Coronacijfers blijven dalen: grotere evenementen vanaf augustus mogelijk mits toelating

De afgelopen week werden er gemiddeld 81,7, of afgerond 82, besmettingen met het coronavirus gemeld per dag. Dat is een daling van 5 procent in vergelijking met de 7 dagen daarvoor. De teller van het aantal coronabesmettingen in ons land staat momenteel op 62.058, een stijging met 42 tegenover de vorige update. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van Sciensano, de gezondheidsorganisatie van de overheid. Per 100.000 inwoners waren er de jongste 2 weken 10,2 nieuwe besmettingen met het coronavirus.

Ook werden de afgelopen week dagelijks nog gemiddeld 10,7 of afgerond 11 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een daling met 3,4 ten opzichte van het gemiddelde van de week voordien. Het gemiddelde blijft geleidelijk aan verder dalen. Momenteel liggen nog 169 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen van wie 27 op de afdelingen intensieve zorg.

Dagelijks overleden de afgelopen week gemiddeld nog 4,6 of afgerond 5 coronapatiënten. In de 7 dagen daarvoor waren dat er nog gemiddeld 5,4 per dag. Op weekbasis gaat het om 32 sterfgevallen. De totale dodentol ligt momenteel op 9.774.

(Wetenschappers waarschuwen voor onderschatting van besmettingen met coronavirus door de lucht.)

Grotere evenementen vanaf augustus

Twitter @ Zuhal Demir

Vanaf 1 augustus zijn evenementen met 400 mensen indoor en met 800 mensen buiten toegestaan. Organisatoren die vanaf die datum met meer mensen willen samenkomen, moeten via de gemeenten een aanvraag indienen bij een evenementenloket. Dat loket gaat op initiatief van de Vlaamse regering de lokale besturen helpen bij de behandeling van de aanvragen.

De Nationale Veiligheidsraad liet eerder al weten dat organisatoren met “een vaste infrastructuur”, zoals theaters congreszalen en sportzalen, uitzonderingen konden vragen. Ze moeten wel een zittend publiek hebben en alle veiligheidsvoorwaarden kunnen garanderen.

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) laat aan de Mediahuis-kranten weten dat “de aanvragen die bij de burgemeesters binnenkomen, via het zogenaamde CERM-loket geanalyseerd aanvragen door eventspecialisten van de Vlaamse overheid en meteen ook voorgelegd worden aan virologen van de GEES en de bevoegde ministers”. Het zal nog steeds aan de burgemeesters zijn om een gemotiveerde eindbeslissing te nemen.

(Australië sluit grens en beveelt lockdown na nieuwe coronapiek.)

Meer
Lees meer...