Coronavirus: Dalende trend van aantal besmettingen voorlopig gestopt, 62 doden

De dalende trend van het aantal nieuwe coronabesmettingen lijkt voorlopig gestopt. Dat komt volgens viroloog Steven Van Gucht door een nieuwe teststrategie. De afgelopen 24 uur werd bij 368 mensen een coronabesmetting vastgesteld. Daarnaast vielen 62 nieuwe doden, maar die cijfers blijven wel dalen. Dat blijkt uit de persconferentie van het Federaal Crisiscentrum. Daarnaast werden sinds gisteren 60 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Van Gucht zegt dat het goed is dat dat aantal onder de 100 blijft.

Van de 368 nieuwe coronabesmettingen werden er 199 vastgesteld in Vlaanderen, 131 in Wallonië en 36 in Brussel. De woonplaats van 2 overige patiënten was niet bekend. In totaal werd al bij 53.449 Belgen een coronabesmetting vastgesteld.

Nieuwe teststrategie

Daarmee stopt de dalende trend van het aantal nieuwe besmettingen voorlopig. Viroloog Steven Van Gucht zegt dat dat komt door de nieuwe teststrategie, die sinds vorige week werd aangepast.

“Nu kunnen ook mensen met milde symptomen getest worden, en komen ze ook in de statistieken terecht”, zegt Van Gucht op de persconferentie van het Federaal Crisiscentrum. “Dat is waarschijnlijk de belangrijkste verklaring waarom het aantal besmettingen stijgt.”

60 nieuwe hospitalisaties

EPA

De afgelopen 24 uur werden ook 60 nieuwe patiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Momenteel liggen 2.222 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Daarnaast liggen momenteel 478 patiënten op de afdelingen intensieve zorgen, een stijging met 2 op één dag tijd. Van hen moeten 299 patiënten kunstmatig beademd worden.

Sinds 15 maart werden in ons land al 13.697 patiënten ontslagen uit de ziekenhuizen en werden ze genezen verklaard. Het aantal nieuwe opnames stabiliseert dus nog steeds. “We blijven mooi onder de 100 hospitalisaties”, zegt Van Gucht. Ook het aantal patiënten op intensieve zorgen is gedaald.

Daarnaast vielen de afgelopen 24 uur 62 doden door het coronavirus. 35 mensen kwamen om in de ziekenhuizen, 26 in de woonzorgcentra. De Belgische dodentol staat nu op 8.707. “Hier is de trend dalend, de cijfers dalen met vijf procent per dag”, zei Van Gucht.

Kinderen zelden ziek

EPA

Verder wil Van Gucht ouders gerust stellen naar aanleiding van de gedeeltelijke heropening van de scholen. “We willen er nogmaals op wijzen dat kinderen zelden ziek worden van Covid-19”, zei Van Gucht. “En als ze ziek worden, is het meestal met milde symptomen.”

Uit cijfers in ons land blijkt dat amper 1,7 procent van de patiënten jonger is dan 19 jaar.

“Kinderen en scholen zijn niet bekend als een grote motor voor corona, in tegenstelling tot het griepvirus”, ging Van Gucht verder. “Er zijn bepaalde indicaties dat kinderen minder besmettelijk zouden zijn, maar dat is nog niet zeker.”

Van Gucht haalt ook Zweden als voorbeeld aan. Daar werden de scholen nooit gesloten en in Duitsland en Denemarken zijn de scholen al opnieuw open. “Ook wij denken dat het veilig kan gebeuren”, besluit de viroloog.

Contact tracing

“Vandaag zetten we opnieuw een voorzichtige stap in de afbouw van de coronamaatregelen”, zei crisiscentrum-woordvoerder Yves Stevens. “Om deze stap te kunnen zetten hebben heel wat winkeliers en overheden de afgelopen dagen de nodige inspanningen geleverd. Het is nu aan ons om onze verantwoordelijkheid op te nemen en ervoor te zorgen dat we stap voor stap vooruit gaan.”

Om nieuwe uitbraken van het coronavirus te vermijden, hebben de overheden een nieuwe vorm van contactopvolging in het leven geroepen. “Die maakt het mogelijk om contacten op te sporen van mensen die in contact zijn geweest met een drager van het virus”, zegt Stevens. “Deze contactopname gebeurt enkel per telefoon of sms, via de nummers 02 214 19 19 of 8811 voor sms.”

Stevens waarschuwt ook voor bedriegers: “We hebben jammer genoeg al moeten vaststellen dat er valse berichten rondgaan via andere nummers. Als je een bericht ontvangt dat niet van deze twee nummers komt, moet je dat vooral negeren, geef geen info door en klik niet op vreemde links.”

“Wees ook gezond kritisch over de vragen die gesteld worden”, zei Stevens nog. “De bezoeker zal je vooral vragen stellen over de contacten die je de afgelopen dagen hebt gehad. De info is vertrouwelijk en wordt niet gebruikt om te controleren of u de maatregelen naleeft. Er zal nooit gevraagd worden om bijvoorbeeld bankgegevens of wachtwoorden door te geven. Geef dergelijke info nooit per telefoon door.”

Meer
door Redactie
Lees meer...