Almaar meer corona-uitvallers: NMBS moet treinen schrappen, vertraging op bouwwerven

Er vallen steeds meer werknemers uit wegens een coronabesmetting of omdat ze in quarantaine moeten gaan. Dat ervaren onder meer de NMBS, De Lijn en de bouwsector.


Spoorwegmaatschappij NMBS moet nog meer treinen tijdelijk uit het aanbod halen, omdat er door de impact van de vierde golf van het coronavirus te weinig personeel beschikbaar is. Vanaf vandaag zullen er elke dag circa 120 treinritten niet uitgevoerd worden, zo heeft de NMBS eerder aangekondigd. Dat komt overeen met zowat 3,2 procent van de dagelijkse 3.800 ritten.

De treinritten die afgeschaft worden zijn verspreid over vijf verbindingen. Zo wordt één op de vier IC-treinen per uur tussen Antwerpen en Brussel tijdens de week geschrapt. De S32 Puurs-Essen-Roosendaal rijdt tijdelijk maar om het uur, in plaats van elk half uur. En de S53 tussen Gent-Sint-Pieters en Lokeren valt volledig weg. Ook de IC-treinen tussen Bergen en Aulnoye en tussen Namen-Charleroi en Maubeuge worden voorlopig geschrapt.

De spoorwegmaatschappij nam de beslissing omdat er veel werknemers afwezig zijn door ziekte of omdat ze in quarantaine zitten. “In functie van de evolutie van de ziektecijfers zal zo snel mogelijk worden teruggekeerd naar het totale aanbod”, zegt de NMBS in een persbericht.

De Vlaamse busmaatschappij De Lijn kwam eerder met een gelijkaardige mededelingen. Ook daar kunnen momenteel niet alle ritten gereden worden omdat veel chauffeurs uitvallen door ziekte of quarantaine.

Door de treinen op voorhand te schrappen, kiest de NMBS naar eigen zeggen voor duidelijkheid voor de reiziger. Anders zou die geconfronteerd kunnen worden met onverwacht afgeschafte treinen.

De vierde coronagolf en de strengere maatregelen hebben ook gevolgen voor het aantal treinreizigers. Dat is teruggevallen naar 70 procent van het aantal voor de coronacrisis, zegt de NMBS. In september en oktober was dat nog 80 procent.

Bouw

De coronacrisis zorgt er ook voor dat wie wil bouwen met nog wat extra vertraging op de werf moet rekening houden. Twee bouwbedrijven op de drie kampen immers met arbeiders die ziek thuis of in quarantaine zitten.

Veel bouwprojecten liepen al vertraging op door bevoorradingsproblemen en materiaaltekorten. Daar bovenop komt de impact van de vierde coronagolf. Een rondvraag van de Confederatie Bouw leert dat bijna twee bouwbedrijven op de drie de voorbije week één of meerdere afwezigen telden, die ofwel ziek thuis zitten of in quarantaine.

Dat hoge aantal afwezigen hindert de bouwactiviteiten: 95 procent van de getroffen bouwondernemingen ziet zijn opleveringstermijn verlengen. Vier op de tien bedrijven zeggen ook momenteel tijdelijke werkloosheid te gebruiken, tegen 11 procent in september.

Meer
Lees meer...