Coronavirus: Antwerpen voert avondklok in voor hele provincie

Antwerpen Cathy Berx
Cathy Berx, gouverneur van Antwerpen – Bron: Isopix

De Antwerpse Provinciale Crisiscel heeft bijkomende maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus in de provincie tegen te gaan. Zo komt er onder andere een avondklok tussen 23.30 en 6 uur en zullen cafés en restaurants al om 23 uur moeten sluiten. Dat heeft gouverneur Cathy Berx zojuist bekendgemaakt.

Antwerpen is de provincie in België die het zwaarst getroffen is door de tweede golf van het coronavirus in ons land. Het was dan ook duidelijk dat daar, na de verstrenging van de Nationale Veiligheidsraad, nog extra maatregelen zouden afgekondigd worden.

“De epidemiologische situatie in de regio Antwerpen dwingt ons er helaas toe om bovenop de bijkomende maatregelen die de nationale Veiligheidsraad heeft genomen, aanvullende aangepaste maatregelen te nemen die tot doel hebben om de verspreiding van het Corona-Covid-19 virus een halt toe te roepen met een zo beperkt mogelijk impact op de economie. Deze maatregelen hebben tot gevolg dat we ons sociaal leven de komende 4 weken drastisch moeten herorganiseren”, schrijft Berx in een persmededeling.

Avondklok

De bedoeling is dat in de provincie Antwerpen het sociaal leven volledig stopt tussen 23.30 en 6 uur. Tussen die uren komt er dus een avondklok en moet iedereen thuis zijn, behalve voor noodzakelijke verplaatsingen zoals naar het werk of naar het ziekenhuis gaan. Cafés en restaurants zullen er al om 23 uur sluiten, twee uur vroeger dan in de rest van het land dus.

Op café en op restaurant moet iedereen individueel zich registreren. Die gegevens zullen vier weken bijgehouden worden en kunnen gebruikt worden voor contact tracing bij eventuele besmettingen. Voor markten gelden dezelfde regels als voor winkels: geen funshoppen en maximum 30 minuten.

Mondmaskers

Mondmaskers worden verplicht in heel de provincie voor iedereen boven de 12 jaar. Dat geldt op het publieke domein én op plaatsen waar de fysieke afstand van 1,5 meter niet kan gerespecteerd worden. Tijdens het eten en drinken en thuis geldt de verplichting niet.

Ook wordt telewerken in heel de provincie verplicht, tenzij het echt niet anders kan.

Fitnesscentra en feestzalen

In de zwaarst getroffen zone – stad Antwerpen en de omliggende gemeenten – sluiten bovendien ook alle fitnesscentra en feestzalen. Evenementen en feesten zijn er ten strengste verboden.

De nieuwe maatregelen zullen in de loop van morgen in een Provinciaal Besluit gepubliceerd worden. Vanaf dan zal er strikt toegekeken worden op de naleving ervan, laat de provincie Antwerpen weten. Gouverneur Cathy Berx roept de Antwerpenaren ook op om niet elders te gaan feesten en zoveel mogelijk binnen te blijven.

Gesponsorde artikelen