Het Comité P, dat op de politiediensten toeziet houdt, heeft sinds 18 maart, de datum waarop de coronamaatregelen van kracht werden, 235 klachten ontvangen van burgers die zich onjuist behandeld voelden door de politie bij de aanpak van de coronaregels. Dat meldt de krant De Tijd.
Het zou gaan om klachten in verschillende categorieën. Het gaat in alle gevallen om burgers die boos zijn omdat ze een boete kregen voor het overtreden van een coronamaatregel.
Een opvallende klacht kwam van een uroloog tegen de politie van Dilbeek. Het ging om een proces-verbaal over een niet-essentiële verplaatsing. Volgens de arts bracht hij een patiënt die klaagde over testiculaire pijn naar het ziekenhuis.
(Groei van nieuwe besmettingen stagneert, Belgen steeds minder welkom in buitenland.)
Mondmasker
Andere klachten gaan onder meer over het niet dragen van een mondmasker en handschoenen, het niet gebruiken van ontsmettingsstoffen en het niet respecteren van het principe van social distancing.
Daarnaast werden bij het Comité P klachten ingediend over woonstbetredingen, waarbij de politie zonder toestemming een privéwoning binnendrong om inbreuken op de coronamaatregelen vast te stellen. Dat mocht de politie tijdelijk als een middel om feestjes en samenscholingen tegen te gaan.
Het Comité P kreeg daarover minstens acht klachten. In drie gevallen stelde de klachtindiener vragen over de juridische gevolgen van de procedure van het betreden van de woning.
(Grondwetprofessor Johan Vande Lanotte noemt avondklok “onwettig en disproportioneel”.)
235 klachten op meer dan 119.000 inbreuken
Nico Paelinck, de voorzitter van de Vaste Commissie van de lokale politie, zegt dat hij niet op de hoogte was van de vele klachten over het optreden van de politie: “Maar 235 klachten valt goed mee als je weet dat er meer dan 119.000 inbreuken zijn vastgesteld en dat doorgaans 80 procent van de klachten bij het Comité P onterecht blijkt te zijn.”