Honden kunnen coronavirus in zweetgeur herkennen: universiteiten van Gent en Luik leiden corona-speurhonden op

Gedaan met coronatesten? Binnenkort zullen speurhonden in staat zijn mensen met corona aan te duiden. Om de dieren te kunnen opleiden, verzamelen de universiteiten van Gent en Luik nu volop zweetstalen van coronapatiënten. Tegen eind augustus zouden de eerste corona-speurhonden inzetbaar zijn.

“Om mensen met het coronavirus te kunnen opsporen, moeten de honden opgeleid worden met een bepaald geurprofiel. En we weten dat het coronavirus een specifieke geur afgeeft in het zweet. Daarom zijn we nu bezig zo veel mogelijk zweetstalen te verzamelen. We hebben er nodig van mensen die wél besmet zijn met het coronavirus, en van anderen die het virus niet hebben. Daarvoor hebben we mannen en vrouwen nodig van alle leeftijden. Als we zo kunnen bepalen wat de zweetgeur is van besmette mensen, dan kunnen honden die geur oppikken”, vertelt professor Chris Callewaert van de Gentse universiteit aan Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Weinig gevaar voor de honden

De honden zouden dus in contact komen met besmette mensen. Maar de dieren lopen alleszins geen gevaar, zegt de professor: “Het coronavirus wordt alleen verspreid via speeksel en partikels uit de neus, en niet via de huid en het zweet op de huid. Als het virus toch op de huid zit, dan komt het via een speeksel- of neusdruppeltje. We nemen ook alleen maar een zweetstal, waarin zo goed als zeker geen virus zit. We hebben de geur nodig die het virus aan het zweet meegeeft. Als we het zweetstaal aan de hond aanbieden, is er tussen het staal en de hond een afstand van 10 à 20 centimeter. Dus zagen we geen bezwaar om eraan te beginnen. Ook als een hond iemand besnuffelt die besmet zou zijn is er zo goed als geen risico. De hond komt maar tot aan de benen. En er zijn maar zeldzame gevallen, waarbij het virus op een hond of kat werd gevonden. En dat kwam meestal omdat het baasje heel ziek was en het huisdier veel had geaaid.”

Luchthavens

speurhonden corona
De speurhonden zullen vooral in luchthavens worden ingezet – EPA

Vooral op plaatsen waar veel mensen passeren, zoals luchthavens, zullen de honden goed bruikbaar zijn: “Als de honden aan de ingang het volk besnuffelen, kunnen ze besmette mensen er in een vroeg stadium uithalen. En ook al zijn die honden heel accuraat, een extra test kan dan iedereen ervan verzekeren of  er al dan niet een besmetting is, en of quarantaine nodig is. Alles samen gaat dat iets sneller dan te wachten tot iemand symptomen heeft en naar de dokter gaat voor een test, waarvan het resultaat nog eens op zich laat wachten”, zegt professor Callewaert.

De universiteit Gent is nog op zoek naar een heel aantal mensen die een zweetstaal willen afstaan. De honden worden opgeleid in een trainingscentrum in Bredene. Tegen eind augustus hopen ze de honden te kunnen inzetten.


Meer
Lees meer...