Left Right
scrollTop top

Coronavirus: strengere maatregelen zijn van kracht, ook maximaal half uur winkelen


Corona Strengere Maatregelen Winkel
© Shutterstock

Sinds middernacht zijn nieuwe, strengere maatregelen van kracht. Die moeten ervoor zorgen dat het coronavirus zich minder snel verspreidt dan nu het geval is. Het grootste deel van die maatregelen maakte Vlaams minister-president Jan Jambon dinsdagavond al bekend, maar er komt nog een regel bij. Winkelen wordt opnieuw beperkt tot maximaal een half uur.

Afgelopen dinsdag kondigde de Vlaams regering nieuwe, strengere maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Die maatregelen zouden normaal pas vrijdagavond ingaan, maar daar kwam heel wat kritiek op.

Ministerieel besluit

Verschillende steden (onder liberale burgemeesters) beslisten om de regels al sneller van kracht te laten worden. En nu is de regering ook gevolgd. Gisteravond is namelijk een ministerieel besluit in het Belgisch staatsblad opgenomen.

Dat was nodig, want de deelregeringen hebben beslissingen genomen waarover ze eigenlijk niet bevoegd zijn. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) bracht gisteren de nodige zaken in orde, om de strengere maatregelen te kunnen laten ingaan. De regels zijn van kracht sinds afgelopen nacht.

Nieuwe maatregelen

Alle cultuurhuizen moeten de deuren sluiten en alle evenementen worden geschrapt. Daarnaast is binnen sporten verboden voor iedereen ouder dan 12, en is buiten sporten enkel nog toegestaan met maximaal vier personen. Zwembaden, fitnesscentra en bowlings moeten ook dicht.

Professionele sporten mogen wel nog in groep beoefend worden, maar dan wel zonder publiek. Andere professionele aanpassingen, moeten er vooral in het telewerken komen. Dat moet beter, benadrukte viceminister-president Hilde Crevits (CD&V).

De rest van de maatregelen, zoals die voor jeugdwerkingen en erediensten, kan je hier herlezen.

Maximaal half uur winkelen

Opvallend is dat aan dat lijstje plots nog een nieuwe regel is toegevoegd. Vanaf vandaag mag je nog maar maximaal een half uur in een winkel rondlopen. Dat mag je in Vlaanderen met twee volwassenen doen, in Brussel moet je alleen winkelen.

Andere verschillen tussen de gewesten blijven beperkt. Het belangrijkste verschil is het tijdstip waarop mensen ’s avonds moeten binnen blijven. Vlaanderen kiest voor de minimale avondklok, van middernacht tot 5 uur ’s morgens. Maar in Brussel en WalloniĂ« moeten mensen tussen 22 uur ’s avonds en 6 uur ’s morgens binnen blijven.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesserenCorona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.160.472
 • Aantal
  doden
  1.396.267
 • BelgiĂ«
 • Aantal
  besmettingen
  559.902
 • Aantal
  doden
  15.755