Afbouw lockdown lijkt in zicht: “Piek van overlijdens lijkt voorbij”, winkels wellicht op 4 mei weer open 

De afgelopen 24 uur werden 266 nieuwe sterfgevallen vastgesteld door het coronavirus. Van hen stierven 178 mensen in de woonzorgcentra. De dodentol staat op 6.262, maar de piek lijkt achter de rug te zijn. Bovendien blijkt uit het gelekte adviesrapport dat winkels en bedrijven gedeeltelijk mogen openen vanaf 4 mei en scholen vanaf 18 mei. Dat meldt de Franstalige krant Le Soir.

Met 266 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus ligt de dodentol in België nu op 6.262. 46 procent van de overlijdens werd vastgesteld in het ziekenhuis, 52 procent in de woonzorgcentra. Dat blijkt uit de dagelijkse persconferentie van het federaal crisiscentrum.

Daarnaast werden sinds gisteren 263 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. In totaal liggen 4.765 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen. Van hen liggen 1.020 mensen op de afdelingen intensieve zorgen, een daling van 59 patiënten. Van hen moeten 733 mensen kunstmatig beademd worden, een daling van 44 mensen. Daarnaast werden er 933 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld.

“Piek achter de rug”

EPA

“Heel wat overlijdens uit de woonzorgcentra dateren vaak van enkele dagen tot zelfs een week terug”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “Dus hoewel we nog veel overlijdens rapporteren lijkt de piek toch wat achter de rug te zijn.”

“De cijfers zijn al een aantal dagen hoopgevend, dat doet ons verlangen naar betere tijden”, zegt crisiscentrum-woordvoerder Stevens nog. “Het zijn signalen dat we kunnen uitkijken naar een graduele afbouw van de maatregelen. Ons gedrag van vandaag bepaalt de nabije toekomst. Onze inspanningen lonen, we hebben de kracht van het virus kunnen verkleinen, maar het is een weerbarstig en koppig virus dat zich niet snel overgeeft.”

“Sommige winkels weer open vanaf 4 mei”

EPA

Uit het gelekte rapport van de GEES-werkgroep (Groep van Experts belast met Exitstrategie) blijkt dat het beëindigen van de lockdown in drie fases zal verlopen. Daarvan zal de eerste in werking treden op 4 mei.

Een aantal niet-essentiële economische activiteiten zouden dan opnieuw van start mogen gaan, zoals de bouw, de groothandels, de maakindustrie, de transportsector (met uitzondering van de luchtvaart) en technische of administratieve ondersteuningsdiensten. Banken en verzekeringsmaatschappijen zouden op afstand weer actief worden.

Dit zou betekenen dat een aantal handelszaken de deuren vanaf 4 mei weer mogen openen, waaronder ‘click and collect’-diensten, fietswinkels, garages en winkels die materialen verkopen waarmee mondmaskers gemaakt kunnen worden.

Daarnaast moet telewerken de norm blijven, waar het mogelijk is. Wanneer social distancing op de werkvloer niet mogelijk is, worden mondmaskers sterk aangeraden.

Elk weekend één avond bij vrienden

Als de corona-epidemie blijft krimpen, wil de GEES-groep de bevolking vanaf 4 mei ook iets gunnen op vlak van het sociaal leven. Ze suggereren om mensen toe te laten om elk weekend één avond met dichte vrienden of familie te spenderen. Er zouden maximaal 10 personen bij elkaar mogen komen en het zou elke week om dezelfde personen moeten gaan.

Daarnaast zou bewegen in de buitenlucht niet langer beperkt worden tot wandelen, lopen of fietsen, maar worden alle sporten toegelaten die je met maximum twee personen kan uitoefenen.

Scholen open vanaf 18 mei

De tweede stap van de afbouw van de maatregelen heeft betrekking tot het onderwijs. Scholen zouden vanaf 18 mei kunnen opengaan, met uitzondering van de kleuterklassen.

Voor de lagere school zou er een voorrangssysteem in het leven geroepen worden. Eerst het zesde jaar, dan het eerste, dan het vijfde. Kinderen zullen in kleine groepjes verdeeld worden, met ouders die kunnen bijstaan.

Voor het middelbaar onderwijs pleit de GEES-groep om het voorlopig bij de laatstejaars te houden en hen een beperkt aantal dagen per week naar school te laten komen (1 of 2 dagen).

Geen perspectief voor horeca- en cultuursector

EPA

De derde fase is de heropening van de horeca en de cultuursector. Voor die stap kunnen de experten voorlopig nog geen vooruitzichten bieden. Ze vragen wel aan onder andere attractieparken, musea, cinemazalen of theaterhuizen om te achterhalen welke stappen ze kunnen ondernemen om de social distancing te garanderen bij een heropening. Hetzelfde geldt voor jeugd- en sportverenigingen.

De GEES-groep bestaat uit tien experten. De Nationale Veiligheidsraad van vrijdag is niet verplicht om de aanbevelingen in het rapport te volgen.

Meer
Lees meer...