Coronavirus: 82 nieuwe overlijdens en 536 nieuwe ziekenhuisopnames, “kracht van epidemie neemt af”

De afgelopen 24 uur zijn 635 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. In totaal liggen nu 4.523 patiënten in het hospitaal. Bovendien overleden sinds gisteren 82 mensen aan Covid-19. De dodentol staat nu op 513. Dat blijkt uit de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum.

Sinds gisteren mochten ook 168 patiënten het ziekenhuis verlaten. Er liggen nu 927 patiënten op de afdeling intensieve zorgen. Dat zijn er 60 meer dan gisteren. Van hen moeten er 696 kunstmatig worden beademd. Bovendien zijn er sinds gisteren 1.063 nieuwe bevestigde coronagevallen in ons land. In totaal werd bij 11.899 Belgen al het coronavirus vastgesteld.

“Blijven volhouden”

EPA

Viroloog Steven Van Gucht, die de regering mee adviseert over te nemen maatregelen, zegt dat het aantal bevestigde gevallen en ziekenhuisopnamen “hoog blijft, en wellicht nog zal toenemen”. We zitten nog steeds in de stijgende fase en de piek is nog niet bereikt. Toch stelt Van Gucht dat de kracht van de corona-epidemie in ons land afneemt. De mate waarin het aantal besmettingen en hospitalisaties stijgt, wordt minder sterk. “We moeten blijven volhouden, nu en de komende weken, om te verhinderen dat er een nieuwe stijging zou opduiken”, zegt Van Gucht.

Mentale gezondheid in woonzorgcentra

EPA

Daarnaast zegt Van Gucht dat hij zich zorgen maakt over mentale gezondheidsproblemen bij mensen in woonzorgcentra. Volgens de viroloog is er geen reden om bewoners hele dagen op hun kamers te houden als er in een bepaald woonzorgcentrum nog geen sprake is van een verspreiding van het virus. Bij een uitbraak is dat volgens Van Gucht wél nodig: “In andere omstandigheden hoeft dit niet. We moeten aandacht hebben voor sociale en geestelijke gezondheid.”

Meer
Lees meer...