Coronavaccin: EU wil zorgpersoneel en zestigplussers voorrang geven

Zodra de eerste goedgekeurde vaccins in de Europese Unie beschikbaar zijn, krijgen zorgpersoneel, zestigplussers en kwetsbare groepen voorrang bij de inenting tegen een coronabesmetting. Dat laat het dagelijkse bestuur van de EU weten in een document over de vaccinatiestrategie.

Andere mensen die voorrang moeten krijgen: werknemers met essentiële beroepen en personen die geen afstand van anderen kunnen houden.

Verdeeld over lidstaten op basis van bevolkingsgrootte

EPA

De Europese Unie zal de vaccins over alle lidstaten verdelen op basis van de bevolkingsgrootte. De Europese Commissie koopt de vaccins voor de lidstaten in bij de farmaceutische bedrijven. Zo wil de EU naar eigen zeggen voorkomen dat de lidstaten zelfstandig moeten onderhandelen met de farmagiganten en dat er kostbare tijd verloren wordt.

Verder stelt de Commissie dat de lidstaten voor voldoende capaciteit moeten zorgen om de bevolking te kunnen vaccineren. Daarmee wordt gedoeld op voldoende getraind personeel en medisch, beschermend materiaal. Ook benadrukt Commissie-vicevoorzitter Margaritis Schinas dat de vaccins voor alle inwoners toegankelijk en betaalbaar moeten zijn.

Johnson & Johnson

De Europese Unie heeft honderden miljoenen dosissen besteld van het coronavaccin dat Johnson & Johnson momenteel aan het ontwikkelen is. De farmagigant voert daarvoor momenteel klinisch onderzoek uit bij zo’n 60.000 proefpersonen. Het onderzoek moest eerder deze week echter stilgelegd worden, omdat één van de proefpersonen plots aan een onverklaarde ziekte lijdt. Voor het onderzoek kan verder gaan, moet die ziekte uitgeklaard worden. Ook het Belgische Janssen Pharmaceutica maakt deel uit van Johnson & Johnson.

De EU heeft ook bestellingen geplaatst bij andere vaccinontwikkelaars.

Meer
Lees meer...