Coronavirus: Wat we nog kunnen leren van Zuid-Korea

Het coronavirus is nu al enkele weken aanwezig in ons land. Maar in Azië zitten ze al enkele maanden met het virus. De oorsprong van het virus lag in China, maar Zuid-Korea was één van de eerste landen die vervolgens de volle lading kreeg. Maar daar ging het land verbluffend goed mee om.

Overal ter wereld worden mensen getroffen door het coronavirus. In het ene land zijn de gevolgen al ernstiger dan in het andere. En dat heeft vooral te maken met hoe landen de crisis aanpakken. De beste leerling van de klas lijkt Zuid-Korea te zijn, waar een gigantische uitbraak vermeden werd door snel te handelen en vooral een flinke portie goodwill van de bevolking.

Corona in Zuid-Korea

Al op 20 januari dook het eerste geval van corona op in Zuid-Korea. Het ging toen om een 35-jarige Chinese vrouw. Drie dagen later werd het virus vastgesteld bij een 55-jarige Zuid-Koreaanse man die voor zijn werk in het Chinese Wuhan was geweest. In de daarop volgende weken bleef het rustig rond het coronavirus in Zuid-Korea.

https://twitter.com/Shehzad89/status/1239238833104990209

Tot het 31ste geval gevonden werd. “Patient 31” was een vrouw uit de Zuid-Koreaanse stad Daegu. Ze was één van de meer dan 200.000 leden van de Shincheonji-kerk en ging daar nog trouw naar de diensten, zelfs nadat dokters haar meermaals hadden aangeraden om zich te laten testen. In die diensten had ze heel wat mensen aangestoken, die op hun beurt heel wat andere mensen aanstoken en het aantal coronabesmettingen schoot de hoogte in. Na enkele dagen zat het aantal besmettingen al flink over de 1.000. Maar Zuid-Korea kreeg de situatie opvallend snel onder controle.

Flatten the curve

Je hebt de laatste weken waarschijnlijk de uitspraak “Flatten the curve” al horen vallen. Dat betekent dat we moeten proberen om de curve met het aantal besmettingen zo laag mogelijk te houden. De besmettingscurve vormt een boog, maar wanneer er te traag ingegrepen wordt, wordt die boog heel hoog. Wanneer er snel en efficiënt ingegrepen wordt, kan de curve laag gehouden worden, en zijn er dus minder besmettingen en bijgevolg minder sterfgevallen. En een curve die duidelijk een stuk lager ligt dan de algemene curve is die van Zuid-Korea.

Coronadoden per land
Financial Times

Zuid-Korea kende aanvankelijk nochtans een snelle groei in het aantal gevallen. Enerzijds door de uitbraak in de kerk in Daegu, maar anderzijds door snel veel tests te doen. Daardoor werden al snel veel gevallen opgespoord, maar konden die ook al snel in quarantaine geplaatst worden. Daardoor ligt vooral de curve met het aantal overlijdens in Zuid-Korea opmerkelijk laag. Van de meer dan 8.236 coronagevallen in het land overleden er uiteindelijk maar 75 mensen. Ter vergelijking: Spanje telt op dit moment 9.407 coronabesmettingen en daar kwamen 335 om het leven.

Drive-through tests

Drive-through corona test Zuid-Korea
Isopix

De eerste reden waarom Zuid-Korea de coronacrisis zo goed onder controle wist te houden, is omdat ze massaal mensen testten op het virus. Daarvoor kunnen mensen zelfs gewoon binnenrijden op een parking zoals een drive-through. Ze rijden binnen, doen hun raampje naar beneden en laten een speekselstaal nemen. Die wordt opgestuurd naar een labo en enkele dagen later krijgen ze te horen of ze besmet zijn met het virus.

In Zuid-Korea zijn er 96 labo’s actief, waarin laboranten dag en nacht stalen onderzoeken. Op die manier kan Zuid-Korea tot 20.000 mensen per dag testen, geen enkel land haalt een hoger cijfer. Door zoveel testen af te nemen, kan er snel ingegrepen worden bij besmettingen. Wie besmet is en ernstige symptomen heeft, wordt meteen overgebracht naar het ziekenhuis, wie lichte symptomen heeft, blijft in quarantaine. Op die manier kan Zuid-Korea de sterftegraad enorm laag houden. Die ligt nu op 0,7 procent, terwijl het percentage wereldwijd op 3,4 ligt. Dat moet wel met een korreltje zout genomen worden, aangezien Zuid-Korea heel wat meer gevallen kon opsporen en er in andere landen dus nog veel mensen zijn die zonder dat ze het weten besmet zijn met het virus.

17 dagen

17 dagen had Zuid-Korea nodig om volledig klaar te zijn voor de komst van het virus. In die tijd maakten de Zuid-Koreanen een test en brachten ze alle labo’s in gereedheid om dag en nacht stalen te testen. Professor Gye Cheol Kwon, van de Laboratory Medicine Foundation omschrijft dat bij BBC als het Koreaanse “Bali bali“-gen. Het Koreaanse woord “bali” (빨리) betekent namelijk “snel”.

De Koreanen hebben daarnaast ook geleerd uit hun fouten bij de uitbraak van MERS in 2015. Toen vielen er 36 doden in Zuid-Korea. Alleen in Saudi-Arabië, waar MERS ontstond, stierven meer mensen. Sindsdien heeft het land een speciaal departement dat zich bezig houdt met mogelijke uitbraken van virussen.

Social distancing

Zuid-Korea corona
Isopix

Net zoals bij ons, werd in Zuid-Korea al snel opgeroepen tot social distancing. En daar hield de bevolking zich braaf aan. Bedrijven raadden hun werknemers aan om van thuis te werken, de scholen bleven dicht en grote evenementen (zoals de concerten van BTS) werden afgelast.

Maar Zuid-Korea ging nog een stapje verder. Zo zijn er warmtecamera’s aan de ingang van verschillende grote gebouwen. Die kunnen meteen meten of iemand koorts heeft. Daarnaast zijn er ook hand sanitizers in liften en zijn er mensen in uniform aanwezig in de metro die je erop wijzen dat je geregeld je handen moet wassen. Daarnaast worden straten, metro’s, enz. regelmatig volledig gedesinfecteerd.

GPS-tracking

Maar de meest drastische manier om corona tegen te gaan, is waarschijnlijk GPS-tracking. Via een app kunnen mensen kijken op welke locaties iemand die besmet is, zich bevindt. Die plaatsen kunnen ze dan vermijden.

Het voelt als een inbreuk op de privacy (wat het ergens ook is), maar het kan wel levens redden. Zo’n app zal er waarschijnlijk niet snel komen bij ons. Maar als we iets willen leren van de Zuid-Koreanen, laat het dan zijn om ons te houden aan de regels van social distancing.

Meer
Lees meer...