Coronacrisis: dodentol op 705 in België, 12-jarig meisje overleden

Er zijn de afgelopen 24 uur 98 mensen overleden door het nieuwe coronavirus. Onder de slachtoffers zou een meisje van 12 jaar zijn. Bovendien werden sinds gisteren 485 mensen opgenomen in het ziekenhuis en werden 876 nieuwe besmettingen vastgesteld. 1.024 coronapatiënten liggen nu op de afdeling intensieve zorgen in ons land, een stijging met 94 patiënten sinds gisteren.

Sinds gisteren werden in ons land 485 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Er stierven de afgelopen 24 uur ook 98 mensen door het virus, onder wie een meisje van 12 jaar. “Het kind is plots achteruit gegaan na drie dagen koorts”, zegt viroloog Steven Gucht, hoofd van het wetenschappelijk comité dat de regering adviseert, op de dagelijkse persconferentie van het federaal crisiscentrum.

“Dit raakt ons bijzonder, als arts, als ouder en als mens. Het herinnert ons eraan dat alle leeftijden, gaande van 10 jaar tot de hoogste leeftijd complicaties kunnen ontwikkelen. Het is wel belangrijk te vermelden dat dit uitzonderlijk is bij jonge mensen. Dit is niet de regel. Waarom het misloopt, weten we niet. Het is belangrijk dat dit per geval onderzocht wordt.”

94 extra sterfgevallen

EPA

Daarnaast werden nog eens 94 sterfgevallen geteld, die tussen 11 maart en eergisteren gestorven zijn. 93 procent van de dodelijke slachtoffers was ouder dan 65 jaar. Het leeuwendeel van hen leefde in woonzorgcentra. De dodentol stijgt dus naar 705.

Momenteel liggen er 1.024 coronapatiënten op de afdelingen intensieve zorgen. Dat zijn er 94 meer dan gisteren. Verder werden er 876 nieuwe besmettingen vastgesteld, voor de tweede dag op rij een daling. In totaal liggen nu 4.920 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen.

“Rode Kruis ter beschikking”

“Het is normaal dat we ons angstig voelen in deze tijden”, zegt Van Gucht nog. “Het is belangrijk dat we praten met elkaar en steun zoeken bij elkaar. Het Rode Kruis staat ter beschikking via het nummer 0800/14.698. Ze kunnen je daar ook doorverwijzen naar de voorzieningen voor psychosociale steun, voor wie daar nood aan heeft. Deze epidemie is een gegeven van de natuur. We moeten dat voor een stuk aanvaarden. Maar geloof mij, dit gaat voorbijgaan. We kunnen terugvechten, controle krijgen, en solidair zijn. En dat doen we als bevolking.”

Derde vragenlijst

EPA

Ondertussen heeft de Universiteit Antwerpen voor de derde keer een vragenlijst gelanceerd om de evolutie van de verspreiding van het coronavirus in ons land beter in kaart te kunnen brengen. Daarvoor werkte de Universiteit Antwerpen samen met de KU Leuven en de UHasselt.

In de vragen komen heel wat onderwerpen aan bod, waaronder je gezondheidstoestand, je mentale gezondheid en je werksituatie. De onderzoekers willen ook nagaan hoe de Belgen staan tegenover het anoniem verzamelen van je locatie en gezondheidsgegevens via een smartphone-app om de coronacrisis tegen te gaan.

Meer
Lees meer...