Grondwetprofessor Johan Vande Lanotte noemt avondklok “onwettig en disproportioneel”

Johan Vande Lanotte grondwet avondklok
EPA

Professor in het grondwettelijk recht en voormalig sp.a-kopstuk Johan Vande Lanotte zegt dat de avondklok in de provincie Antwerpen “onwettig” en “disproportioneel” is. Volgens Vande Lanotte heeft de overheid de avondklok “gemakshalve” ingevoerd en had een samenscholingsverbod “quasi hetzelfde” effect kunnen hebben. Ook klaagt Vande Lanotte aan dat mensen om middernacht bijvoorbeeld geen wandeling meer mogen maken, waarbij ze met niemand in contact komen.

ISOPIX

De avondklok werd vorige week aangekondigd door de Antwerpse gouverneur Cathy Berx (CD&V). Haar argument: een avondklok is gemakkelijk te handhaven door de ordediensten. Berx stelde dat het moeilijk is om in de private sfeer te controleren op feestjes en fuiven en zei dat een samenscholingsverbod daarom minder doeltreffend zou zijn.

“Dat argument gaat er dus van uit dat de feesten niet meer doorgaan omdat de mensen na 23.30 uur en voor 6 uur niet naar huis kunnen”, stelt Vande Lanotte in een persbericht, waarover onder meer de Mediahuis-kranten schrijven. “Familiefeesten overdag? Nooit van gehoord blijkbaar. Fuiven waar de (jonge) mensen blijven slapen? Nooit van gehoord.”

Vande Lanotte zegt dat private feesten en fuiven ook met een avondklok nog voor problemen kunnen zorgen en dat die nog moeilijker te controleren zijn.

“Samenscholingsverbod was beter geweest”

Volgens Vande Lanotte was een samenscholingsverbod een meer proportionele maatregel geweest: “Een samenscholingsverbod verbiedt wat niet meer mag. Een avondklok verbiedt wat niet meer mag, maar nog veel meer. Er is geen enkel gevaar voor de volksgezondheid wanneer iemand om middernacht alleen of met zijn partner een wandeling wil maken.”

“Gemakshalve”

Volgens Vande Lanotte voerde de overheid de avondklok “gemakshalve” in. “Als we het handhavingsgemak van de politiediensten als een doorslaggevend motief voor een zo verregaande vrijheidsbeperking gaan hanteren, dan zijn we fundamenteel verkeerd bezig”, stelt het voormalige sp.a-kopstuk.

Daarnaast wijst Vande Lanotte erop dat de reactie van de overheid “sterk en ongewoon” moeten zijn tijdens de coronacrisis, “maar ze mag nooit de marges van de proportionaliteit overschrijden”: “Als er meer politiemiddelen nodig waren, kon en moest zo nodig extra federale steun gevraagd worden.”

Gesponsorde artikelen