Citytrip Oslo: tips om geld te besparen in het dure Noorwegen

Citytrip Oslo: tips om geld te besparen in het dure Noorwegen

Noorwegen is een land dat bekendstaat voor z’n ongerepte natuur, prachtige fjorden en het noorderlicht. Maar de hoofdstad Oslo is de ideale bestemming voor een citytrip. Met deze tips kan jij goedkoop op citytrip naar Oslo!

Wil je op citytrip naar een stad waar je naast cultuur ook heel wat natuur kan opsnuiven? Dan moet je zeker Oslo eens overwegen. De hoofdstad van Noorwegen heeft voor ieder wat wils en zowel de cultuurliefhebber als de doorwinterde backpacker komen er aan hun trekken.

Oslo

Oslo is natuurlijk de hoofdstad van Noorwegen en tegelijkertijd de Noorse stad met de meeste inwoners, al moet je dat in perspectief zien. Oslo telt bijna 700.000 inwoners, maar heeft een oppervlakte van maar liefst 454 km². Hierdoor is het een van de meest dunbevolkte hoofdsteden ter wereld, met een bevolkingsdichtheid van 1.580 inwoners per km². Ter vergelijking, de bevolkingsdichtheid van Brussel is 5.476 inwoners per km². Dus hoewel Oslo de grootste stad van Noorwegen is, zal je er niet het gevoel krijgen van een grootstad.

Verder staat Oslo bekend als de groenste hoofdstad ter wereld. Die titel kreeg de stad omdat het de meeste inspanningen levert op het vlak van ecologische duurzaamheid. Maar Oslo is ook letterlijk een groene stad, met enorm veel parken, natuurgebieden en zelfs de typisch Noorse fjorden zijn in de hoofdstad te bewonderen.

Hoe geraak je in Oslo?

Je kan naar Oslo rijden met de auto. Dat is een autorit van ongeveer 17 uur, maar je kan onderweg wel halt houden in een paar interessante steden en er zo een roadtrip van maken. Zo liggen onder andere Bremen, Hamburg en het Deense Aarhus op de route, maar kan je ook een kleine omweg maken langs Kopenhagen en Gotenburg.

Maar de makkelijkste en minst tijdrovende manier om in Oslo te geraken, is natuurlijk met het vliegtuig. Vanuit Brussel sta je in ongeveer twee uur in Oslo. Zowel het Belgische Brussels Airlines als het Noorse SAS hebben vluchten tussen Brussel en Oslo, die soms al voor 40 euro te kopen zijn.

Bezienswaardigheden

Oslo is natuurlijk de hoofdstad van Noorwegen, dus kan je er het koninklijk paleis vinden, waar de Noorse koning, Harald V, nog steeds woont. Het paleis ligt middenin het Slottsparken, een groot en prachtig park. Verder is ook het stadhuis, het zogenaamde Rådhuset, de moeite waard, dat is gelegen aan de Oslofjord en geeft een mooi uitzicht over de haven, het water en de bergen. Een andere trekpleister is de Akershus. Dit is een fort dat al in 1299 werd opgetrokken als kasteel en vanaf 1592 gebruikt werd als fort tegen indringers. In 1637 werd het opnieuw omgebouwd tot een kasteel, dat nu te bezichtigen is als museum.

iStock

Naast deze historische gebouwen is er ook heel wat moderne architectuur te vinden, waarvan het operahuis het bekendste voorbeeld is. Het Noorse operahuis werd gebouwd in 2008 en staat eveneens aan de Oslofjord. Het loont vooral de moeite om langs de schuine daken het operahuis op te klimmen want het uitzicht van bovenop het gebouw is werkelijk adembenemend.

Unieke aanraders

Wie denkt aan Noorwegen, denkt natuurlijk ook meteen aan de Vikings. Dus is er een museum gewijd aan deze stoere zeebonken. Vikingskipshuset ligt op het eiland Bygdøy, dat makkelijk te bereiken is met de waterbus. In het Vikingskiphuset staat zoals je waarschijnlijk al uit het Noors kon afleiden, een echt Vikingschip.

Een andere bijzondere trekpleister is de springschans Holmenkollen. Noorwegen is een van de toplanden wanneer het aankomt op wintersport, dus is het logisch dat ze in hun hoofdstad een grote skischans hebben staan. Je kan deze helemaal beklimmen en van bovenop de schans heb je een prachtig uitzicht over de Oslofjord. Het is een hele klim, maar echt de moeite.

Natuur

Oslo ligt aan het uiteinde van de Oslofjord, een van de grootste fjorden van Noorwegen, dus is de natuur uiteraard nooit ver weg. Van vrijwel overal in de stad kan je de bergen langs de fjord zien aan de horizon. Verder zijn er ook enorm veel parken te vinden in de hoofdstad.

iStock
Het interessantste park is met een straat voorsprong het Vigelandpark. In dit park staan maar liefst 212 standbeelden, gemaakt door Gustav Vigeland. Die beelden stellen alle verschillende stadia van het leven uit, maar dan op een ietwat ongewone manier. Zo zie je in het park een kleuter die een woedeaanval krijgt, maar ook een man die om de een of andere reden baby’s in het rond slingert. Fans van vreemde kunst, moeten dus zeker eens naar het Vigelandpark gaan om deze bijzondere beelden in het echt te zien.

Eten en drinken

Noorwegen staat bekend om z’n vis en in Oslo kan je die dus ook supervers vinden. Het grootste aanbod vind je in de Fisketorget (vismarkt) vlakbij het stadhuis. Omdat het hier een markt is, kan je natuurlijk wel een beetje afdingen en zo voor een zacht prijsje genieten van de allerbeste vis.

Is vis niet zo je ding? Dan zijn er natuurlijk honderden andere opties te vinden in Oslo. Alle fastfoodketens hebben verschillende filialen in de hoofdstad van Noorwegen, maar die zijn aan de prijzige kant. Noorwegen staat namelijk op nummer twee op de Big Mac-index, die rangschikt alle landen ter wereld op basis van de prijs van de Big Mac bij McDonald’s. Die laat je dus maar beter links liggen. Er zijn wel heel wat goedkope adresjes te vinden waar je voordelig kan eten. Zo worden Habits Coffee, Freddy Fuego Burrito Bar, TUNCO, Mamma Pizza en Illegal Burger op Tripadvisor geprezen voor hun lekkere eten aan een goedkope prijs.

Beste periode

Je kan Oslo eigenlijk het hele jaar door bezoeken, maar aangezien het in het noorden ligt, moet je toch wel met enkele zaken rekening houden. Zo is het er in de winter lang donker, maar in de zomer extreem lang licht. Aangezien Oslo in het zuiden van Noorwegen ligt, is de temperatuur er het hele jaar door eerder gematigd. In de wintermaanden zakken de temperaturen onder het vriespunt, maar niet onder -10 graden Celsius. In de zomer kan het er tot 20 graden worden. Tropische temperaturen moet je er dus niet verwachten, maar je kan je dikke winterjas in de zomer zeker thuis laten.

Een aanrader is wel om te gaan rond 17 mei. 17 mei is namelijk de nationale feestdag van Noorwegen en die nemen de Noren extreem serieus. Iedereen trekt dan in traditionele Noorse klederdracht de straat op om de dag te herdenken waarop de Noorse Grondwet ondertekend werd. In de twee weken voor de nationale feestdag trekken de leerlingen van het laatste jaar aan de middelbare school massaal de straten op voor de Russfeiring, een groot afstudeerfeest en iets dat je echt gezien moet hebben om het te geloven.

iStock

Tips om geld te besparen

Oslo is, net als de rest van Scandinavië, niet al te budgetvriendelijk, dus hebben wij toch een paar tips om het goedkoop te houden. Noorwegen zie je natuurlijk het beste vanop het water, maar een ticketje voor een bootreis kost je al snel honderden euro’s. Wil je toch graag goedkoop het water op? Dan kan je een gewoon met je ticket voor het openbaar vervoer de boot nemen naar Bygdøy waar je onder andere het Vikingskiphuset kan terugvinden. Vanop het water heb je een prachtig uitzicht over de stad en de verschillende eilanden die rond de stad liggen.

iStock

Verder kan je ook heel wat geld besparen door een hostel of Airbnb te boeken in plaats van een hotel. Zo kan je al vanaf 20 euro per persoon een kamer of zelfs een appartementje vinden. Ook qua vervoer kan je heel wat besparen door in plaats van een taxi te nemen een dag een fiets te huren. In Oslo is er een systeem van deelfietsen dat vergelijkbaar is met Velo in Antwerpen. Een dagpas kost 49 NOK (iets meer dan 5 euro) en je kan je zo een hele dag met de fiets verplaatsen doorheen het centrum van Oslo.

Maar de allerbeste tip om in Noorwegen wat geld te besparen is absoluut geen pintje bestellen op café, want dat kan je al makkelijk 12 euro kosten. Je kan je biertjes ook kopen in de supermarkt, maar daar zijn enkel de hele lichte bieren te koop. Voor zwaardere bieren (waaronder alle Belgische bieren) moet je langs de staatswinkel, de Vinmonopolet. Ook daar zijn er zware taksen op alcohol, maar het kost je alvast minder dan op café. Zo kost een Stella Artois van 33cl in de Vinmonopolet 37,90 Noorse kronen (ongeveer 4 euro). Voor Carlsberg betaal je 29,90 Noorse kroon (iets meer dan 3 euro) voor een blikje van 33 cl.

Heb je zin gekregen in een reisje naar Noorwegen? Boek dan hier!

istock

Gesponsorde artikelen