Citytrip naar Marrakesh? Hier zijn 5 belevenissen die je niet mag missen

Citytrip naar Marrakesh? Hier zijn 5 belevenissen die je niet mag missen

Marrakesh: zwoel, exotisch en een bestemming waar je goedkoop je culturele droomvakantie kan beleven. Maar je kan er ook voor een prijsje aan het zwembad liggen. Of je nu kiest voor een supercitytrip of een weekje zonnen, wij hebben vijf activiteiten voor je opgelijst die je zeker niet mag missen, van op een terras of uit een hotel. 

1. De Majorellentuin bezoeken

De Majorelletuin bevindt zich midden in het centrum van de stad, maar is eigenlijk een kleine, vredige oase in Marrakesh. In de Majorelletuin kan je de botanische tuinen van Marrakesh vinden en een Berbermuseum. Het hectische ritme van de stad valt hier volledig weg, het is een klein paradijs op aarde; Flaneer tussen de planten en keramische fonteinen en adem de frisse lucht in. Het is trouwens de enige plek in Marrakesh waar je op een moordend hete dag wat verkoeling zal vinden. Je kan er ook op zoek naar koperen muntjes in de fonteinen. (Je huid beschermen in die zon? Dat doe je zo.)

Weelderige planten omringen je overal, al zullen ook cactusliefhebbers hier hun gading vinden. De Majorelletuin is een ware kleurexplosie met blauw op een achtergrond van groen. Je gaat erna helemaal verfrist terug de stad in. Zin in een romantisch uitje of gewoon wat afkoeling in Marokko? De tuinen zijn de place to be.

Is Marrakesh jouw droombestemming?

2. Wandelen op het drukbevolkte Jemaa el-Fna-plein

Een verblijf in Marrakesh is niet compleet zonder te passeren op het Jemaa el-Fnaplein. Je kan er eigenlijk quasi niet rond, het is alsof je Brussel zou bezoeken zonder de Grote Markt te zien. Juist aan het uiteinde van Médina geeft het Jemaa el-Fnaplein uit op de soeks van Marrakesh. Er is dag en nacht leven op het plein en er is dus geen slecht moment om te gaan.

En toch: als de avond valt komt het Jemaa el-Fnaplein pas écht tot leven. Alle straatverkopers zetten dan hun waren op, je kan er allerlei soorten eten proeven, slangenbezweerders zien en de waarzegsters zetten hun show op en kijken in je leven.

Toegegeven, dit zal wellicht ook één van de meest toeristische plaatsen in de hele wereld zijn, maar ook Marokkanen zelf zitten graag op het plein. Vertrek zeker niet zonder een versgeperst fruitsapje gedronken te hebben, één van de vele restaurantjes geprobeerd te hebben of zonder dat je een lekkere grillmaaltijd achter de kiezen hebt geduwd. En je kan natuurlijk een foto laten nemen met één van de aapjes maar met of zonder foto: de belevenis nemen ze je niet meer af.

3. De soeks verkennen

Als je je in de soeks van Marrakesh waagt, moet je je maar voor één ding behoeden: zorgen dat je buitengeraakt met alles dat je gekocht hebt, zeker met de bagagelimiet in gedachten. Hoe kan je ook weerstaan aan al die kleuren in alle etalages en stalletjes van de soeks. Handgeweven tapijten, keramiek en sloffen: je souvenirs koop je sowieso hier.

Let op: in een soeks maken de winkeliers er een gewoonte van om hoge prijzen te vragen voor hun koopwaar, die staat namelijk niet aangeduid. Wil je een koopje doen, dan is onderhandelen uiteraard de boodschap. Het is er een beetje de nationale sport en dat wil ook zeggen dat de Marokkanen er substantieel beter in zijn dan wij Westerlingen. Afdingen is een cultuurgegeven in Marokko, je raakt er dus best gewend aan, of je bent bereid om veel geld uit te geven.

Laat het alleszins geen opgave zijn: je zal merken dat onderhandelen met een beetje goede wil, veel goesting en een glimlach al veel vlotter verloopt. Ook de winkeliers weten namelijk dat hun prijs te hoog ligt. Anderzijds: het is niet omdat het kan, dat je daarom over alles moet onderhandelen. Vijf dirham is ook in Marokko niks waard, laat het zo.

4. Een palmentuin bezoeken op de rug van een kameel

De palmentuin van Marrakesh, da’s 15.000 hectaren waar zo’n 10.000 palmbomen op je wachten, maar ook vijgenbomen en groenten uiteraard. Het is een nationaal park en een toeristische trekpleister in Marokko. De beste manier om het te bezoeken is zonder twijfel op de rug van een kameel. Voor de durvers: je kan er ook door met een quad.

Maar het is niet alleen dromedarissen, paarden en palmbomen tot aan de horizon: ook grote hotels hebben hun weg gevonden naar de palmentuin. De grootste luxehotels in Marrakesh zitten hier verzameld en vele supersterren hebben hier een optrekje. Kort gezegd: de palmentuin hoort thuis op jouw trip door Marrakesh, om uit te rusten of je te vergapen aan al dat moois.

5. Muntthee

Of het nu in Marrakesh of Marokko is, je zal niet aan de muntthee kunnen ontsnappen: de groene, Marokkaanse variant, wel degelijk. De Marokkanen drinken ‘m hier doorheen heel de dag, zomer en winter door. Als je nog geen kans hebt gehad om ‘m te proeven, zet je je gewoon op een willkeurig terras op het Jemaa el-Fnaplein en laat je de delicatesse tot je komen. Een ideaal rustmomentje en je neemt er ook gewoon een stukje typisch Marokkaanse patisserie bij. (Hier zijn onze negen tips om thee helemaal juist te drinken!)

6. Rondlopen in een riad

Zoek je nog een goed hotel om je vakantie in Marrakesh af te maken? Zoek niet verder dan een riad: da’s sowieso dé plek waar je je valiezen wil uitpakken. Een rustige oase, ver van de drukke straten in de stad: de riads zijn ervoor gemaakt. Een typische riad is een huis met een patio, een binnentuin die liefst gedecoreerd is met een paar planten en soms ook een zwembad.

De meeste riads worden, zoals een bed and breakfast, uitgebaat door locals, waar de gastvrijheid voorop staat. Het enige probleem is dat je waarschijnlijk nooit meer weg wil uit Marrakesh.

Veel plezier in Marrakesh!

Gesponsorde artikelen