Citytrip Bratislava? Dit is wat je moet weten

Citytrip Bratislava? Dit is wat je moet weten

Als je nog nooit naar Bratislava bent gegaan, is nu het moment. Reden? ’t Is gewoon een prachtige stad waar iedereen minstens één keer naartoe moet. De hoofdstad van Slowakije zorgt voor liefde op het eerste gezicht. Dit is wat je moet weten over Bratislava. 

Bratislava is een kleine stad waar je alles kan zien op enkele dagen. Je hebt niet veel tijd nodig om alles te ontdekken en alle belangrijke bezienswaardigheden te bewonderen. Het fijne aan deze stad is dat je snel het gevoel krijgt dat je niets hebt gemist. Boek een weekendje weg en je zal zeker zijn dat je zelfs de lokale, verborgen plekjes hebt ontdekt.

In de afgelopen jaren heeft Bratislava, of Blava bij de jonge lokale bevolking, zichzelf getransformeerd in een foodie-hemel. In de stad tref je heel wat cafeetjes, koffiehuizen en lekkere ontbijtzaken. Daar zeggen wij geen nee tegen hé? Als je houdt van lekker eten moet je trouwens naar deze steden.

Heel wat mensen vergelijken de stad met Praag, waar je trouwens deze bezienswaardigheden niet mag missen. Maar wij geloven dat Bratislava een andere charme heeft. Maar daar gaan we het straks over hebben. Eerst moeten we de praktische kant van je citytrip even bekijken.

Wanneer gaan naar Bratislava?

In Slowakije is het natuurlijk niet altijd even schitterend weer. Maar als je het mooiste weer van het jaar wil meemaken, zou je moeten gaan tussen mei en september. De maximale gemiddelde temperaturen variëren tussen deze maanden van 16 graden tot 26 graden. Let wel op dat het toeristenaantal mee met de temperaturen stijgt. Dus in de zomermaanden juli en augustus kan je je wel verwachten aan veel toeristen bij de populaire bezienswaardigheden.

In het algemeen valt het toeristenaantal wel goed mee in Bratislava. Maar als je toch liever zo weinig mogelijk toeristen ziet tijdens je reis en toch wil genieten van mooi weer, moet je in april, mei, juni, september of oktober naar Bratislava. In deze maanden kan je nog in een t-shirt rondlopen en genieten van een mooie stad zonder al te veel toeristen.

Hoeveel geld heb je nodig in Bratislava?

Bratislava in Slowakije is helemaal geen dure stad. Je kan hier trouwens ook gewoon in euro’s betalen. Eén dag in Bratislava zou je zo’n 62 euro kosten. Hiermee betaal je je hotel, eten en drinken, toegangskaartjes en transportmiddelen.

Vergeet niet dat je je overnachting meestal op voorhand moet betalen. Gemiddeld betaal je zo’n 30 euro per nacht, dus dat wil zeggen dat je ongeveer 32 euro per dag uitgeeft in de stad. Wil je weten hoe je zo weinig mogelijk geld uitgeeft op reis? Lees dan deze tips over hoe je goedkoop reist.

Maar goed, ’t wordt misschien eens tijd om te weten waaraan je je geld uitgeeft en wat voor een ervaring je ervoor terugkrijgt.

Ontdek de oude pleinen van Bratislava

Op het hoofdplein van Bratislava is het stadhuis zeker een gebouw dat je aandacht zal trekken. Maar als we kijken naar het oude stadsgedeelte, is de kerk van Sint Elisabeth, oftewel de Blauwe Kerk, één van de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

De kerk werd in het begin van de 20ste eeuw gebouwd door de Hongaarse architect Edmund Lechner en was oorspronkelijk een onderdeel van de naburige middelbare school.

Met kleurrijke muren en schattige azuurblauwe banken binnenin, is de kerk een symbool van de stad. Het gebouw is gelegen in één van de rustigere straten van een levendige oude stad. Bezoeker van de kerk beschouwen dit als één van de sprookjesachtige plaatsen in Europa.

Kasteel van Bratislava

Het kasteel van Bratislava ligt op een heuvel boven de oude stad en is eigenlijk ook het symbool van de stad. Het gebergte heeft een geschiedenis dat teruggaat tot het stenen tijdperk. Als je hier meer over wil weten, moet je naar het historisch museum van de stad waar je alles leert over de etnisch-culturele wortels van de Slowaken.

Het kasteel op zich lijkt uit een sprookjesboek te komen. Probeer hier zeker te geraken en bewonder dit prachtig gebouw. In de westelijke binnenplaats van het kasteel vind je ook een restaurant genaamd Hradná Hviezda, de ster van het kasteel. Met een prachtig historisch interieur om U tegen te zeggen en maaltijden met moderne en regionale gerechten, kan je niet anders dan genieten van deze ster. Voel je maar als een prins(es)!

Of het kasteel van Devin?

We raden je echt aan om het kasteel van Devin te bezoeken. Als je daar niet naartoe gaat, ga je echt wel iets groots missen. Dus plan zeker een bezoekje naar dit kasteel.

Het kasteel Devin ligt zo’n 15 minuten rijden van de oude binnenstad en is een prachtige stap terug in de oudheid. Het gebouw dateert uit de 5de eeuw voor Christus en bezit ruïnes die waanzinnig goed zijn bewaard. Als je naar de ruïnes gaat op de klif, ga je ook een prachtig uitzicht hebben over de oevers van het water waar de rivieren Donau en Morava samenkomen.

We waarschuwen je nu al: het is een lange wandeling bergopwaarts. Maar we verzekeren je dat het alle moeite waard is. Rond het kasteel en langs de rivier loopt een geplaveide loopbrug die ideaal is voor een wandeling op een mooie dag.

We geven je ook mee dat je zeker cash op zak moet hebben, want anders is de wandeling voor niets geweest en mag je niet binnen. Maar hey, no worries. De toegang tot het kasteel kost maar 4 euro per persoon.

Bratislava van bovenuit

Als je echt wil genieten van een prachtig uitzicht over Bratislava, moet je naar het UFO-observatiedek. Op een hoogte van bijna 100 meter kan je de prachtige zonsondergang over de Donau aanschouwen. Ja hoor! Instagram is klaar voor je foto van Bratislava. Lees hier de beste tips over hoe je de mooiste reisfoto’s maakt voor Instagram.

Jaarlijks genieten er duizenden bezoekers van het prachtige landschap dat zich in alle richtingen verspreidt. Het observatiedek ligt op slechts een paar minuten lopen van het kasteel van Bratislava en beschikt over een modern restaurant. Hier kan je ook nog eens lekker proeven van Slowaakse specialiteitenwijnen en -bieren.

De UFO maakt deel uit van de futuristische, Sovjet-architectuurbrug van de Slowaakse Nationale Opstand, ook bekend als de Nieuwe Brug. De brug werd in 1970 geopend om het Slowaakse verzet tegen de Duitse invasie van 1944 te herdenken.

Niet één, maar twee operahuizen in Bratislava

Het historische operahuis van het Slowaakse Nationale Theater werd in 1884 gebouwd naar de ontwerpen van de Weense architecten Fellner en Helmer. Of je nu houdt van muziek, theater of opera, in dit gebouw heb je kans om al jouw culturele behoeften te voldoen.

Verder heeft Bratislava nog een nieuwe operagebouw dat werd gebouwd in 2007. De ligging van dit gebouw is heel praktisch en ook mooi. Het ligt aan de Donau, naast het enorme Eurovea-complex met winkels, kantoren en recreatiefaciliteiten.

Maak kennis met Cumil

Cumil is een beeld van een loodgieter die uit een riool komt in het hart van de oude stad. Er zijn heel wat verhalen en theorieën achter Cumil. Maar volgens kenners is er helemaal geen verhaal of legende achter het beeld en is Cumil gewoon een beeld van een loodgieter.

De auteur van het beeld, Viktor Hulík, gaf zelfs toe dat er tijdens de renovatie van de oude binnenstad van Bratislava een idee was dat het voetgangersgebied een beetje humor nodig had. En zo ontstond het concept van de drie monumenten: standbeelden van Chumil, Schöne Ignac en Napoleon. Chumil doet, in tegenstelling tot de andere historische personages, zich niet voor als een voorbeeld van hoge kunst, maar gewoon een werkman in de straten. Het beeld is best wel grappig en doet voorbijganger glimlachen.

Ga verder naar Wenen

Zo’n 60 kilometer van Bratislava ligt Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk. We raden je zeker aan om deze twee citytrips te combineren. Het ligt dichtbij elkaar en je ontdekt meer steden in één reisje. Wat wil een mens nog meer, informatie? Geen probleem! Hier vind je alle bezienswaardigheden in Wenen.

Gesponsorde artikelen