‘Coronaprik halen? Snel naar het kasteel van Dracula’

In het Roemeens kasteel dat de schrijver Bram Stoker inspireerde voor zijn griezelroman ‘Dracula’, worden nu Covid-19 vaccins aangeboden. Het Transsylvaanse kasteel Bran, dat dateert uit de veertiende eeuw, zal elk weekend in mei gratis Pfizer-vaccins toedienen aan bezoekers, weet de BBC.

De werknemers van de site lijken zich te amuseren met de promocampagne voor vaccinaties. Medici dragen stickers met tekeningen van hoektanden op hun outfits. Op de borden die over het hele terrein te vinden zijn, werden de getekende vampierentanden vervangen door naalden.

Bezoekers kunnen zonder afspraak langskomen en krijgen ook gratis toegang tot de tentoonstelling over middeleeuwse foltertuigen in het kasteel.

Het maakt allemaal deel uit van een campagne om meer Roemenen te vaccineren. Het land heeft immers toegezegd tegen september ten minste tien miljoen mensen te zullen prikken. Volgens Reuters heeft het land tot nu toe bijna 5,8 miljoen vaccindoses toegediend. De totale bevolking van Roemenië bedraagt 19,41 miljoen mensen.

Weigeringspercentage

Het Oost-Europese land heeft een van de hoogste weigeringspercentages voor vaccins. Bijna de helft van de bevolking wil zich niet laten vaccineren, zo blijkt uit een onderzoek van de Slowaakse denktank Globesec.

Zoals de BBC opmerkt, hopen de ambtenaren dat de vaccinatiecampagne van het kasteel van Bran een zegen zal zijn voor zowel de vaccinatiegraad als het aantal toeristen, aangezien het kasteel de laatste tijd minder bezoekers heeft gezien als gevolg van de pandemie.

Vlad Tepes

Overigens was het kasteel van Bran niet de echte woonst van Vlad Tepes, de bloeddorstige heerser uit de 15de eeuw naar wie Dracula gemodelleerd is. Vlad ‘de Spietser’ woonde in de Citadel van Poenari, die ongeveer 125 kilometer verwijderd is van Bran. Dat kasteel is nu echter een ruïne. (mah)

Meer
Lees meer...