Coronacrisis: farmareus Johnson & Johnson wil begin 2021 vaccin op markt brengen, “10 euro per stuk”

De farmareus Johnson & Johnson beweert te sleutelen aan een betaalbaar vaccin tegen het coronavirus. In september kunnen de eerste testen op mensen van start gaan. Johnson & Johnson ontving van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid een investering van een miljard dollar en kan daardoor breedvoerig onderzoek voeren. Het vaccin zou begin 2021 al op de markt komen, een later later zou het beschikbaar zijn voor ‘de gewone man en vrouw’.

Pixabay

“We kennen de sleutel die dit virus gebruikt”, klinkt het bij Johnson & Johnson. De Amerikaanse overheidsinstelling voor biomedische ontwikkeling BARDA investeert maar liefst één miljard dollar (zo’n 909 miljoen euro) in Johnson & Johnson, het moederbedrijf van het Belgische farmabedrijf Janssen Pharmaceutica. 

In september zullen de eerste testen op mensen plaatsvinden van een vaccin tegen het coronavirus. Dat meldt onder meer de Amerikaanse krant The New York Times. Johnson & Johnson had twaalf potentiële vaccins tegen het coronavirus klaarliggen. Daarvan werd er één naar voren geschoven, die met het meeste kans op succesvol vaccineren. Naast dat vaccin zullen er nog twee ‘back-up’ vaccins getest worden op de proefpersonen.

Johnson & Johnson zou begin 2021 al een betaalbaar vaccin op de markt kunnen brengen. Hoe wil de farmareus dat klaarspelen? De productie van het vaccin zal al van start gaan voor alle tests afgerond zijn. Anders zou het volgens Johnson & Johnson te lang duren eer er genoeg vaccins ter beschikking zijn.

Optimisme bij farmareus

VRT

Johan Van Hoof, directeur bij de Johnson & Johnson-dochterfirma Janssen Vaccines, is optimistisch voor een goede afloop van de vaccintests. “Theoretisch kan dit mislukken. Maar we hebben genoeg ervaring met vaccins om heel optimistisch te zijn”, zegt van Hoof in Terzake.

Van Hoof wees erop dat Johnson & Johnson ten tijde van de uitbraak van SARS een vaccin wist te ontwikkelen en dat dat virus een gelijkaardige sleutel had om binnen te dringen in de longen als dit nieuwe coronavirus. “Zo weten we dat we mensen kunnen beschermen als we de juiste antistoffen laten aanmaken door het lichaam”, zegt Van Hoof.

“10 euro per stuk”

EPA

Ook de Belg Paul Stoffels, chief scientific officer bij Johnson & Johnson, verwacht dat de eerste dosissen begin 2021 klaar zullen liggen. Dat zegt hij in een gesprek met de krant De Tijd. Volgens Stoffels zou het vaccin amper 10 dollar of euro per stuk kosten: “Dat is vrij goedkoop. Alles hangt af van de output van onze productielijnen, de wereldwijde beschikbaarheid van injectienaalden en de mogelijkheid om ter plaatse steriel honderden miljoenen van die vaccins te kunnen vullen.”

Zorgverleners eerst

Stoffels verwacht dat er begin 2021 al 5 tot 10 miljoen dosissen klaar zullen liggen. Later dat jaar zal het aantal kunnen oplopen tot 100 à 300 miljoen en daarna tot 1 miljard. In eerste instantie zou het vaccin gaan naar verpleegsters, artsen en ambulanciers op de afdelingen intensieve zorgen, die nog niet besmet raakten door het virus. Stoffels schat dat het vaccin eind 2021 of in de loop van 2022 beschikbaar zal zijn voor ‘het gewone publiek. “We rekenen erop dat honderden miljoenen mensen, dus een breed publiek, toegang krijgen tot het vaccin”, klinkt het.

Meer
Lees meer...