Left Right
scrollTop top

Citytrip New York: tips & tricks om zoveel mogelijk uit ‘The Big Apple’ te halen


Citytrip New York: tips & tricks om zoveel mogelijk uit ‘The Big Apple’ te halen

Een citytrip naar New York, dat bereid je best goed voor. Er valt zoveel te doen dat je makkelijk twee weken kan vullen, maar meestal laat je portefeuille, je verlof of andere verplichtingen het niet toe om er de volle twee weken te verblijven. Neem voor je vertrek daarom deze ‘tips & tricks’ even door en je haalt het maximum uit je vakantie naar New York!

Top of the Rock: perfect uitzicht op het Empire State Building

Een van de bekendste gebouwen van New York is ongetwijfeld het Empire State Building. Het is een wolkenkrabber van 381 meter hoog en op zowel de 82e als de 102e (de hoogste) verdieping kan je terecht voor een waanzinnig uitzicht over de stad. Je eerste reflex zou dan ook zijn – zoals vele reisbureau’s aanraden en aanbieden – om nog voor je vertrek toegangstickets tot het gebouw te kopen. Maar schrap dat toch maar van je lijstje!

Hét bekendste uitzicht van New York, dat je op bijna alle foto’s ziet, is een uitzicht met het Empire State Building erop. Gaat het belletje rinkelen? Dat uitzicht kan je niet hebben als je op het enige gebouw dat je herkent staat natuurlijk. Het is daarom veel meer de moeite om naar Top of the Rock, de top van het Rockefeller Centrum, te gaan. Daar kan je dan genieten van een verbluffend uitzicht over de stad, mét het bekendste gebouw mooi in zicht!

Op weg naar Ellis Island een tussenstop bij het Vrijheidsbeeld?

Het antwoord op die vraag is: neen. De boot die je naar Ellis Island brengt maakt een tussenstop bij het Vrijheidsbeeld. Je kan dan al dan niet afstappen maar waarom zou je dat doen? Je staat dan op een veel te klein eilandje met veel te veel mensen om je heen je nek te pijnigen omdat je zo steil naar boven moet kijken. Je wil gewoon een mooie foto van het beeld maar die neem je niet van binnenin dus waarom zou je je geld daaraan uitgeven? Blijf gerust zitten op de boot die je naar Ellis Island brengt en laat de andere toeristen achteraf maar wat spijt hebben.

Wat te doen op Ellis Island? Als je geïnteresseerd ben in de koloniale geschiedenis van Amerika is het zeker de moeite waard om naar het eiland te gaan omdat je het Amerikaanse verhaal van immigratie leert kennen. Daarnaast is het gebouw ook goed voor enkele mooie foto’s. Niet geïnteresseerd in Ellis Island maar wil je toch een mooi zicht op de skyline van NY met het Vrijheidsbeeld op de achtergrond? Neem dan de gratis overzetboot Staten Island Ferry en je krijgt dat zicht, gratis en voor niets! Aanrader: neem de ferry ’s avonds en je hebt een prachtige skyline-foto van New York City by night.

Beetje kunst: who’s in?

Qua kunst zijn er twee grote aanraders: Het Guggenheim Museum en het MoMA, het Museum of Modern Art. In het eerste kan je terecht voor moderne kunst maar zelfs voor wie niet echt geïnteresseerd is in de tentoonstellingen is een bezoekje zeker de moeite. Het gebouw is namelijk ook een kunstwerk op zich door z’n speciale vormgeving. Het is een spiraalvorm die zowel binnen als buiten doorloopt en de tentoonstellingen worden op de helling van de spiraal uitgestald. Het centrale deel wordt bovenaan afgesloten door een mooie lichtkoepel.

Het MoMA is waarschijnlijk het meest toonaangevende museum ter wereld op het gebied van moderne en hedendaagse kunst. Als je een bezoek wil brengen bekijk je best vooraf wat je zeker wil zien. Het museum is namelijk zo groot dat je niet veel uit je bezoek gaat halen als je er onvoorbereid en op je gemak gaat rondlopen.

Brug bezichtigen? Metro heen, te voet terug

Wil je een van de bruggen in New York bezichtigen? Neem dan de metro heen en kom te voet terug. Het is meestal een eindje stappen en daarom is het slimmer om de weg heen met de metro te doen en de terugweg te voet. Als je heen te voet gaat, dan heb je waarschijnlijk geen zin meer om heel de weg terug te stappen maar het is net op die terugweg dat je het mooie uitzicht op de skyline van New York te zien krijgt.

Enkele bruggen die de moeite waard zijn om van dichterbij te bekijken zijn de Brooklyn Bridge, de Manhattan Bridge, de Verrazano Narrows Bridge. Die laatste brug heeft nog geen voet- of fietspad maar is wel te bekijken vanuit de auto of de bus. De brug is meer dan vier kilometer lang dus te voet zou je wel een tijdje onderweg zijn! Het is ook de enige brug die niet in verbinding staat met Manhattan en is vooral bekend omdat de New York Marathon daar jaarlijks z’n start heeft.

iStock

Koop je niet arm aan eten

Voor elke grote of kleine honger kan je meteen iets vinden als je rondloopt in New York. De prijs die je daarvoor betaalt kan echter serieus tegenvallen. Soms betaal je gemakkelijk 75 dollar per persoon voor een diner of als je in een of andere hippe koffiebar gaat ontbijten, dan ben je misschien wel 25 dollar kwijt aan je ontbijt alleen. Daarnaast is het ook de normale gang van zaken dat er standaard een ‘tip‘, oftewel een fooi, wordt aangerekend. Niet schrikken dus als er plots 10 dollar extra op je rekening staat.

Kies daarom voor een pizzeria of een burgerrestaurant bijvoorbeeld, die zijn vaak wel nog betaalbaar en ook lekker. Als je geluk hebt met het weer dan is het uiteraard ook leuk om de supermarkt binnen te wandelen en een picknick samen te stellen bijvoorbeeld. In supermarktketen Wholefoods kan je buffetten vinden van zowel salades als warme maaltijden waaruit je zelf je maaltijd mag samenstellen en in een bakje scheppen. Voor liefhebbers van rijst en curry is het de moeite om tot Chinatown te lopen omdat je daar goedkoper Chinese food zal vinden dan in de drukke straten van Manhattan bijvoorbeeld.

Sta een beetje vroeger op voor Broadway

Als je in New York bent, dan is het zeker de moeite om naar een Broadway musical te gaan. Dé klassieker is uiteraard The Lion King maar er zijn ook nog tientallen andere opties. Veel reisbureaus raden aan om op voorhand tickets te kopen zodat je zeker bent van je plek. Let wel op want je bent dan sowieso heel veel geld kwijt.

Maakt het je niet veel uit welke musical je nu precies gaat zien, dan is het beter om ter plekke naar een ticket box op Broadway te gaan. Je doet dat best vlak voor openingstijd zodat je als eerste aan het loket staat. Je zal dan verschillende opties qua prijs, show en zitplaatsen voorgeschoteld krijgen en met een beetje geluk kan je toch nog, voor een degelijke prijs, terecht bij je eerste keuze!

Oase van rust at The High Line

Waar ooit nog dagelijks treinen passeerden, ligt nu een oase van rust. Alleszins, toch als het er niet te druk is. The High Line is heel populair bij zowel toeristen als de lokale bevolking voor een wandeling doorheen het groen of een picknick in ’t zonnetje. Bloemen, bomen, uitkijkpunten en speeltuinen voor de kinderen, je vindt het er allemaal.

De site ligt zo’n negen meter boven de straten van New York dus je ontsnapt even aan de drukte en de mensenmassa’s. Ze loopt over een gebied van een dikke twee kilometer en onderweg, tijdens je wandeling, valt er van alles te beleven. Zo heb je indrukwekkende uitzichten over de straten, kom je enkele (koffie)bars tegen en passeer je zo nu en dan eens een straatartiest.

Ontdek hier waarom je – samen met deze tips & tricks – nu echt niet langer meer mag wachten om je citytrip naar New York te plannen!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…