maken die hem van de noordpool tot op de zuidpool zal brengen. Ramsey zal daardoor de eerste persoon worden die met een elektrisch voertuig een reis tussen deze markeringspunten van de planeet zal ondernemen. Dat hebben Ramsey en Nissan bekendgemaakt.

De reis van Chris Ramsey gaat in maart volgend jaar van start op de noordpool. Van daaruit zal de tocht de avonturier over meer dan 27.000 kilometer door veertien landen in Noord-Amerika, Midden-Amerika en Zuid-Amerika leiden vooraleer Antarctica te bereiken.

Bewustmaking

“Het doel van de expeditie is om mensen bewust te maken van de klimaatcrisis en de cruciale rol die elektrische voertuigen bij het verkleinen van de ecologische voetafdruk kunnen vervullen”, merkt Ramsey op. De avonturier en zijn team bereiden zich al meer dan vier jaar op deze reis voor.

Tijdens zijn tocht rijdt Ramsey in een nieuwe, elektrische Nissan Ariya e-4orce. De reis zal de avonturier door enkele van de meest extreme terreinen en landschappen op aarde leiden. “De temperaturen kunnen daarbij tot minus 30 graden Celsius terugzakken, maar zullen ook tot meer dan 30 graden Celsius oplopen”, merkt het team op.

“Het avontuur moet ook helpen bij het publiek de angst, onzekerheid en twijfel rond elektrische voertuigen wegnemen. “Tegen mensen die bij de confrontatie met een elektrische wagen van bereikvrees blijk geven, zal men kunnen zeggen dat Chris Ramsey met een dergelijk voertuig zelfs van de noordpool naar de zuidpool heeft gereden.”

Om zich voor te bereiden op de extreme omstandigheden die Ramsey in onder meer de poolgebieden zal ontmoeten, zal de Nissan Ariya e-4orce worden aangepast en uitgerust door het bedrijf Arctic Trucks, dat gespecialiseerd is in poolvoertuigen. Dit bedrijf zal op een aantal van de meest gevaarlijke en uitdagende onderdelen van het traject aan het team ook logistieke ondersteuning en expertise aanreiken.

Duurzaamheid

De route gaat immers door elk klimaat dat tussen de noordpool en zuidpool kan worden teruggevonden. “Ramsey zal niet alleen over het poolijs moeten rijden, maar zal onderweg ook te maken krijgen met stortregens, modder, de hitte van de evenaar en de grote hoogte van de Andes”, luidt het.

“Tijdens de reis zal het team echter ook oplossingen onderzoeken voor problemen rond duurzaamheid, zoals het smelten van de poolkap en het verlies aan biotopen. Het team wil tevens het internationale bewustzijn van de klimaatcrisis verder aanwakkeren en de mogelijkheden van elektrische voertuigen aantonen.”

De wagen moet aan de meest extreme omstandigheden worden aangepast. – Foto: Nissan

Chris Ramsey zet al tien jaar duurzame projecten met elektrische voertuigen op. Vijf jaar geleden waren hij en zijn vrouw July het eerste team dat de Mongol Rally in een volledig elektrisch voertuig voltooide. Het echtpaar reisde daarbij in een Nissan Leaf in een tijdsbestek van zesenvijftig dagen over een afstand van meer dan 16.000 kilometer door twintig landen. 

“Onze nieuwe missie wil duidelijk maken dat elektrische voertuigen de zwaarste omstandigheden, van de bittere koude in de poolgebieden tot de hete en vochtige jungle van Zuid-Amerika, aankunnen”, merkte Ramsey op. “We willen bewijzen dat de technologie aan de eisen van chauffeurs over de hele wereld kan voldoen en de overstap naar een emissievrij vervoer kan stimuleren.”

Meer
Lees meer...