Left Right
scrollTop top

Coronavirus: geen uitgebreide avondklok, maar cultuurhuizen sluiten de deuren en evenementen zijn geschrapt


Jan Jambon Coronavirus Maatregelen
© Vlaams minister-president Jan Jambon – Isopix

De Vlaamse regering heeft vanavond strengere maatregelen aangekondigd. De avondklok wordt niet uitgebreid, maar andere maatregelen worden wel strenger. Het gaat onder andere om een verbod op jeugdactiviteiten voor wie ouder is dan 12 jaar, GAS-boetes voor wie de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer niet respecteert en het verdwijnen van sport- en cultuuractiviteiten.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) windt er geen doekjes om. De persconferentie duurt nog geen halfuur, en alle nieuwe maatregelen zijn al uitgelegd. Jambon begint met herhalen dat het grootste deel van de huidige maatregelen behouden blijft.

Het gaat dan om het samenscholingsverbod, de avondklok van middernacht tot 5 uur ’s morgens (die dus niet uitgebreid wordt), de afstandsregels en de mondmaskerplicht. Maar daarnaast duiken ook een hele reeks nieuwe regels op.

Cultuur

Alle cultuurhuizen moeten de deuren sluiten. De enige uitzondering daarop geldt voor bibliotheken, die wel mogen open blijven. Daarnaast zijn ook alle evenementen geschrapt. Enkel wekelijkse markten mogen wel nog doorgaan. Concreet wil dat zeggen dat rommelmarkten en kerstmarkten dus niet kunnen.

Sport

Voor kinderen jongeren dan 12 jaar verandert er niets. Voor wie ouder is dan 12 heel wat. Zo mogen zij enkel nog in de buitenlucht aan sport doen, met maximaal 4 personen tegelijk. Daarnaast sluiten zwembaden en fitnesscentra opnieuw de deuren.

Professionele sporten mogen wel nog doorgaan, maar wedstrijden moeten plaatsvinden zonder publiek.

Jeugd

Voor jongeren ouder dan 12 is het vanaf komende vrijdag 18 uur verboden om nog activiteiten te organiseren. Voor kinderen jonger dan 12 kan dat wel, maar overnachtingen zijn verboden.

Economie

Telewerken moet beter, volgens Vlaams minster van Economie Hilde Crevits (CD&V). Iedereen die van thuis uit kan werken, moet dat ook doen. Winkelen mag nog, maar met maximum 2 volwassenen.

Onderwijs

Naast de maatregelen rond sport, legt viceminister-president Ben Weyts (N-VA) ook die rond onderwijs uit. Hij herhaalde dat de herfstvakantie verlengd wordt tot en met 11 november. Op 12 november mogen alle kinderen uit het lager en middelbaar onderwijs opnieuw naar school.

Het hoger onderwijs schakelt over op code rood. Dat wil zeggen dat niemand nog welkom is op de campus, voor zover afstandsonderwijs mogelijk is. Bedoeling is wel dat de maatregelen iets minder streng zijn voor eerstejaars.

Zorg

De Vlaamse regering wil ervoor zorgen dat de druk op de zorgsector afneemt. Maar bezoekers volledig weghalen uit woonzorgcentra zou volgens viceminister-president Wouter Beke (CD&V) slecht zijn voor de eenzaamheid. Inwoners van woonzorgcentra mogen nog 1 knuffelcontact ontvangen. Daarnaast mag elke 2 weken een extra bezoeker komen, maar daarvan moeten ze afstand houden.

Erediensten en openbaar vervoer

Erediensten, begrafenissen en huwelijken worden opnieuw beperkt. Daar zijn vanaf vrijdag 18 uur nog maximaal 40 personen (op afstand) toegelaten. Daarnaast mogen ook controleurs van De Lijn vanaf nu GAS-boetes uitschrijven aan wie de mondmaskerplicht niet respecteert.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  64.498.634
 • Aantal
  doden
  1.492.893
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  582.252
 • Aantal
  doden
  16.911