In het kort
- De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), de Pro League, ACFF en Voetbal Vlaanderen een belangrijke stap in de strijd tegen discriminatie en racisme
- Er werd een plan met vijf belangrijke stappen ontwikkeld: afleiden, afzonderen, anderen betrekken, aanspreken en aanwezig blijven.
- Sinds de opstart van het actieplan steeg het aantal meldingen van discriminatie met 34 procent.
Actieplan “Come Together”
Deze maand zetten de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), de Pro League, ACFF en Voetbal Vlaanderen een belangrijke stap in de strijd tegen discriminatie en racisme, zo meldt Sporza. Met hun ‘Come Together’-campagne willen ze elke voetballiefhebber oproepen tot actie bij onaanvaardbaar gedrag op en rond het veld. Samen met de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Plan International werd een plan ontwikkeld met vijf krachtige stappen (vijf A’s) die iedereen kan zetten: afleiden, afzonderen, anderen betrekken, aanspreken en aanwezig blijven.
Stijgende meldingen
Dit actieplan kwam in 2021 tot leven om discriminatie en racisme op en rond het voetbalveld te bestrijden. Slachtoffers en getuigen van onaanvaardbaar gedrag werden toen opgeroepen aangifte te doen. Uit onderzoek blijkt dat een op de drie jongeren al het slachtoffer is geweest van discriminatie in het jeugdvoetbal, waarbij racisme en bodyshaming vaak voorkomen. Sinds de opstart van het actieplan steeg het aantal meldingen van discriminatie met 34 procent.
Reageren op discriminatie
Nu ligt de focus op reageren. Uit een onderzoek van Plan International blijkt dat in 75 procent van de gevallen omstaanders niet ingrijpen als ze getuige zijn van ongepast gedrag. Peter Willems, CEO van de KBVB, benadrukt: “De strijd tegen racisme en discriminatie blijft belangrijk. ‘Come Together’ legde de fundamenten, maar nu is het tijd om samen op te staan. De tijd van zwijgen is voorbij. Laten we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen en samen een veilige, inclusieve voetbalomgeving creëren.”