De afgelopen 24 uur zijn opnieuw 162 mensen overleden door het coronavirus in België. Bovendien is er nog eens sprake van 241 extra sterfgevallen in de Vlaamse woonzorgcentra tussen 1 en 4 april. De dodentol staat nu in totaal op 2.035. Bovendien werden sinds gisteren 314 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is een daling van het aantal hospitalisaties.
Momenteel liggen 6.012 coronapatiënten in de ziekenhuizen, van wie 1.260 op de afdelingen intensieve zorgen. 999 van hen worden kunstmatig beademd. Dat blijkt uit de dagelijkse persconferentie van het federaal crisiscentrum.
De afgelopen 24 uur werden 1.380 nieuwe besmettingen geregistreerd. Verder mochten 171 mensen sinds gisteren het ziekenhuis verlaten. Er werden in totaal al 4.157 Belgen genezen verklaard van het coronavirus.
Viroloog Steven Van Gucht laat weten dat er nog steeds meer dan 1.000 bedden op intensieve zorgen beschikbaar zijn. De bezettingsgraad op dit moment is ongeveer 56 procent. Het totaal aantal bevestigde besmettingen in België staat op 22.194.
“De cijfers van de pandemie blijven jammer genoeg zeer hoog”, zegt crisiscentrum-woordvoerder Yves Stevens. “Dagelijks zijn er veel slachtoffers te betreuren. Na meer dan drie weken zien we voor het eerst een zeer voorzichtige tendens in de cijfers. De daling van aantal ziekenhuisopnames is bemoedigend. We zijn er nog lang niet, maar we zijn wel op de goede weg. We willen iedereen bedanken die de maatregelen strikt heeft nageleefd.”
Overlijdens in woonzorgcentra
De jongste dagen overleden in ons land 241 mensen in de Vlaamse woonzorgcentra. Er wordt vermoed dat ze besmet waren met het coronavirus. Viroloog Steven Van Gucht stelt dat het ging om mensen van 85 jaar of ouder met onderliggende aandoeningen.
Het is de bedoeling dat er binnenkort tests worden uitgevoerd, in eerste instantie in de woonzorgcentra. “Het aantal dagelijkse tests is nog niet erg gestegen”, zegt Van Gucht. “Het aantal gevaarlijke gevallen daalt. De komende dagen breiden we wel de criteria uit, zodat ook mensen met mildere symptomen zullen worden getest, maar het is nog even wachten op de aanpassing van deze criteria. Het is ook de bedoeling dat er meer systematisch kan gescreend worden bij personeel van woonzorgcentra.”
“Mogelijks elk jaar terug”
“De kans is vrij groot dat dit een virus is dat elk seizoen gaat terugkeren”, zei Van Gucht nog. “Dat is op zich niet erg, we verwachten dat het virus zich meer en meer zal gedragen als een verkoudheidsvirus. Ook wanneer er gedeeltelijke immuniteit is, zal het minder erg zijn en zullen minder mensen elkaar besmetten. Het probleem is dat we nu in een fase zitten met weinig immuniteit, waarbij veel mensen gevoelig zijn voor dit virus, en we dus een periode door moeten waarin nog heel wat ernstige infecties kunnen plaatsvinden. Om een evenwicht te hebben met voldoende immuniteit, zullen nog verschillende jaren moeten passeren.”
Daarnaast is het ook belangrijk om na te gaan met wie een besmette persoon in contact is gekomen. “Testcapaciteit zal een belangrijk wapen zijn in fase na de uitbraak, maar ook traceren van de contacten is belangrijk. Er zijn technologische hulpmiddelen voor, maar kan ook met werkkracht. Met een werkgroep bekijken we nu hoe we dit zo goed mogelijk kunnen aanpakken”, zegt Van Gucht.