Citytrip Porto? De beste periode en de mooiste bezienswaardigheden

Citytrip Porto? De beste periode en de mooiste bezienswaardigheden

Porto is een prachtige stad in elk seizoen, maar wat is de beste periode voor jouw citytrip? Als jij lekker eten, een geweldige sfeer en een goedkope bestemming belangrijk vindt, dan kan Porto je zeker bekoren. Wij zetten de belangrijkste elementen even op een rijtje. 

Porto, da’s honderd procent genieten van het beste van Portugal, maar dan zonder de hordes toeristen. Hoewel er genoeg redenen zijn om de tweede stad van Portugal te bezoeken, gaan veel mensen nog steeds naar de Algarve. Wil je toch even een momentje tussenuit om van de zuiderse way of life te genieten, ga dan zeker naar Portugal!

De beste periode

Wil je naar Porto, dan kan je dat in principe in elk seizoen. Het is er sowieso fijn struinen langs de Douro en je kan er altijd lekker eten en mooie dingen zien. Maar Porto ligt in het noorden van Portugal en dus wordt het er wel degelijk wat frisser. Wil je de superhete temperaturen van tijdens de zomervakantie vermijden én ook een koopje doen in termen van vliegtuigtickets? Dan zijn er betere momenten om te gaan.

Goedkoop naar Porto vliegen, dat doe je bij voorkeur in de nazomer: september of oktober dus, of gewoon net voor de zomervakantie, mei en juni. Dan zakt de gemiddelde temperatuur wel, maar koud wordt het niet echt. Daarbij blijf je ook weinig kans op regen hebben. Neem het van ons aan: Porto is nogal heuvelachtig, vijfentwintig graden is sowieso wat warm als je echt de hele stad wil verkennen.

Wat moet dat kosten? Voor zo’n 120 euro sta je heen en terug van de luchthaven naar Porto.

iStock

Wat is er te doen in Porto?

Porto is de tweede stad van Portugal en heeft twee grote voordelen die Lissabon niet heeft: porto en de Douro. Gelukkig zijn de twee ook nog eens gelinkt. De Douro is de rivier die Porto in twee snijdt en ervoor zorgt dat de stad twee mooie waterkanten heeft met restaurantjes en portoproeverijen. En dat zijn meteen twee redenen waarom je dringend op het vliegtuig naar Porto moet springen.

Want de Portugese stad barst van de goedkope restaurantjes waar je voor tien euro een driegangenmaaltijd naar binnen werkt. Basic maar lekker en meestal nog gezond ook. Overigens: Porto heeft ook heel wat opties voor vegetariërs, da’s mooi meegenomen. Onze tip: ga een middagmaal eten voor een prijsje en eet ’s avonds iets kleins. Uiteraard kan je in de namiddag of als ontbijt proeven van de geweldige Pasteis de Belem.

iStock

Porto, porto, porto

En dan is de hamvraag: is porto drinken of proeven in Porto niet gewoon een toeristenval? Wel, nee eigenlijk. De talloze portostokerijen langs de kant van de Douro zijn eigenlijk best de moeite waard en serveren je voor een prijsje drie soorten porto. Wij raden aan om één keer een tour te doen in een stokerij (altijd met drie soorten porto inbegrepen) en je vervolgens op een aantal terrasjes te installeren waar je een proeverij kan doen.

Gelukkig combineert porto als de beste met eten. Een paar suggesties: een portoproeverij met chocolade, in The Croft Cellar in het Gaia-district bijvoorbeeld. Daarna kan je langs de waterkant in Gaia een bacalhau com natas (kabeljauw in de room) proeven. Uiteraard drink je dat niet met porto, maar met een vinho verde, een witte wijn die traditioneel is voor de streek.

iStock

Bezienswaardigheden

Porto staat bekend om z’n architectuur, het bekendste gebouw moet zowat het treinstation van Sao Bento zijn, dat betegeld is. Heel bijzonder en ook prima te voet te doen. En uiteraard kan je in Porto ook heel wat kerken en kathedralen vinden, die allemaal te bezoeken zijn. Maar ook een wandeltoer door Porto kan je de mooiste plekjes van de stad laten zien.

Dan is er natuurlijk ook nog één onontkoombaar fenomeen in Porto: de bruggen over de Douro. De beste manier om die te zien (en ook de leukste) is via het water. Een ‘six bridges’ boottrip is één van de absolute highlights van elke citytrip naar Porto. Je kan ze in allerlei variaties krijgen: met of zonder eten en met of zonder porto.

De bekendste brug van Porto is de Luis I-brug. Die kan je gewoon te voet oversteken (let op, het is ook één van de drukste bruggen voor autoverkeer in Porto) en de prachtige ijzeren constructie up close gaan bekijken. Maar je kan ze ook beklimmen en da’s een tip die we toch willen meegeven aan de waaghalzen, want van op de brug ziet de Douro er plots héél klein uit. Voor de durvers is er trouwens ook een kabelbaan boven Porto

iStock

Muziek

Je kan ook niet zeggen dat je Porto bezocht hebt, zonder minstens één keer een stukje van de indrukwekkend Fado-muziek beluisterd te hebben. Fado is een traditionele soort muziek, gezongen door één persoon en begeleid door een Portugese gitaar. Het zijn trieste, emotionele songs waar je ook best een portootje bij drinkt, maar ze blijven wel hangen.

In bars waar Fado wordt gezongen, kan je meestal ook iets om te eten krijgen, maar ben je eigenlijk gewoon op zoek naar een leuke avond, wees dan gerust. Porto heeft namelijk ook een bloeiende rockscene en genoeg dancings om elke ochtend een kater van te hebben.

iStock

Tips om goedkoop Porto te bezoeken

Ook in Porto kan je een Sandeman Free Walking Tour doen, die gaat van start op de Praca Gomes Texeira, tijdens het hoogseizoen alle dagen. Daarmee zie je de hoogtepunten, te voet. Op het einde kan je de gids wel een fooi geven, ze doen het ook voor niets uiteindelijk, maar wie echt blut is, heeft zo gratis de stad gezien.

Goedkoop eten is zeker haalbaar in Porto. Zelfs als je graag uitgebreid wil eten, is Porto een heel goedkope stad. Voor een paar euro heb je een koffietje en een ontbijtkoek en de Portugezen weten wat lekker ontbijt is. Wie tussen twaalf en twee een lunch boekt, kan daar vaak een driegangenmenu voor zo’n tien euro krijgen. ’s Avonds kan je dan eventueel nog eten scoren aan het waterfront, maar zelfs daar zijn er veel tavernes die heel goedkoop en lekker eten serveren. Je kan er trouwens overal gratis water krijgen, al ga je misschien liever voor een goedkope kan vinho verde.

Voor 15 euro heb je een Andante-ticket, dat je 72 uur door Porto laat tsjezen met het openbaar vervoer. Supersnel, handig en eigenlijk echt goedkoop. Wie gewoon wat van de binnenstad wil genieten, gaat gewoon te voet.

De beste plek om gewoon wat rond te hangen, is ongetwijfeld de Ribeira-wijk, het historische centrum. Maar wie echt goedkoop wil gaan, kijkt best eens op de markten, langs het strand bijvoorbeeld. Ook de boerenmarkt in Gaia is een leuke plek om goedkoop de echte Portugese sfeer op te snuiven.

En uitbollen, dat doe je natuurlijk met een portootje. Wie dat goedkoop wil doen, gaat natuurlijk gewoon naar de lokale supermarkt.

Heb je zin gekregen in een citytrip naar Porto? Boek dan hier je reis!

iStock

Gesponsorde artikelen