Confederalisme in de diepvriezer: met deze drie punten wil N-VA naar de volgende verkiezingen trekken

Economie, veiligheid en identiteit. Dat zijn de drie pijlers van de verkiezingscampagne van N-VA. Niet het confederalisme dus, waar de N-VA uiteindelijk naar streeft. Dat is een systeem waarbij bijna alle bevoegdheden naar het Vlaamse niveau getrokken worden.

Van een nieuwe staatshervorming naar een confederaal model voor België lijkt voorlopig dus geen sprake. Toch beweert De Wever dat zijn partij zijn Vlaams-nationalistische koers niet de rug toegekeerd heeft. “We gaan onze tegenstanders geen cadeau doen door vooraf op het confederalisme in te zetten”, zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in Het Laatste Nieuws. “We zien na de verkiezingen wel of het erin zit. Pas op de avond van de verkiezingen zullen we weten hoe ver onze communautaire aspiraties kunnen reiken. Gaat het over autonomie, dan hebben we ons lot niet in eigen handen. Voor de campagne vertrekken we vanuit onze eigen sterkte: herstelbeleid, veiligheid, eigen identiteit.”

Partijraad slikt ‘strategie 2018-2019’

De partijraad kreeg afgelopen weekend de ‘strategie 2018-2019’ te horen. In die partijraad zetelen naar verhouding veel separatistische flaminganten. Toch werd de boodschap van De Wever warm onthaald. “Het sociaaleconomisch herstelbeleid van de regering-Michel en de regering-Bourgeois slaat aan”, zegt De Wever. “De economie leeft op, bedrijven trekken mensen aan, werknemers houden netto meer over. We investeren in tijden van terreur in een volwassen veiligheids- en migratiebeleid, gesymboliseerd door Jan Jambon en Theo Francken. En we gaan scherpstellen op onze eigen identiteit: hoe willen we samenleven, op basis van welke normen en waarden, en hoe verzoen je dat met massale migratie? Andere partijen blazen daar warm en koud over. Ik zal daar assertief over zijn, zonder valse schaamte over wie wij zijn en waar we voor staan.” Ook blijft Bart De Wever zeker tot 2019 partijvoorzitter van de N-VA.

epa

De Wever speelt op veilig

Met deze campagnestrategie wil de N-VA vooral de Franstalige coalitiepartner MR een veer op de hoed steken. De Wever laat duidelijk zien dat hij verder wil met het liberale regeringsbeleid van premier Michel. Moest de N-VA de communautaire kaart trekken, dan zou MR gezichtsverlies lijden in Franstalig België. Zowat alle Franstalige partijen zijn namelijk fel gekant tegen een nieuwe staatshervorming. Ook zouden de Vlaamse coalitiepartners CD&V en Open Vld scherpe kritiek uiten als N-VA met het voorstel van confederalisme naar de verkiezingen zou trekken. Bij CD&V zitten ze momenteel niet te wachten op een zevende staatshervorming en Open Vld geeft zich tegenwoordig uit als een federale partij, geen confederale. N-VA speelt dus op veilig en hoopt nog eens vijf jaar aan de macht deel te nemen in een rechts-liberale regering met Vlaams overwicht.

Vlaams Belang laat zijn tanden zien

Eén partij is misnoegd over deze beslissing van N-VA en dat is natuurlijk het Vlaams Belang. Zij labelen het feit dat De Wever Vlaamse autonomie nogmaals op de tweede plaats zet, als hoogverraad tegen de Vlaamse zaak. Amper twee weken geleden had Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken aan Vlaams-nationalistische N-VA’ers de oproep gedaan om in een soort coalitie met het Vlaams Belang een “V-front” te vormen, dat naar onafhankelijkheid streeft. “Nu de N-VA haar communautaire programma ondergeschikt heeft gemaakt aan ministerpostjes, is het belangrijk dat we als Vlaams-nationalisten met vereende krachten naar de kiezer trekken”, zei Van Grieken. Tot nu toe lijkt de kans klein dat dat “V-front” een succes wordt, vanwege het aangebrande imago van het Vlaams Belang.

epa

Peiling: N-VA 30,2 procent

De Wever kijkt ook tevreden naar het resultaat van de recente peiling van VTM, Het Laatste Nieuws, RTL en Le Soir. Daaruit blijkt dat N-VA maar liefst 30,2 procent van de Vlaamse kiezers achter zich heeft. “De voorspellende waarde van peilingen is fake”, zegt De Wever. “Maar ik ga daar niet flauw over doen: ik heb liever goede fake dan slechte fake. Er is een psychologisch effect. De ambiance in de partij zit goed.”

Meer
Lees meer...